Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Noel-Gallagher1999. britanski magazin Guitar proglasio je Noela Gallaghera najprecjenjenijim gitaristom stoljeća. Jimi Hendrix je imenovan najboljim.

Događaji

1959. Emile Ford And The Checkmates su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "What Do You Want To Make Those Eyes At Me For".

1967. Joan Baez je osuđena na 45 dana zatvora nakon što je uhićena zbog sudjelovanja u antiratnim prosvjedima.

1969. Peter, Paul & Mary dosegli su vrh američke ljestvice singlova s ‘Leavin’ On a Jet Plane’. Pjesmu je napisao John Denver još 1966., a zvala se ‘Oh Babe I Hate to Go’. Istog dana, album The Rolling Stones pod imenom ‘Let It Bleed’ bio je na broju jedan britanske ljestvice albuma.

1969. Rolf Harris je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Two Little Boys" (pjesma je napisana 1902.). Pjesma je bila božićni broj 1 1969. i posljednji broj 1 iz 60-ih. Pjesma je ostala na broju 1 šest tjedana.

1986. The Housemartins su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa svojom verzijom pjesme "Caravan Of Love", koju u originalu izvode The Isley Brothers.

1986. The Bangles su osvojili vrh američke ljestvice singlova s ‘Walk Like An Egyptian’. Pjesma je prethodno bila ponuđena nekolicini pjevača prije nego što ju je ova ženska grupa pristala snimiti i objaviti u sklopu svog albuma ‘Different Light’.

1988. u Rock and Roll Hall of Fame ušli su The Beach Boys, The Beatles, Bob Dylan, The Drifters i The Supremes. ‘Beach Boy’ Mike Love tom je prilikom održao kontroverzni govor, vrijeđajući publiku.

Rođeni

1944. Bobby Colomby, bubnjar američke jazz-rock skupine Blood Sweat & Tears.

1945. Peter Criss, rođen kao George Peter John Criscuola, američki bubnjar, najpoznatiji kao član grupe Kiss od 1973. do 1980. te od 1996.-2001. i 2002.-2004. godine. U bendu je uzeo alter-ego ‘Catman’. Pjevao je na nekoliko pjesama, uključujući hit-baladu ‘Beth’. Nakon teške prometne nesreće službeno napušta bend 1980. te počinje samostalnu karijeru, svirajući povremeno s drugim sastavima. Glumio je u nekoliko serija i filmova. Svoj život u Kiss je opisao u autobiografiji ‘Makeup to Breakup: My Life In and Out of Kiss’.

1948. Alan Parsons, britanski inženjer zvuka, producent i glazbenik. Sudjelovao je, među ostalim, u snimaju ‘Abbey Road’ The Beatlesa i ‘Dark Side of the Moon’ Pink Floyda. Osnivač je i grupe the Alan Parsons Project.

1957. Anita Ward, američka pjevačica koja je 1979. imala singl na broju 1 u SAD-u i Velikoj Britaniji, "Ring My Bell".

1957. Billy Bragg, rođen kao Stephen William Bragg, britanski kantautor i aktivist. Poznat je po svojoj glazbi koja kombinira folk i punk-rock te po političkom aktivizmu. Prvi album objavio je 1983. godine, a posljednji, ‘Tooth & Nail’, 2013. godine.

1957. Michael David ‘Mike’ Watt, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist, pjevač i autor pjesama punk rock skupine The Minutemen. Grupu je osnovao s gitaristom i pjevačem D. Boonom pod imenom The Reactionaries, a uskoro su se preimenovali u The Minutemen i postali jedni od rodonačelnika tzv. college-rocka, naročito albumom ‘Double Nickels on the Dime’ iz 1984. godine. Grupa se raspala nakon što je Boon poginuo u prometnoj nesreći godinu kasnije, a Watt je svirao u Firehose, nakon čega je započeo samostalnu karijeru te bio osnivačem i frontmanom više bendova. Svirao je kao gost na albumima nebrojenih alter-rock grupa, a trenutni je član The Stooges Iggyja Popa.

1966. Chris Robinson, američki glazbenik, frontmen grupe The Black Crowes.

1980. Chris Edwards, basist engleskog rock sastava Kasabian, koji je 2006. imao album na britanskom broju 1, "Empire". Grupa Kasabian je 2010. osvojila Brit Award za najbolju britansku grupu.

1990. Joanna Noëlle Levesque, američka kantautorica, poznatija pod umjetničkim imenom JoJo. Njezin debitantski singl "Leave (Get Out)" je dosegao 1. mjesto na Billboardovoj ljestvici pop pjesama, što ju je s trinaest godina učinilo najmlađom solo umjetnicom koja je imala singl na broju 1 u SAD-u.

Umrli
1973. Bobby Darin, rođen kao Walden Robert Cassotto 1936., američki pjevač i glumac. Bio je jedan od prvih teen idola u svjetskoj glazbi. Najpoznatiji je po megauspješnim singlovima ‘Dream Lover’ i ‘Mack the Knife’, obradi glazbenog komada iz ‘Opere za tri groša’. Bio je lošeg zdravlja kroz čitav svoj život, a preminuo je u dobi od 37 godina nakon operacije srca. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1990. te u Songwriters Hall of Fame, a dobitnik je i Grammyja za životno djelo.

2020. Pelle Alsing, bubnjar švedskog pop-rock benda Roxette. Pojavio se na njihovih prvih pet albuma, koji su iznjedrili velike međunarodne hitove, kao što su "It Must Have Been Love", "Listen To Your Heart" i "The Look".

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku