Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Johnny-Cash1965. Johnny Cash uhićen je na meksičko-američkoj granici kod El Pasa, Texas, zbog švercanja stotina tableta u SAD. Kažnjen je uvjetnom zatvorskom kaznom i 1000 dolara globe.

 1962. The Beatles su izdali svoj prvi singl, 'Love Me Do/P.S. I Love You'. Pjesma je dosegla 17. mjesto britanske top

ljestvice, a njen producent George Martin je izjavio da je dan izdavanja ovog singla bio dan kad se glazba promijenila.

1974. Na vrh britanske ljestvice popeo se 'Tubular Bells' Mikea Oldfielda. Album je podijeljen na dva djela od oko 25

minuta, od kojih je prvi dio poznat diljem svijeta kao tema iz horor filma 'The Exorcist' iz 1973. godine. Bio je to

debitantski album 19-godišnjeg Mikea Oldfielda i prvi album koji je izdala tad osnovana diskografska kuća Virgin Records. Oldfield je za album, koji je do danas prodan u više od 15 milijuna primjeraka, dobio Grammy 1975. godine.

1991. 'Use Your Illusion II' Guns 'n' Roses popeo se na vrh američke ljestvice albuma. Izdan na isti dan kad i 'Use Your

Illusion I', albumu je trebalo svega tri tjedna da dosegne vrh ljestvice. Bio je broj jedan i u UK-u i Australiji.

1992. Izdan je 'Automatic for the People', osmi studijski album grupe R.E.M. Bend, koji je iz indie krugova došao do

velikog izdavača i uspjeha svjetskih razmjera, ovim je albumom dosegao kritički i komercijalni vrh karijere. Izbacio je čak šest singlova, od kojih su najpoznatiji 'Drive', 'Man on the Moon', 'Everybody Hurts' i 'Nightswimming', koji su na

ljestvicama bolje prolazili u UK-u nego kod kuće. Rolling Stone je album nazvao 'glazbeno neodoljivim', New York Times

je pisao kako bend ima 'talent stvarati prelijepe i osjećajne zvukove', a Time kako album 'odbacuje predvidljivost istovremeno bivajući usmjerenim i fokusiranim'. Rolling Stone ga je proglasio 18. najboljim albumom 90-ih i 247. najboljim ikada. Nominiran je za Grammy u kategoriji 'album godine', a uvršten je i u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1993. Objavljen je 'So Tonight That I Might See', drugi studijski album dua Mazzy Star. Na njemu se našla pjesma 'Fade Into You', koja je kao singl dosegla tek 44. mjesto američke ljestvice, ali je s vremenom postala najpoznatija pjesma grupe.

2004. Izdan je 13. studijski album R.E.M., 'Around the Sun'. Bio je osrednje prihvaćen od kritike, ali i publike te je prvi album grupe nakon 'Green' iz 1988. koji još uvijek nema zlatnu tiražu u SAD-u. Tamo je dosegao 13. mjesto državne ljestvice, a u Britaniji se uspio popeti na vrh ljestvice.

2011. Održana je premijera dokumentarnog filma 'George Harrison: Living in the Material World', redatelja Martina

Scorsesea.

2012. Tame Impala su izdali svoj drugi studijski album, 'Lonerism'. Gotovo ga je u potpunosti samostalno napisao, snimio i producirao Kevin Parker, čiji je Tame Impala zapravo alias. Izbacio je singlove 'Elephant', 'Feels Like We Only Go Backwards' i 'Mind Mischief'. Izabran je za album godine u magazinima Rolling Stone Australia, Triple J i NME, između ostalih, a nominiran je i za Grammy u kategoriji 'Best Alternative Music Album'.

Rođeni:

1943. Steven H. 'Steve' Miller, američki glazbenik, najpoznatiji kao predvodnik The Steve Miller Band. Odgojen na jazz glazbi, s vremenom se zaljubio u blues i odlučio postati profesionalni glazbenik te se preselio iz Texasa u Chicago. Osnovao je nekoliko bendova prije nego je 1966. okupio Steve Miller Band, koji je u ranoj fazi karijere bio predgrupa Chucku Berryju. Grupa je vrhunac slave doživjela 70-ih albumima 'The Joker', 'Fly Like An Eagle' (istoimeni hitovi) i 'Book of Dreams'. Steve Miller posjeduje oko 450 gitara..

1945. Brian Connolly, škotski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač glam-rock grupe Sweet. Jedan od prvih bendova bio mu je Wainwright's Gentlemen, gdje je naslijedio Iana Gillana, kasnijeg pjevača Deep Purplea. Sweet je kao The Sweetshop nastao 1968., a popularnost su dosegli u prvoj polovici 70-ih. Godine 1974. Connolly je pretučen te mu je raspon glasa trajno oštećen, a neko vrijeme nije uopće mogao pjevati. Razmirice između njega i ostatka benda kulminirale su 1978., kad je izbačen iz benda, a razlozi su uključivali njegovu ovisnost o alkoholu. Nakon toga ostvario je solidnu samostalnu karijeru te se pridruživao ponovnim okupljanjima Sweeta. Preminuo je od posljedica kroničnog alkoholizma 1997. godine.

1947. Brian Johnson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač australske hard rock skupine AC/DC. U rodnoj Engleskoj bio je pjevač u nekoliko bendova, uključujući Geordie. Javio se na audiciju za mjesto pjevača AC/DC-a nakon smrti originalnog pjevača Bona Scotta te ga je dobio u ožujku 1980. godine. Njegov prvi album s bendom, 'Back In Black', učvrstio je mjesto AC/DC-a na svjetskoj rock sceni te s vremenom postao drugi najprodavaniji album svih vremena (nakon Jacksonovog 'Thrillera').

1951. Robert Frederick Zenon 'Bob' Geldof, irski glazbenik, glumac i politički aktivist. Najpoznatiji je kao inicijator projekta Band Aid te projekata Live Aid i Live 8 koje je organizirao uz pomoć Midgea Urea (Ultravox). Suosnovao je i kao pjevač predvodio irsku grupu The Boomtwon Rats od 1977. do 1985., koja je imala dva singla na britanskom broju jedan ('Rat Trap' i 'I Don't Like Mondays') uz još sedam u britanskih top 20. Glumio je Pinka u filmu 'Pink Floyd - The Wall'. Nagrađen je počasnom viteškom titulom Britanskog kraljevstva 1986. godine zbog svojih humanitarnih zasluga.

1961. David Bryson, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i pjevač benda Counting Crowes.

1978. James Burgon Valentine, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist benda Maroon 5.