Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sonny cher1964. vjenčali su se Salvatore Philip Bono i Cherilyn Sarkisian La Piere. Počeli su nastupati zajedno kao Caesar&Cleo, da bi kasnije postali Sonny&Cher.

1975. Bruce Springsteen pojavio se na naslovnicama Timea i Newsweeka. Bio je tada jedna od nadolazećih svjetskih rock zvijezda, ponajviše zahvaljujući uspješnom albumu ‘Born to Run’.

1988. U Dublinu je svjetsku premijeru doživio film o U2-u, ‘Rattle And Hum’. Te godine izdali su i istoimeni album.

1990. Sedmi album Paula Simona, ‘Rhythm of the Saints’, popeo se na vrh britanske ljestvice albuma. Glavna inspiracija za album bila je latinoamerička glazba, s naglaskom na karipsku i brazilsku glazbu. Album je nominiran za dva Grammya.

1994. Objavljen je deveti studijski album R.E.M., 'Monster'. Bend se njime, nakon megauspješnih 'Out of Time' i 'Automatic for the People', vratio jednostavnijem izričaju iz 80-ih. Izbacio je poznate singlove 'What's the Frequency, Kenneth?' i 'Bang and Blame'. Pjesma 'Let Me In' posvećena je tada nedavno preminulom Kurtu Cobainu, bliskom prijatelju benda, a 'Bang and Blame' Riveru Phoenixu, čija je sestra otpjevala back vokale na toj pjesmi.

1997. Izdan je 'Mogwai Young Team', debi album škotskog sastava Mogwai. Naziv albuma aluzija je na škotske bande mladih, koje se potpisuju sa imenom svoje grupe i dodatkom 'young team'. Većina je albuma instrumentalna, osim 'R U Still in 2 It' gdje pjeva Aidan Moffat iz Arab Strap te nekoliko pjesama s izgovaranim riječima, što je postao običaj na kasnijim albumima grupe. Pitchfork je album proglasio 97. najboljim u 90-ima.

1998. Objavljen je treći album švedske grupe Refused, 'The Shape of Punk to Come: A Chimerical Bombination in 12 Bursts'. Kerrang! ga je proglasio 13. najutjecajnijim albumom ikada, a LA Weekly 12. najboljim punk albumom svih vremena.

2005. Phil Collins je u sklopu svoje oproštajne turneje nastupio u Domu sportova.

Rođeni:

1958. Simon John Charles Le Bon, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač new romantic sastava Duran Duran i Arcadia.

1967. Scott Weiland, rođen kao Scott Richard Kline, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grunge sastava Stone Temple Pilots i hard rock benda Velvet Revolver. Preminuo je 2015. godine od posljedica predoziranja.

Preminuli:

2013. Lewis Allan ‘Lou’ Reed (r. 1942.), američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i ritam-gitarist Velvet Underground. Na početku karijere skladao je pjesme za Pickwick Records, a uspjeh pjesme 'The Ostrich' otvorio mu je vrata izvođačke karijere. Godine 1964. je s violistom Johnom Caleom osnovao The Velvet Underground, u koji su ušli i Sterling Morrison, Maureen Tucker i Nico. U tom su sastavu 1967. snimili debi ‘The Velvet Underground & Nico’, jedan od najutjecajnijih i po mnogima najboljih albuma svih vremena. Niz albuma se, uz promjene u sastavu, nastavio s ‘White Light/White Heat’, ‘The Velvet Underground’ i ‘Loaded’. Grupa je definitivno raspuštena 1973. (uoči čega u grupi nije bilo originalnih članova), a Reed je tada već snimio dva samostalna albuma i spremao treći. Najviše su mu upamćeni upravo albumi iz tog razdoblja, naročito ‘Transformer’ i ‘Berlin’. Godine 1975. snima kontroverzni album ‘Metal Machine Music’, prepun distorzirane buke. Karijeru nešto manje uspješno nastavlja kroz iduća četiri desetljeća, sve do slabo prihvaćenog ‘Lulu’ u suradnji s Metallicom, njegovog posljednjeg albuma. Preminuo je u dobi od 71 godine.