Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nino-tempo-april-ste1963. Nino Tempo i April Stevens su sa svojom verzijom standarda ‘Deep Purple’ dosegli vrh američke ljestvice singlova. B strana singla imala je neobičan naziv: ‘I've Been Carrying A Torch For You So Long That It Burned A Great Big Hole In My Heart’. ‘Deep Purple’ bila je omiljena pjesma bake Ritchieja Blackmorea te je po njoj on nazvao svoj sastav.

1968. ‘Electric Ladyland’ The Jimi Hendrix Experience bio je album broj jedan u SAD-u. Bio je to treći i posljednji album benda, a najpoznatiji je po singlovima ‘Crosstown Traffic’, ‘Voodoo Child (Slight Return)’ i obradi ‘All Along the Watchtower’. Najpoznatiji svjetski časopisi uvrstili su ga među 100 najboljih albuma svih vremena.

1979. Objavljen je 'Setting Sons', četvrti album punk-rock grupe The Jam. Izvorno je zamišljen kao konceptualni album koji tematizira ponovno okupljanje trojice prijatelja iz djetinjstva nakon što su sudjelovali u ratu. Album je dosegao četvrto mjesto britanske ljestvice, a singl skinut s njega, 'The Eton Rifles', jedno mjesto više na nacionalnoj ljestvici singlova.

1985. ‘We Built This City’ Starship (bivših Jefferson Airplane) dosegao je vrh američke ljestvice singlova. Pjesmu je supotpisao Bernie Taupin, autor mnogih pjesama Eltona Johna. Iako je nominirana za Grammy naredne godine, s vremenom je završila na brojnim listama najgorih pjesama svih vremena, a 2011. je u anketi Rolling Stonea proglašena najgorom pjesmom 80-ih.

1987. Nekadašnji bubnjar The Clash, Topper Headon, osuđen je na 15 mjeseci zatvora zbog raspačavanja heroina čovjeku koji je nakon uzimanja tog narkotika preminuo.

2006. ‘Greatest Hits’ Queen proglašen je najprodavanijim albumom u Britaniji svih vremena. Dotad se prodao u preko 5,4 milijuna primjeraka. ‘Sgt. Pepper’s...’ The Beatles je bio drugi najprodavaniji.

Rođeni:

1962. Gary ‘Mani’ Mounfield, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist The Stone Roses od 1987. do 1996. te od 2011. i Primal Scream u međuvremenu.

1964. Diana Jean Krall, kanadska jazz pijanistica i pjevačica. Dobitnica je triju Grammyja, a prodala je više od 15 milijuna albuma diljem svijeta.