Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

transistor 1

1947. Predstavljen je tranzistor, ključna komponenta u kasnijem razvoju radija, kalkulatora, računala i sličnih aparata. Zasluge su pripisane trojici znanstvenika: Johnu Bardeenu, Walteru Brattainu i Williamu Shockleyju, koji su za svoj izum dobili Nobelovu nagradu 1956.

1964. Počeo se emitirati program Radio Londona, piratskog radija čija je baza bila na brodu MV Galaxy u Sjevernom moru. Njegovo pokretanje bilo je odgovor na pionirske pirat-postaje poput Radio Caroline, a postaja je bila jedna od dražih članovima The Beatlesa. Kao 'Wonderful Radio London' spominju je i The Who na albumu 'The Who Sell Out' te u filmu 'Quadrophenia'. Postaja je prestala s radom 1967. godine.

1977. Britanski kantautor Cat Stevens, poznat po hitu 'Wild World', službeno je promijenio ime u Yusuf Islam nakon prelaska na muslimansku vjeru.

1985. Dva fana Judas Priesta upucali su se nakon slušanja albuma 'Stained Class'. Jedan od njih je preminuo na mjestu, a drugi tek tri godine nakon događaja. U to vrijeme sve se češće počeo povezivati utjecaj heavy metala s ponašanjem, zdravljem i općenito životima mladih ljudi.

1989. 'Another Day in Paradise' Phila Collinsa dosegla je vrh američke ljestvice singlova. Bio mu je to već sedmi singl na vrhu Billboarda. Za nju je dobio i Grammy 1991. godine.

Rođeni:

1935. Johnny Kidd, rođen kao Frederick Albert Heath, britanski pjevač i lider Johnny Kidd and the Pirates. Bio je jedan od prvih britanskih rock glazbenika koji je dosegao svjetsku slavu. Najpoznatija njegova pjesma je ‘Shakin’ All Over’, koja je ubrzo postala rock’n’roll standard te predmet brojnih obrada. S naletom ‘Britanske invazije’ Kiddova popularnost je naglo počela jenjavati. Johnny Kidd poginuo je 1966. u prometnoj nesreći. Bilo mu je 30 godina. U njegovom autu nalazio se i basist Piratesa Nick Simper, koji je lakše ozlijeđen, a koji će postati prvi basist grupe Deep Purple.

1949. Adrian Belew, rođen kao Robert Steven Belew, američki glazbenik i producent, najpoznatiji po radu u progresivnom bendu King Crimson od 1981. do 2009. Primano je gitarist, a surađivao je još i s Frankom Zappom, Bowiejem, Talking Heads, Tom Tom Club, Nine Inch Nails te je predvodio nekoliko manje poznatih sastava. Snimio je i preko 20 samostalnih albuma.

1956. David Michael Murray, britanski gitarist i tekstopisac, najpoznatiji kao član heavy metal sastava Iron Maiden.

1964. Eddie Vedder, rođen kao Edward Louis Severson, američki pjevač i glazbenik, član grupe Pearl Jam. Karijeru je započeo u spomenutom sastavu nakon uspješne audicije na mjesto pjevača. Već su prvim albumom 'Ten' iz 1991. Pearl Jam i Vedder dosegli svjetsku slavu te prevodili tadašnji grunge pokret. Bio je dijelom one-off supergrupe Temple of the Dog, a snimio je i dva samostalna albuma: soundtrack za film 'Into the Wild' i 'Ukulele Songs'. Rolling Stone ga je proglasio sedmim najboljim lead vokalom svih vremena.

eddie

1977. Jari Mäenpää, finski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač melodic death metal/folk metal sastava Wintersun u kojemu pjeva i svira gitaru. Također je svirao i bas i klavijature prije okupljanja kompletnog benda.

Umrli:

2007. Oscar Emmanuel Peterson (r. 1925.), kanadski jazz glazbenik. U karijeri dugoj preko 60 godina stekao je ugled ponajboljeg jazz pijanista svog vremena. Duke Ellington ga je prozvao 'Maharadžom klavijatura'. Osvajač je osam Grammyja, a snimio je i objavio više od 200 albuma.