Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Johnny Cash1968. Johnny Cash je dobio nagradu za najbolji album na Country Music Awards za izdavanje danas kultnog ‘Johnny Cash at Folsom Prison’.

1972. Pionir rocka Chuck Berry imao je svoj jedini američki broj 1 u pjesmi ‘My Ding-a-Ling’.

1976. Bubnjar Keith Moon odsvirao je svoj posljednji koncert s The Who u kanadskom Torontu. Preminuo je dvije godine kasnije u 33. godini života, prethodno snimivši album s grupom nazvan ‘Who Are You’.

1978. Izdan je deveti studijski album Neila Younga, 'Comes a Time'. Bio je to povratak k country/folk zvuku, no Young nije bio zadovoljan konačnim rezultatom zbog navodnog oštećenja master trake. Sam je, prema pričama, kupio 200 000 primjeraka albuma na vinilu i njima prekrio krov štale. Na dvije su pjesme s albuma Younga pratili Crazy Horse, a među gostima na albumu bili su i J.J. Cale (gitara) i slavni session klavijaturist Spooner Oldham.

2002. Radiohead su dobili nagradu za najboljeg izvođača trenutno u svijetu na Q Awards. Tome su znatno pridonijeli odlično prihvaćeni albumi ‘Kid A’ iz 2000. te godinu mlađi ‘Amnesiac’.

2007. Šesti album Velšana Stereophonics, ‘Pull The Pin’, popeo se na vrh britanske ljestvice albuma. Bendu je to bio peti album zaredom kojem je to uspjelo, no ovaj album je komercijalno, a i kod kritike, prošao najlošije.

2014. Karizmatični glazbenik Scott Walker i eksperimentalni metal sastav Sunn O))) izdali su zajednički album 'Soused' putem diskografske kuće 4AD. To je zadnji Walkerov album ne računamo li soundtrack za film 'Childhood of a Leader' iz 2016. godine.

2014. Mark Lanegan je izdao svoj deveti solo album, 'Phantom Radio', kojeg je ubrzo potom promovirao u zagrebačkoj Laubi.

2016. Izdan je 14. i posljednji album Leonarda Cohena pod nazivom ‘You Want It Darker’. Album je snimljen u Cohenovom domu, a on je, narušenog zdravlja, u pjesmama opjevao smrt, Boga i humor. Album se popeo na vrhove ljestvica mnogih zemalja, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u bio četvrti, odnosno sedmi.

Rođeni:

1917. John Birks ‘Dizzy’ Gillespie, američki jazz trubač, skladatelj i povremeno pjevač. Smatran je najvećim jazz trubačem svih vremena, a bio je, uz Charlieja Parkera, glavna figura u nastanku bebopa i modernog jazza.

1940. Manfred Mann, rođen kao Manfred Sepse Lubowitz, južnoafrički klavijaturist, osnivač bendova Manfred Mann, Manfred Mann Chapter Three i Manfred Mann’s Earth Band. S potonjim je ostvario i najveći komercijalni uspjeh, budući da je njihova obrada Springsteenove ‘Blinded By The Light’ bila broj jedan u Americi. U ranoj fazi karijere je snimao s prvim rock bendom u Južnoj Africi, The Vikings.

1941. Steven Lee ‘Steve’ Cropper, američki gitarist, najpoznatiji po radu u Booker T. & M.G.’s.  Rolling Stone ga je svrstao na 39., a Mojo čak na drugo mjesto najboljih gitarista svih vremena.

1946. Lux Interior, rođen kao Erick Lee Purkhiser, američki pjevač, član psychobilly rock grupe The Cramps. Osnovao je bend s ženom Kristy Wallace, kasnije poznatom kao Poison Ivy, te postao jedna od ikona američke punk rock scene kasnih sedamdesetih. Preminuo je 2009. u dobi od 62 godine.

1948. John Douglas ‘Rabbit’ Bundrick, američki klavijaturist i orguljaš, poznat po suradnji s The Who, Ericom Burdonom, The Wailers, Free i Rogerom Watersom. Također je stvarao samostalno, a bio je jedan od glavnih glazbenika okupljenih za potrebe filma ‘The Rocky Horror Picture Show’.

1957. Steven Lee ‘Luke’ Lukather, američki gitarist, pjevač i producent, poznat po radu s hard rock grupom Toto te kao session glazbenik. Uz rad s Toto, gdje je skladao hitove ‘Hold the Line’, ‘Rosanna’ i ‘Africa’, ostvario je i plodnu samostalnu karijeru te gostovao na brojnim hitovima poput ‘Beat It’ Michaela Jacksona.

Preminuli:

1965. Bill Black, rođen kao William Patton Black Jr. 1926. godine, američki basist, član Elvisovog tria i vođa sastava Bill Black’s Combo. Smatran je jednim od prvih rock basista. Svirao je na Elvisovim ‘Heartbreak Hotel’, ‘Baby Let's Play House’, ‘Mystery Train’, ‘That's All Right’ i ‘Hound Dog’ te među prvima svirao na legendarnom Fender Precision basu u pjesmi ‘Jailhouse Rock’. Preminuo je od posljedica raka na mozgu s 39 godina. Primljen je u Rock and Roll Hall of Fame 2009. godine.

1995. Richard Shannon Hoon (r. 1967.), američki pjevač, član grupe Blind Melon. U karijeri dugoj pet godina, Hoon je s Blind Melon doživio proboj s ‘No Rain’ iz 1993., pjesmom koja se često vrtila na američkom MTV-u. Prije toga je bio prateći pjevač na hitu ‘Don’t Cry’ Guns&Roses. Preminuo je od posljedica predoziranja kokainom s 28 godina.

2003. Elliott Smith, rođen kao Steven Paul Smith 1969. godine, američki kantautor. U svojoj gotovo nezapaženoj samostalnoj karijeri izdao je pet albuma. Postao je popularan tek nakon nerazjašnjene smrti od posljedica ranjavanja nožem 2003. godine, kada su mu bile 34 godine. Velik je uzor brojnim pripadnicima novije generacije indie-folk glazbenika.

2006. Sandy West (r. 1959.), američka glazbenica, najpoznatija kao bubnjarka i suosnivačica The Runaways. Smatra  ju se jednom od najutjecajnijih bubnjara u povijesti rock glazbe. Preminula je od posljedica tumora u dobi od 47 godina.