Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

marc-bolan1965. Promijenivši ime iz Toby Tyler u Marc Bolan, buduća zvijezda benda T-Rex nastupila je na britanskoj emisiji ‘Ready Steady Go!’ sa svojim prvim singlom ‘The Wizard’. Istoga dana, s druge strane Atlantika svoj debitantski nastup uživo održali su The Velvet Underground u New Jerseyu.

1966. Eponimni debitantski album grupe The Monkees popeo se na vrh američke ljestvice albuma, gdje je ostao 13 tjedana. Također je bio broj jedan i u Britaniji iduće godine. Prodan je u ukupno preko 5 milijuna primjeraka.

1973. Mott the Hoople započeo je dvadesetodnevnu britansku turneju s Queen kao predgrupom.

1984. Izašao je 'Hatful of Hollow', kompilacijski album grupe The Smiths. Dosegao je sedmo mjesto britanske ljestvice a, iako se radi o kompilaciji, zauzeo je 44. mjesto Q-ove liste najboljih britanskih albuma svih vremena.

1999. Oasis su predstavili svog novog basista Andyja Bella, koji je javnosti bio poznat kao gitarist i suosnivač sastava Ride.

2007. u Munchenu je koncert održao legendarni Chuck Berry. Na koncertu je bila i reporterska ekipa SoundGuardiana, a o više o tome možete čitati OVDJE.

Rođeni:

1944. Booker T. Jones, američki glazbenik, najpoznatiji kao predvodnik sastava Booker T. & the M.G.’s. Vrhunac karijere dosegao je još 1962. kao tinejdžer, skladavši instrumental ‘Green Onions’, koji se našao na istoimenom albumu. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1992., a dobio Grammy za životno djelo 2007. godine.

1945. Neil Percival Young, kanadski glazbenik. Profesionalnu karijeru započeo je kao član Buffalo Springfield (gitara, vokal), a 1968. je otišao u solo vode. Naredne godine je postao član supergrupe Crosby, Stills, Nash & Young, aktivne samo godinu dana. Young je smatran je ikonom folk-rock glazbe te ‘kumom grungea’. Izdao je preko 40 samostalnih albuma, koji su dali pjesme poput ‘Cinnamon Girl’, ‘Down By the River’, ‘Old Man’, ‘Heart of Gold’, ‘Long May You Run’, ‘Keep on Rocking in the Free World’ i ‘Harvest Moon’. Poznat je i po svom humanitarnom radu. Dvaput je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame, samostalno 1995. i kao član Buffalo Springfield dvije godine kasnije. Rolling Stone je pet njegovih albuma svrstao među 500 najboljih ikada, a Younga proglasio 34. najvećim glazbenikom svih vremena.

neil young

Preminuli:

2008. John Ronald ‘Mitch’ Mitchell (r. 1947.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar The Jimi Hendrix Experience.