Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1957. Jerry Lee Lewis je stupio u brak sa svojom 13-godišnjom rođakinjom Myrom Gale Brown. Skandal je bio još veći jer je Lewis još uvijek bio u braku s Jane Mitcham. Za to se pročulo tek pola godine kasnije za vrijeme Jerryjeve britanske turneje, a on ju je odmah potom morao prekinuti nakon samo tri održana koncerta.

Događaji

1964. Bobby Vinton je imao drugi singl na američkom broju jedan te godine s ‘Mr Lonely’. Prethodni je bio ‘There! I’ve Said It Again’. Nakon ‘Mr Lonelya’ počela je ‘britanska invazija’ na vrhove Billboard ljestvice singlova, budući da je iduća pjesma na tom mjestu bila ‘I Want to Hold Your Hand’ The Beatlesa. Akonova ‘Lonely’ iz 2005. sadrži sampleove Vintonovog hita.
1970. The Doors su održali svoj posljednji koncert s Jimom Morrisonom. Bilo je to u Warehouseu u New Orleansu, Louisiana.
1981. human League su imali svoj jedini hit na broju jedan s ‘Don’t You Want Me’. Bio je to prvi singl na vrhu britanske ljestvice i za njihovu diskografsku kuću Virgin Records, a ujedno i najprodavaniji singl u Britaniji te godine. Točno šest godina kasnije, u SAD-u se na vrh ljestvice singlova popela ‘Faith’ Georgea Michaela, također najprodavaniji singl u toj zemlji 1987. godine.
2001. Pjevač i gitarist benda Love, Arthur Lee, pušten je iz zatvora nakon što je odslužio šest od jedanaest godina kazne. Kažnjen je zbog posjedovanja vatrenog oružja i njegovog korištenja (pucanja u zrak) prilikom svađe sa susjedom.
2003. Mick Jagger je dobio titulu ‘Sir’ na svečanosti u Buckinghamskoj palači. Titulu mu je uručio princ Charles, a svečanosti je nazočio i 92-godišnji Jaggerov otac.
2012. održan je koncert za pomoć žrtvama uragana Sandy, koji je pogodio SAD i Karibe. Održao se u njujorškom Madison Square Gardenu, a nastupili su The Rolling Stones, The Who, Michael Stipe, Chris Martin, Bruce Springsteen, Roger Waters te Dave Grohl i Krist Novoselić s Paulom McCartneyjem.

Rođeni

1915. Frank Sinatra, rođen kao Francis Albert Sinatra, američki pjevač i glumac. Počeo je karijeru tijekom swing ere, pjevajući s Tommyjem Dorseyjem i Harryjem Jamesom, a samostalni uspjeh postiže sredinom 40-ih, nakon što je potpisao za Columbia Records. Popularnost mu naglo pada da bi mu filmska karijera udahnula ‘drugi život’ te 50-ih i 60-ih postaje nacionalna ikona. Proboj novih rock žanrova natjerao ga je na umirovljenje 1971., no ubrzo se vraća pjevanju. Idućih desetljeća se bavio glazbom i glumom s čestim prekidima. 90-ih snima posljednja dva albuma, duete s drugim popularnim glazbenicima, a posljednji puta uživo nastupa na svoj 80. rođendan. Preminuo je 1998. s 82 godine. Dobitnik je 11 Grammyja, a prodao je preko 150 milijuna albuma u svijetu do danas.
1938. Connie Francis, rođena kao Concetta Rosa Maria Franconero, američka pjevačica. Prvi uspjeh postigla je s obradom ‘Who’s Sorry Now?’ 1957. te je s vremenom postala jedna od najuspješnijih pjevačica u razdoblju od kraja 50-ih do početka 70-ih. Njene pjesme probile su čak i ‘željeznu zavjesu’ europskih socijalističkih zemalja. 70-ih i 80-ih karijera joj stagnira zbog dvaju osobnih tragedija, no nakon toga nastavlja s nastupima sve do danas.
1940. Marie Dionne Warwick, američka pjevačica, glumica i TV voditeljica te ambasadorica. Nakon Arethe Franklin, najuspješnija je pjevačica svih vremena po broju pjesama na američkoj nacionalnoj ljestvici. Karijeru je počela kao gospel pjevačica, a ranih 60-ih ju primjećuje autorski par Burt Bacharach-Hal David te ju uzima pod svoje. Najveću popularnost dosegla je u drugoj polovici 60-ih, pjesama poput ‘I Just Don’t Know What to Do With Myself’, ‘I Say a Little Prayer’ i ‘Do You Know the Way To San Jose?’. 80-ih potpisuje za Arista Records, a s vremenom se njezina popularnost nije mnogo smanjila. 2013. godine je proglasila osobni bankrot.

1953. Bruce Howard Kulick, američki gitarist grupe Grand Funk Railroad. Ranije je bio dugovremenski član grupe Kiss.

1977. Lea Dekleva, hrvatska pjevačica, kantautorica i skladateljica. Rođena je u Zagrebu. Pohađala je osnovnu i srednju glazbenu školu. Svira klavir i obou. Nastupala je kao prateći vokal Parnog valjka te Davora Radolfija. Objavila je prvi samostalni album "emociJA" 2005. godine. Album je postao prvi hrvatski album koji je uvršten u i-Tunes, najveći svjetski servis za preuzimanje glazbe. Autorica je većeg dijela pjesama s albuma Olivera Dragojevića "Vridilo je" 2005., pjesme "Volim te" s albuma Maje Vučić "Lice koje znaš" 2006. i dvije pjesme "Možda nam uspije" i "Preživjet ću" s albuma Marka Tolje "Stare dobre stvari" iz 2009. godine. Njena pjesma "Dogodila se ljubav" u izvedbi s T.B.F.-om osvojila je Porin u kategorijama za Vokalnu suradnju i Pjesmu godine, te nominaciju za Hit godine (izbor televotinga). Na Porinu 2006 u Osijeku imala je dvije nominacije, za Novi izvodjač godine za album emociJa, te Pjesma godine, Nevera u izvedbi Olivera Dragojevića sa njegova albuma Vridilo je. (izvor: hr.wikipedia.org)

Umrli

1985. Ian Andrew Robert Stewart (r. 1938.), škotski klavijaturist, suosnivač i član (do 1963.) The Rolling Stonesa te kasnije njihov tour menadžer i klavijaturist na turnejama. Svirao je, među ostalim, i na pjesmama ‘Rock and Roll’ i ‘Boogie With Stu’ Led Zeppelina.
2007. Ike Wister Turner, američki glazbenik i producent (r. 1931.), jedan od pionira američkog rock’n’rolla. Najpoznatiji je po glazbenoj suradnji i turbulentnom braku s Tinom Turner. Njegova ‘Rocket 88’ smatra se prvom rock’n’roll pjesmom. S Tinom je primljen u Rock and Roll Hall of Fame 1991. godine. Preminuo je 2007. godine s navršenih 76 godina života.

2020. Damir Kukuruzović, jazz gitarist svjetskog glasa i kvalitete, preminuo je od posljedica zaraze koronavirusom (SARS-CoV-2) u 45. godini života