Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Who1964. The High Numbers su nastupili na audiciji za EMI Records, koji ih nisu odlučili potpisati. Bend je ubrzo promijenio ime u The Who i s albumom ‘My Generation’ iz 1965. postao jedan od najznačajnijih sastava ‘britanske invazije’.

1966. The Supremes su postali prva ženska grupa s albumom na broju jedan američke ljestvice. Bio je to album ‘The Supremes A' Go-Go’, a s prvog mjesta je srušio slavni ‘Revolver’ liverpoolskih čupavaca.

1966. grupa Chain Reaction nastupila je kao predgrupa The Yardbirds u Westportu, Connecticut. Vokal te grupe bio je 18-godišnji Steven Tallarico, kasnije poznat kao Steven Tyler iz hard rock grupe Aerosmith.

1969. objavljen je drugi album grupe Led Zeppelin, poznat kao ‘Led Zeppelin II’. Sadrži uspješnice poput ‘Whole Lotta Love’, ‘Heartbreaker’ i ‘Moby Dick’. Do danas je prodan u više od 12 milijuna primjeraka. Na listama najboljih albuma svih vremena zauzeo je sljedeće pozicije: 37. (Q), 41. (Mojo) i 75. (Rolling Stone).

1976. grupa The Damned objavila je singl ‘New Rose’, koji se smatra prvoom izdanom britanskom punk pjesmom. B-strana bila je obrada ‘Help!’ The Beatles.

1990. grupa iz Seattlea, Mookie Blaylock, održala je svoj prvi nastup. U publici su bili i članovi Soundgardena. Mookie Blaylock je ubrzo nakon toga preimenovan u Pearl Jam.

1990. izašao je 'Behaviour', četvrti studijski album dua Pet Shop Boys. Izbacio je singlove 'So Hard', 'Being Boring', 'How Can You Expect to be Taken Seriously?' i 'Jealousy', a svi su dosegli top 20 britanske ljestvice, dok je album 'zapeo' na drugom mjestu.

2002. grupa Santana je izdala svoj 18. studijski album. 'Shaman', najdulji album grupe u njenoj karijeri, ponovio je uspješan recept s prethodnika 'Supernatural' te ugostio brojne pjevačke zvijezde različitog izričaja. Dosegao je vrh američke ljestvice te se tamo prodao u preko 2,5 milijuna primjeraka.

2005. ABBA-in ‘Waterloo’ proglašen je najboljom pjesmom u povijesti natjecanja Eurosong.

Rođeni:

1942. Robert Gaston ‘Bobby’ Fuller, američki glazbenik, predvodnik sastava The Bobby Fuller Four. Proslavio se hitovima ‘I Fought the Law’ i ‘Love’s Made a Fool of You’. Preminuo je u svom automobilu od dosad nerazjašnjenih uzroka (navodno gušenja automobilskim plinovima) u dobi od 23 godine.

1983. Plan B, rođen kao Benjamin Paul Ballance-Drew, britanski hip hop glazbenik, kantautor, glumac i filmski producent.

Preminuli:

1989. Ewan MacColl, rođen 1915. kao James Henry Miller, irski folk glazbenik, pjevač, aktivist, pjesnik, glumac i producent. Bio je jedan od nositelja folk revivala 50-ih i 60-ih. Napisao je kasnije standarde 'Dirty Old Town' i 'The First Time Ever I Saw Your Face' (hit broj 1 u izvedbi Roberte Flack). Otac je glazbenice Kirsty MacColl. Preminuo je od posljedica srčanih problema u 75. godini života.