Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1983. Geffen Records su objavili tužbu u vrijednosti od preko 3 milijuna dolara protiv njihovog klijenta Neila Younga. U optužbi je stajalo kako je Youngov novi album prerazličit od njegovih prijašnjih, nekomercijalan i prekratak. Radilo se o rockabilly albumu 'Everybody's Rockin' u trajanju od samo 25 minuta, a koji je naslijedio electro-rock album 'Trans' iz 1982. godine. Young je pripremio protutužbu od 21 milijun dolara te dobio slučaj. Nakon što su čuli za Youngov slučaj, tada nadolazeće zvijezde R.E.M. odbili su potpisati za Geffen te su sklopili ugovor s Warner Bros.

Događaji

1964. The Who su održali prvi od 22 uzastopna koncerta utorkom u slavnom londonskom klubu Marquee. Nastupi su održani u razdoblju između izbacivanja singlova 'I Can't Explain' i 'My Generation', koji su bend učinili popularnim na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini.

1968. Janis Joplin posljednji je puta nastupila s Big Brother & the Holding Company, nakon čega se fokusirala na samostalnu karijeru.

1973. Izdan je 'Sabbath Bloody Sabbath', peti studijski album grupe Black Sabbath. Jedan je od najprihvaćenijih albuma grupe, a kao utjecajnog su ga navodili Slash (Guns'n'Roses), Kirk Hammett (Metallica) i Brent Hinds (Mastodon).

1976. The Sex Pistols su gostovali u emisiji 'Today' na televiziji Thames. Događaj je danas poznat kao 'Grundy Incident' jer su članovi benda psovali i vrijeđali voditelja Billa Grundyja tijekom emisije koja je išla uživo.

2013. Bob Dylan je ispitan na sudu u Francuskoj nakon što je u intervjuu za Rolling Stone usporedio odnos Židova i nacista s onim Srba i Hrvata. Pred sud ga je odvela službena primjedba udruge Hrvata u Francuskoj.

Rođeni

1944. John Paul Densmore, američki glazbenik, autor, filmaš, glumac i plesač, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Doors. Nakon raspada grupe je svirao u Butts Band s gitaristom Doorsa, Robbiejem Kriegerom, a potom se posvetio drugim projektima. Godine 2013. je napisao knjigu 'The Doors Unhinged' o pravnim borbama protiv ostalih članova Doorsa nakon Morrisonove smrti.

1945. Bette Midler, američka glazbenica, glumica, komičarka i filmska producentica. Glazbenu karijeru je počela 70-ih, a do danas je imala četiri američka top 10 hita 'Boogie Woogie Bugle Boy', 'The Rose', 'Wind Beneath My Wings' i 'From a Distance'. Ukupno je prodano preko 30 milijuna primjeraka njenih albuma, a osvojila je tri Grammyja.

1951. Jaco Pastorius, rođen kao John Francis Anthony Pastorius III 1951., američki glazbenik. Postao je slavan kao tehnički vrsni basist te kao član jazz sastava Weather Report od 1976. do 1981. godine. Za svoj debitantski samostalni album dobio je dva Grammyja. Preminuo je 1987. nakon tučnjave sa zaštitarem ispred noćnog kluba na Floridi. Imao je 35 godina. Posthumno je inauguriran u Down Beat Jazz Hall of Fame kao jedini svirač električnog basa.

1954. Zlatko Gall, hrvatski novinar, pisac i glazbeni kritičar. Posebno je poznat kao kroničar pop i rock glazbe, o čemu je napisao brojna, često enciklopedijska djela. Dobitnik je nagrada ‘Zlatno pero’ HND-a, ‘Crni mačak’ te dvaju Porina.

1956. Julee A. Cruise, američka glazbenica i glumica, najpoznatija po pjesmi 'Falling', koja je postala tema popularne američke serije 'Twin Peaks'.

IzvještajiSve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u