Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tunnel of love springsteen
1987. Izašao je ‘Tunnel of Love’, osmi studijski album Brucea Springsteena. Album su obilježili singlovi ‘Briliant Disguise’, ‘Tunnel of Love’ i ‘Tougher Than the Rest’. Većinu albuma snimio je Springsteen, rijetko koristivši pomoć svog E Street Banda. Album je po izlasku dobio sjajne kritike, a magazin Q ga je imenovao 91. najboljim albumom svih vremena, dok ga je Rolling Stone proglasio 25. albumom 1980-ih i 467. najboljim ikada.

1961. ‘Hit the Road (Jack)’ Raya Charlesa dosegao je vrh Billboardove ljestvice. Pjesma autora Percya Mayfielda osvojila je Grammy za najbolju rhythm&blues pjesmu.

1965. The Beatles su došli do vrha američke ljestvice singlova s 'Yesterday', pjesmom Paula McCartneya. Do danas je snimljeno više od njenih 2200 obrada, a 1997. ušla je u Grammy Hall of Fame.

1971. The Who su nastupili na Sveučilištu u Surreyu, gdje im se za vrijeme izvođenja ‘Magic Bus’ pridružio John Sebastian (The Lovin’ Spoonful) na usnoj harmonici. To je bio jedini gost The Who na pozornici ikada. Nakon koncerta, grupa je proslavila 27. rođendan basista Johna Entwistlea.

1973. Nakon šest godina braka rastali su se Elvis i Priscilla Presley.

1980. Britanski glazbenik Gary Glitter proglasio je bankrot.

1990. Članovi grupe The Stone Roses kažnjeni su s po 3000 funti zbog oštećivanja ureda svoje nekadašnje diskografske kuće. Ian, John, Mani i Reni su ured zalili s nekoliko kanti boje.

2001. Na drugom koncertu protiv nasilja u organizaciji Beastie Boysa nenajavljeno su nastupili Bono, Michael Stipe i Moby. Koncert se održao u New  Yorku.

Rođeni:

1940. John Winston Lennon, britanski glazbenik, najpoznatiji kao član The Beatlesa. S basistom Paulom McCartneyem formirao je jednu od najpoznatijih autorskih suradnji 20. stoljeća. Za razliku od ostalih, introvertnijih članova, Lennon je otvoreno pokazivao svoju buntovnu i prgavu narav, koja mu je podjednako pomogla i odmogla u karijeri. Bio je i istaknuti aktivist, pogotovo protiv rata. Nakon raspada Beatlesa 1970. pokrenuo je samostalnu karijeru s vrlo uspješnim albumima i hitovima poput ‘Imagine’, ‘Instant Karma’, ‘Working Class Hero’ i ‘Give Peace a Chance’. 8. prosinca 1980. hicima iz pištolja usmrtio ga je fan Mark Chapman i šokirao svijet. Posthumno je inauguriran u Songwriters Hall of Fame 1987. i Rock and Roll Hall of Fame 1994. godine. Anketa BBC-a postavila ga je na osmo mjesto najvećih Britanaca ikada, a Rolling Stone proglasio ga je petim najvećim pjevačem svih vremena.

1944. John Alec Entwistle, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist The Who. Bio je poznat po nadimcima ‘The Ox’ zbog svoje građe te ‘Thunderfingers’ zbog svog načina sviranja, koji je nadahnuo mnoge kasnije basiste. Također je proglašen ‘Jimijem Hendrixom bas gitare’. Roger Daltrey, kasnije pjevač The Who, pozvao ga je u svoj bend The Detours, preteči The Who. Virtuoznost u sviranju basa na pjesmama The Who-a donijela mu je brojna priznanja, a pripisuje mu se i prvi pravi solo na basu u povijesti moderne glazbe - kratki četverodijelni solo na hitu ‘My Generation’. Izdao je i šest samostalnih albuma dok je još bio u The Who, a nakon raspada grupe svirao je i s brojnim drugim velikanima rocka poput Ringa Starra. Preminuo je 2002. godine u Las Vegasu od posljedica predoziranja kokainom. U anketi Rolling Stonea 2011. proglašen je najvećim basistom svih vremena.

1948. Clyde Jackson Browne, američki kantautor. Rođen je u njemačkom Heidelbergu, gdje je njegov otac služio vojni rok, a odrastao u drugim njemačkim gradovima te Kaliforniji i New Yorku. Karijeru je započeo kao član Nitty Gritty Dirt Banda, a s nepunih 18 godina bio je pisac pjesama za Elektra Records. Nastupao je i kao predgrupa The Velvet Underground te bio partner njihove tadašnje pjevačice Nico. Proslavio ga je niz odlično prihvaćenih albuma s početka 70-ih, a uz glazbu je bio i istaknuti aktivist. Godine 2004. inauguriran je u Rock And Roll Hall of Fame.

1969. Polly Jean ‘PJ’ Harvey, britanska glazbenica. Karijeru je započela 1988. kao pjevačica, gitaristica i saksofonistica grupe Automatic Dlamini, no već četiri godine kasnije izdaje svoj samostalni prvijenac ‘Dry’. Dobitnica je Mercury nagrada za najbolji album 2001. (‘Stories from the City’, Stories from the Sea’) i 2011. (‘Let England Shake’). Rolling Stone joj je 1992. dao titulu ‘Best New Act’. Bavi se i pisanjem poezije, kiparstvom i glumom.

Preminuli:

1978. Jacques Romain Georges Brel (r. 1929.), belgijski kantautor i šansonijer. Smatra ga se ‘ocem moderne šansone’. Znatno je utjecao na glazbenike širom svijeta, uključujući i one s engleskog govornog područja, primjerice Davida Bowieja, Scotta Walkera i Leonarda Cohena. Njegove pjesme prepjevao je i naš Ibrica Jusić. Za života je izdano njegovih 13 studijskih te dva live albuma. Bio je i uspješan filmski glumac. Godinu nakon izdavanja albuma za kojeg je naumio da bude njegov posljednji, Brel je preminuo od posljedica plućne embolije u Parizu. Imao je 49 godina.