Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

blacksabbath2011. originalni članovi Black Sabbath najavili su okupljanje, turneju i snimanje novog albuma.

Događaji

1954. Bill Haley je imao svoj prvi singl u prvih deset na američkoj ljestvici singlova. Radilo se o pjesmi 'Shake, Rattle & Roll', koju je ranije popularnom učinio Big Joe Turner.

1971. BBC-jeva emisija Top of the Pops emitirana je po jubilarni 400. put, s gostima poput Toma Jonesa, Cher i benda Slade.

1986. preostali članovi Pink Floyd izjavili su putem medija kako će i dalje koristiti ime benda u svom radu, unatoč protivljenju Rogera Watersa, te kako spremaju novi album.

1995. dvostruki album The Smashing Pumpkins, 'Mellon Collie and the Infinite Sadness', popeo se na vrh američke ljestvice albuma. Album je nominiran za čak sedam Grammyja, no osvojio je samo jedan. Rolling Stone je postavio album na 487. mjesto liste najboljih albuma svih vremena.

1999. Britney Spears je osvojila četiri nagrade na MTV Awards: za najbolju pjevačicu, najboljeg pop izvođača, najbolju pjesmu ('Baby One More Time') te za najboljeg novog izvođača.

2005. Billy Joel je započeo svoju prvu koncertnu turneju nakon osam godina.

Rođeni

1927. Mose John Allison Jr., američki glazbenik. Bio je jazz i blues pijanist i pjevač. Njegove pjesme obradili su The Clash ('Look Here'), The Who ('Young Man Blues', također inspiracija za njihovu 'My Generation'), Van Morrison ('Smashed') i Elvis Costello (Everybody's Cryin' Mercy). Preminuo je 2016. godine.

1945. Chris Dreja, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač te gitarist, basist i pjevač The Yardbirdsa. Jimmy Page mu je predložio mjesto basista u The New Yardbirds, koji su postali Led Zeppelin, no Dreja je to odbio. Posvetio se fotografiji te dizajnirao pozadinu prvog albuma Led Zeppelin. Ponovno se pridružio The Yardbirds 1992., kada su uvedeni i u Rock and Roll Hall of Fame. Godine 2012. prestao je nastupati zbog zdravstvenih problema.

1953. Andrew John 'Andy' Partridge, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač te gitarist i pjevač new wave sastava XTC i njegov član od 1976. do 2006. godine. Jedan je od velikih uzora bivšem gitaristu RHCP, Johnu Fruscianteu.

Preminuli

1972. Raymond Berry Oakley III (r. 1948.), američki glazbenik, najpoznatiji kao basist The Allman Brothers Band. Bio je jedan od osnivača sastava koji mu je ujedno bio i jedini u karijeri, a koja je završila fatalnom prometnom nesrećom na motociklu, kao što se to dogodilo i kolegi iz benda, Duaneu Allmanu, godinu dana ranije. Imao je svega 24 godine.