Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1957 tom jerry1957. Paul Simon i Art Garfunkel pojavili su se kao Tom i Jerry na ABC-jevom ‘American Bandstand’. Te godine su postigli manji uspjeh pjesmom ‘Hey Schoolgirl’. Nedugo potom razdvojili su se te ponovno ujedinili nekoliko godina kasnije te 1964. izdali isprva nezamjetan, a kasnije slavni prvijenac ‘Wednesday Morning, 3 AM’.

1965. Bob Dylan je potajno oženio Saru Lowndes u saveznoj državi New York. Sara je majka glazbenika Jakoba Dylana, a brak nje i Boba trajao je do 1977. godine. Jakob Dylan je očev album 'Blood on the Tracks' opisao kao 'razgovor mojih roditelja'.

1968. Izdan je 'The Kinks Are the Village Green Preservation Society', šesti studijski album grupe The Kinks. Bio je to posljednji album originalne postave, s obzirom na odlazak basista Petea Quaifea 1969. godine. Rolling Stone je album proglasio 255. najboljim svih vremena.

1975. KC and the Sunshine Band imao je hit na broju jedan u SAD-u, ‘That’s the Way (I Like It)’. Pjesma je dosegla četvrto mjesto istovjetne ljestvice u Britaniji.

1994. Na vinilu je objavljen ‘Vitalogy’, treći studijski album grupe Pearl Jam. Bio je najbrže prodavani album na vinilu od 1991., a pretekao ga je tek ‘Lazaretto’ Jacka Whitea. 'Vitalogy' je prodan u gotovo 5 milijuna primjeraka samo u SAD-u.

2002. Ray Manzarek i Robbie Krieger iz The Doors najavili su novi album i svjetsku turneju, a mjesto preminulog Jima Morrisona i bolesnog Johna Densmorea zauzeli su Ian Astbury (The Cult) i Stewart Copeland (The Police). Nastupali su pod imenom ‘The Doors of the 21st Century’ da bi pod prijetnjom tužbe promijenili ime u ‘Riders on the Storm’.

2004. Izdan je jedanaesti studijski album grupe U2, 'How to Dismantle an Atomic Bomb'. Na njemu su surađivali, kao i na brojnim drugim albumima benda, Steve Lillywhite, Brian Eno i Daniel Lanois. Dosegao je vrh ljestvica u 30 zemalja, među kojima je i SAD. Bendu je priskrbio devet Grammyja, sve za koje je bio nominiran. Paste, USA Today i The New York Times su ga proglasili albumom godine, a Rolling Stone 68. najboljim u tom desetljeću.

Rođeni:

1950. Steven Van Zandt, rođen kao Steven Lento, američki glazbenik, producent, DJ i glumac, najpoznatiji kao gitarist E Street Banda, pratećeg sastava Brucea Springsteena. S njime je 2014. godine inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame. Poznat je i po glumi u seriji ‘The Sopranos’.

1950. Martina Michelle ‘Tina’ Weymouth, američka glazbenica, najpoznatija kao basistica Talking Heads od 1975. do 1991. i Tom Tom Club od 1981.

1978. Karen O, rođena kao Karen Lee Orzolek, američka glazbenica poljsko-korejskog porijekla, najpoznatija kao pjevačica i pijanistica grupe Yeah Yeah Yeahs.

Preminuli:

1997. Michael Kelland John Hutchence (r. 1960.), australski pjevač i glumac, osnivač i član grupe INXS od 1977. do svoje smrti 1997. godine. Slavu kao pjevač i kao seks-simbol dosegao je 1987. nakon izdavanja albuma ‘Kick’ s INXS. Sredinom 90-ih karijeru su mu obilježavali razni skandali, a Hutchence je svoj život okončao samoubojstvom u dobi od 37 godina. Njegov jedini samostalni album, koji nosi njegovo ime, posthumno je izdan 1999. godine. Ostali članovi nastavili su s radom u INXS do 2012. godine.