Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

monkees1966. The Monkees su snimili pjesmu Neila Diamonda ‘I’m A Believer’, koja je postala njihova kultna pjesma. Bila je broj 1 i u SAD-u i u Britaniji.

1966. Grupa 220 (Drago Mlinarec, Vojko Sabolić, Vojislav Tatalović i Ranko Balen) održala je svoj prvi nastup u zagrebačkoj dvorani Mjesne zajednice Poljane - Vrbik (Vrba) čime je započela karijera jednog od prvih i najvažnijih rock bendova na području bivše države. Dva mjeseca kasnije snimili su hit-pjesmu 'Osmijeh', prvo autorsko djelo domaće rock glazbe.

1967 jesen grupa 220 vrbik promo fotka

1968. The New Yardbirds, okupljeni oko gitarista Jimmya Pagea, održali su svoj prvi nastup pod imenom Led Zeppelin. Dogodilo se to na sveučilištu u Surreyju.

1973. Gitaristu The Rolling Stones, Keithu Richardsu, na dvije je godine zabranjen ulaz u Francusku zbog uživanja, prodaje i šverca kanabisa.

1976. Ike i Tina Turner prestali su nastupati zajedno nakon 16 godina. Upoznali su se 1958., a dvije godine kasnije počeli zajedno nastupati te su ubrzo postali jedan od najpoznatijih parova u svijetu rock glazbe. Proslavila ih je obrada ‘Proud Mary’ iz 1971. godine.

1979. ABBA je održala koncert u kanadskom Vancouveru, što je bio prvi njihov nastup na sjevernoameričkom kontinentu.

1990. Izdan je 'Nowhere', debitanski album britanske grupe Ride. Smatran je jednim od najboljih albuma shoegaze žanra. Pitchfork ga je proglasio 74. najboljim albumom desetljeća, a pjesma 'Vapour Trail' smjestila se na 81. mjesto NME-ove liste najboljih pjesama 90-ih. Album je uvršten i u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

2000. Singl s albuma ‘All That You Can’t Leave Behind’, ‘Beautiful Day’, postao je četvrti singl broj 1 u Britaniji za U2. Pjesma je bendu priskrbila čak tri Grammyja, a Rolling Stone ju je 2010. imenovao 345. najboljom pjesmom svih vremena.

2006. U legendarnom manhattanskom klubu CBGB održan je posljednji koncert. Klub se morao zatvoriti iz financijskih razloga. Prilikom otvaranja bio je namijenjen koncertima country, bluegrass i blues glazbe, otuda i akronim, no ubrzo je postao rodno mjesto i okupljalište mnogih punk-rock i new wave bendova poput Ramones, Television, Patti Smith Group i Blondie. Upravo je Patti Smith u klubu održala posljednji koncert.

Rođeni:

1948. Christopher John Davidson, poznatiji kao Chris de Burgh, britansko-irski kantautor i multiinstrumentalist. Proslavila ga je pjesma ‘The Lady in Red’ iz 1986., koja se našla na vrhovima top lista diljem svijeta. De Burgh je prodao više od 45 milijuna primjeraka svojih albuma diljem svijeta.

1953. Tariano Adaryll Jackson, poznatiji kao Tito Jackson, član The Jackson Five i brat Michaela Jacksona.

Preminuli:

1964. Cole Albert Porter (r. 1891.), američki skladatelj i tekstopisac. Iako je primarno skladao glazbu za mjuzikle, proslavio se i kao autor hitova poput ‘Night and Day’, ‘I Get a Kick Out of You’, ‘Well, Did You Evah!’, ‘I've Got You Under My Skin’, ‘My Heart Belongs to Daddy’ i ‘You're the Top’. Njegove pjesme snimili su, među ostalim, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Dionne Warwick, U2, Shane McGowan i Annie Lennox. Posthumno je inauguriran u American Theater Hall of Fame. Preminuo je od posljedica zatajenja bubrega u dobi od 73 godine.