Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

all things must pass

1970. George Harrison je izdao trostruki album pod nazivom 'All Things Must Pass'. Smatran je najboljim albumom nekog od članova Beatlesa. Pitchfork ga je proglasio 82. najboljim albumom 70-ih, a Rolling Stone ga je stavio na 433. mjesto najboljih album svih vremena. Godine 2014. je uvršten u Grammy Hall of Fame.

1970. Objavljen je 'Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One', osmi studijski album The Kinks. Dva singla skinuta s albuma, 'Lola' i 'Apeman', dosegli su top 5 u Britaniji.

1991. Održan je ispraćaj četiri dana ranije preminulog Freddieja Mercuryja u Londonu za 35-oro članova obitelji i prijatelja. Točno šest godina kasnije sahranjen je Michael Hutchence iz INXS.

1998. Izdan je 'White Ladder', četvrti studijski album Davida Grayja. Bio je to prvi veliki uspjeh britanskog kantautora, a vrh nacionalne ljestvice je dosegao tek 2001. godine, godinu dana nakon reizdanja te skoro tri godine nakon originalnog izdanja. Izbacio je uspješne singlove 'Babylon', 'Please Forgive Me', 'This Year's Love', 'Sail Away' i 'Say Hello, Wave Goodbye' (svi u UK top 30). Album je peti najprodavaniji u Britaniji tijekom 2000-ih.

Rođeni:

1942. James Marshall ‘Jimi’ Hendrix, rođen kao Johnny Allen Hendrix 1942., američki gitarist, smatran najboljim instrumentalistom rock glazbe ikada. Na početku karijere svirao je s The Isley Brothers, Little Richardom i Curtisom Knightom. Kao 24-godišnjak je otišao u Britaniju gdje je vrlo brzo postao popularan, a menadžer mu je bio bivši basist The Animals, Chas Chandler. Kao predvodnik tria The Jimi Hendrix Experience objavio je tri uspješna studijska albuma 'Are You Experienced', 'Axis: Bold As Love' i 'Electric Ladyland'. Bio je i vrstan live izvođač, a njegovi nastupi na Monterey Pop festivalu, Woodstocku i Isle of Wight festivalu pamte se kao jedni od najboljih u povijesti rocka. Preminuo je kao 26-godišnjak nakon gušenja u snu prouzrokovanim predoziranjem barbituratima. Mnogi ugledni magazini proglasili su ga najboljim gitaristom i ponajboljim glazbenikom svih vremena. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1992. godine, a iste godine je dobio i Grammy za životno djelo.

1959. Charles 'Charlie' Burchill, škotski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist Simple Minds, trenutno jedini originalni član grupe uz pjevača Jima Kerra.

1978. Micheal Geoffrey 'Mike' Skinner, britanski reper, glazbenik, producent i glumac, predvodnik sastava The Streets. Najveći uspjeh doživio je s albumom 'A Grand Don't Come for Free' iz 2004., koji je dosegao vrh britanske ljestvice albuma.