Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

live rust

1979. izdan je 'Live Rust', live album Neila Younga i Crazy Horsea. Pjesme su snimljene tijekom njegove turneje 'Rust Never Sleeps' iz 1978. godine.

Događaji

1955. Carl Perkins je snimio pjesmu 'Blue Suede Shoes' u Sun Studiu u Memphisu. Klasik rock 'n' rolla dosegao je 1956. 2. mjesto u SAD-u i 10. u UK-u. Pjesmu su obradili mnogi glazbenici, uključujući Elvisa i Lennona.

1964. The Supremes su sa 'Baby Love' postali prva all-girl grupa s pjesmom na broju jedan britanske top liste singlova. Rolling Stone ju je proglasio 324. najboljom pjesmom svih vremena.

1965. David Bowie i Lower 3rd nastupili su u The Marquee Clubu u Londonu.

1966. The Beach Boys su zauzeli prvo mjesto britanske ljestvice singlova s 'Good Vibrations'. Kad je bio dijete, autoru pjesme Brianu Wilsonu je majka rekla da psi osjete 'ljudske vibracije' i da laju na one loše. Iskoristio je to kao glavnu ideju pjesme.

1979. izdan je 'Live Rust', live album Neila Younga i Crazy Horse. Pjesme su snimljene tijekom njegove turneje 'Rust Never Sleeps' iz 1978. godine.

1979. Chuck Berry je pušten iz zatvora nakon što je odslužio četveromjesečnu kaznu zbog utaje poreza.

1983. U2 su pokrenuli svoju diskografsku kuću pod nazivom Mother Records, namijenjenu poticanju talentiranih irskih glazbenika.

1988. Bon Jovi su zasjeli na prvo mjesto liste singlova u SAD-u pjesmom "Bad Medicine", najavnim singlom albuma New Jersey. Singl se na listi zadržao dva tjedna i bio je to treći broj 1 u SAD-u za bend. U Britaniji je singl dosegao 17. mjesto.

1991. Škoti Teenage Fanclub su objavili svoj treći, i do danas najuspješniji, album, 'Bandwagonesque'. Magazin SPIN ga je izabrao za album godine ispred Nirvaninog 'Nevermind'. Uvršten je u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1994. David Crosby (Crosby Stills & Nash) imao je uspješnu transplantaciju jetre u bolnici Dumont-UCLA u Los Angelesu.9:27 19.11.2019. Stanje Crosbyeve jetre pogoršalo se uslijd prekomjernog konzumiranja alkohola, droge te hepatitisa C.

2000. LeAnn Rimes je započela dvotjedni boravak na broju 1. britanske liste singlova svojom uspješnicom 'Can't Fight The Moonlight', pjesmom koja se našla na soundtracku filma "Coyote Ugly". Bio je to prvi broj jedan za Rimesovu.

2000. The Beatles su zasjeli na broj 1 britanske liste albuma kompilacijom "The Beatles 1" i tamo su se zadržali 11 tjedana. Na albumu se našao svaki broj 1 Beatlesa od 1962. do 1970. godine. Kompilacija je izdana na 30. obljetnicu razlaza benda te je bila prva kompilacija dostupna na CD-u i najprodavaniji album 21. stoljeća s prodanih više od 31 milijun primjeraka.

beatles 1

2001. uhićen je Scott Weiland, frontmen grupe The Stone Temple Pilots, nakon navodne svađe sa suprugom u Hard Rock hotelu u Las Vegasu. Weiland je pušten nakon 12 sati pritvora.

2002. Michael Jackson je izazvao sablazan javnosti kad je držao svog sina Princea Michaela van ograde balkona u berlinskom hotelu, što su promatrali fanovi i novinari četiri kata niže.
2003. policija je izdala uhidbeni nalog za Michaelom Jacksonom nakon optužbi za seksualno iskorištavanje 12-godišnjeg dječaka. Jackson, koji je u to vrijeme snimao video u Las Vegasu, pregovarao je s policijom o vremenu i mjestu predaje.

2016. žestoko pismo koje je John Lennon uputio Paulu McCartneyu i njegovoj supruzi Lindi, napisano nakon raspada Beatlesa, prodano je za gotovo 30.000,00$ anonimnom kupcu u Dallasu. U pismu na dvije stranice Lennon je kritizirao bračni par McCartney zbog njihovog postupanja prema njemu i njegovoj supruzi Yoko Ono. Napad je, navodno, bio reakcija na Lindinu kritiku upućenu Lennonu što nije javno objavio svoj odlazak iz benda.

Rođeni

1936. Ray Collins, američki pjevač, najpoznatiji po radu s Frankom Zappom u Mothers of Invention i njegovim samostalnim projektima. Preminuo je 2012. godine.

1938. Hank Medress, jedan od četvorice originalnih članova američke doo-wop vokalne skupine The Tokens, koja je 1961. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 11 sa obradom pjesme Solomona Linde, "The Lion Sleeps Tonight". Preminuo je 2007. godine.

1939. Pete Moore, član američke vokalne skupine The Miracles, koja je 1970. imala singl na američkom i britanskom broju 1, "The Tears Of A Clown".

1943. Fred Lipsius, klavijaturist i saksofonist američke jazz-rock grupe Blood Sweat & Tears. Sa svojim drugim albumom "Blood, Sweat & Tears" su 1968. bili na 1. mjestu u SAD-u. Grupa je 1969. imala singl na američkom broju 2, "Spinning Wheel", i iste godine singl na američkom broju 12, 'You've Made Me So Very Happy'. 

1952. Bill Sharpe, člank grupe Shakatak

1960. Matt Sorum, američki bubnjar i perkusionista, član grupe The Cult prije prelaska u Guns N' Roses, gdje je došao kao zamjena za Stevena Adlera, te Slashovog Snakepita i Velvet Revolvera.

1965. Jason Andrew Pierce, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i član Spacemen 3 od 1982. do 1991. i Spiritualized od 1990. do danas. Album potonjeg benda 'Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space' proglašen je albumom godine 1997. od strane NME-a.

1971. Justin Chancellor, engleski glazbenik, basista američkog rock benda Tool. Prije grupe Tool bio je član benda Peach.

Preminuli

1983. Thomas 'Tom' Evans Jr. (r. 1947.), britanski glazbenik, pjevač i gitarist grupe Badfinger. Bend je danas najpoznatiji po hitu 'Baby Blue' iz 1972., koji je i zatvorio posljednju sezonu hit-serije 'Breaking Bad'. Evans si je oduzeo život vješanjem u dobi od 36 godina.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima