Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BBC-Radio-1

1967. s radom je započeo BBC-jev Radio 1 kao odgovor na piratske postaje Radio Caroline i Radio London. Prva emitirana pjesma bila je ‘Flowers in the Rain’ grupe Move.

Događaji

1965. kantautor Donovan je ostvario svoj debi na britanskoj televiziji gostovavši u emisiji 'Shindig!'.

1972. David Cassidy je bio na 1. mjestu britanske top liste singlova sa "How Can I Be Sure". Pjesmu su izvorno snimili The Young Rascals 1967. godine.

1978. John Travolta i Olivia Newton-John su imali svoj drugi singl na britanskom broju 1, "Summer Nights". Singl se našao u filmu "Grease". Bio je drugi najprodavaniji singl 1978., provevši sedam tjedana na 1 mjestu.

1988. John Lennon posthumno je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu Slavnih.

1991. britanska alter-rock/shoegaze grupa Swervedriver objavila je svoj debitantski album, 'Raise'.

1993. George Harrison i David Crosby dali su glas svojim likovima u epizodi pete sezone animirane serije ‘Simpsoni’.

1994. glazbeni TV kanal VH1 započeo je s emitiranjem u Britaniji.

1995. Simply Red su imali 15. Top 40 hit, a prvi na broju 1, kada se ‘Fairground’ popeo na vrh britanske glazbene ljestvice.

1995. Mariah Carey je ušla u povijest kada je započela osmotjedni boravak na 1. mjestu američke liste singlova sa "Fantasy", što ju je učinilo prvom ženskom izvođačicom koja je ušla na top poziciju.

1997. objavljen je 30. studijski album Boba Dylana, 'Time Out of Mind'. Označio je Dylanov kvalitativni 'povratak u formu' prema brojnim kritičarima te ga se danas smatra njegovim ponajboljim albumom karijere. Producirao ga je Daniel Lanois (U2, Neil Young, Peter Gabriel). The Village Voice i Uncut su 'Time Out of Mind' proglasili albumom godine, a Rolling Stone 408. najboljim albumom svih vremena. Dylan je za njega dobio tri Grammyja, među kojima i onaj za album godine.

2002. izdan je 'A New Morning', peti album sastava Suede i njihov posljednji uoči osmogodišnjeg razlaza. Istog dana svoj je treći studijski album, 'The Ragpicker's Dream', izdao Mark Knopfler.

2006. Justin Timberlake je započeo dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa svojim drugim samostalnim albumom "FutureSex/LoveSounds".

2007. šesti studijski album Foo Fightersa, ‘Echoes, Silence, Patience & Grace’ zauzeo je vrh britanske ljestvice albuma.

Rođeni

1935. Johnny Mathis, američki pjevač. 1976. je imao singl na britanskom broju 1, "When A Child Is Born", plus još 10 drugih singlova na britanskom top 40. 1978. je imao singl na američkom broju 1, "Too Much Too Little Too Late", plus još 15 drugih singlova na američkom top 40. Njegov album Greatest Hits je proveo više od devet godina na američkoj ljestvici.

1942. Frankie Lymon, pjevač rock n roll skupine Frankie Lymon & Teenagers, sa kojom je 1956. imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 6, "Why Do Fools Fall In Love". Preminuo je od predoziranja 27. veljače 1968. u dobi od 25 godina.

1943. Marilyn McCoo, američka pjevačica koja je 1977. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 7, "You Don't Have To Be A Star". Također je članica vokalne skupine član The 5th Dimension.

1946. Sylvia Peterson, članica američke ženske grupe The Chiffons. Grupa je 1963. imala singl na američkom broju 1, 'He's So Fine', a 1972. singl na britanskom broju 4, "Sweet Talking Guy".

1947. Marc Bolan, rođen kao Mark Feld, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe T. Rex. Kao dječak, zaljubio se u glazbu Genea Vincenta, Eddieja Cochrana i Chucka Berrya. Karijeru je započeo kao session gitarist te je svirao gitaru na Bowievoj ‘Prettiest Star’ iz 1970. godine. U to vrijeme već je nastupao s bendom Tyrannosaurus Rex, koji je preimenovan u T. Rex početkom sedamdesetih, istovremeno postajući zvukom sve žešći. Ključna godina u karijeri bila im je 1971., kad je izašao album ‘Electric Warrior’ s megapopularnim singlom ‘Get It On (Bang A Gong’). Sredinom sedamdesetih bend je sve više eksperimentirao i gubio na popularnosti. Posljednji album, ‘Dandy in the Underworld’, grupa je izdala 1977. godine. Marc je poginuo u prometnoj nesreći u dobi od nepunih 30 godina, a automobil je vozila njegova tadašnja djevojka Gloria Jones, koja je preživjela nesreću. Na njegovom ispraćaju su bili Bowie, Les Paul, Tony Visconti, Eric Clapton i Rod Stewart.

1952. John Lombardo, gitarist i povremeni pjevač američkog alternativnog rock sastava 10.000 Maniacs.

1964. Robby Takac, basist američkog rock sastava Goo Goo Dolls.

1984. Keisha Buchanan, pjevačica britanske ženske grupom Sugababes. Grupa je 2002. imala singl na britanskom broju 1, "Round Round". 2006. Sugababes su proglašene najuspješnijom ženskom grupom 21. stoljeća sa šest singlova na britanskom broju 1 i osamnaest singlova na top 10.

1986. Ben Lovett, gitarist, harmonikaš, udaraljkaš i klavijaturist u sastavu Mumford & Sons. Njihov drugi studijski album "Babel" objavljen 2012. Je debitirao na 1. mjestu britanske ljestvice albuma i američkog Billboard 200. Postao je najbrže prodavani album 2012. u Velikoj Britaniji..



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici