Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

rolling-stonesDogađaji

1964. The Rolling Stones su u magazinu NME postavili čestitku u kojoj su svim gladnim frizerkama i njihovim obiteljima zaželjeli sretan Božić.

1966. The Jimi Hendrix Experience nastupili su u The Uppercut klubu u Londonu. Istoga dana u garderobi je Jimi Hendrix napisao riječi pjesme Purple Haze.

1967. BBC je emitirao film Beatlesa "Magical Myster Tour". Britanski mediji drugog su dana film proglasili katastrofom, što je rezultiralo otkazivanjem prikazivanja u Americi.

1968. Led Zeppelini su započeli svoju prvu sjevernoameričku turneju u Denver Auditoriumu u Coloradu. Predgrupe na tom koncertu bile su im Vanilla Fudge i Spirit. Ulaznica za koncert koštala je 5$.

1970. George Harrison se popeo singlom "My Sweet Lord" na vrh američke ljestvice singlova i tamo se zadržao 4 tjedna. Ovime je postao prvi Beatle koji je tako nešto postigao samostalno.

1976. Sex Pistolsi snimili su pjesmu "God Save The Queen" u Wessex Studiju u Londonu.

1979. Album The Wall grupe Pink Floyd zasjeo je na 1. mjesto američke liste albuma. Na prvom mjestu ostao je 15 tjedana dok se na listi zadržao ukupno 35 tjedana. U britaniji album nije imao toliki uspjeh, naime tamo se na prvom mjestu zadržao "svega" 5 tjedana.

1981. na prvom mjestu američke liste albuma našli su se AC/DC svojim albumom "For Those About To Rock We Salute You" i tamo su ostali 3 tjedna. Album je došao kao nasljednik iznimno uspješnog "Back In Black". Angusa Younga su za naslov inspirirali rimski gladijatori.

2007. Album "Back In Black" britanske pjevačice Amy Winehouse proglašen je najprodavanijim albumom godine.

Rođeni:

1940. Harvey Philip Spector (Bronx, New York 26. prosinca 1940.), američki glazbeni producent, skladatelj i glazbenik, koji je svojim producentskim radom neobično utjecao na razvoj pop i rock glazbe u dvadesetom stoljeću.
Tvorac je takozvanog - Zvučnog zida (Wall of Sound), tehnike snimanja s brojnim efektima; jeke, naglašavanja ritma, s više glazbenika na udaraljkama (timpani), tim načinom dobijao je moćnu zvučnu podlogu, nešto poput velikih sinfonijskih orkestara, on sam svoju metodu zvao je wagnerijanskom. Osobito je bio uspješan u produkciji skladbi za ženske vokalne grupe (The Ronettes, The Crystals), u razdoblju od 1960. do 1965., kada je izbacio 25 uspješnica na američkim top listama. Nakon tog razdoblja, producirao je albume za mnoge poznate glazbenike poput; Ike & Tina Turner, Beatlesa, John Lennona, George Harrisona, i Ramonesa.
U svojim poznijim godina, postao je poznat po svojoj ekscentričnosti, neobuzdanom temperamentu i neobičnom ponašanju, sve je to kulminiralo optužbom za ubojstvo američke starlete i glumice Lane Clarkson u njegovu domu u Los Angelesu. (preuzeto s: hr.wikipedia.org)

1953. Henning Shmitz (Kraftwerk)

1955. Lars Ulrich je dansko-američki bubnjar, tekstopisac i osnivač heavy metal sastava Metallica, zajedno s pjevačem Jamesom Hetfieldom.(preuzeto s: hr.wikipedia.org)

1971. Jared Leto (30 Seconds To Mars)

1979. Chris Daughtry (Daughtry)