Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Smiths1999. Prema anketi Melody Makera, ‘The Queen Is Dead’ The Smithsa izabran je za album tisućljeća.

1960. Cliff Richard imao je svoj četvrti britanski singl na broju jedan s ‘I Love You’. Tada ga je još pratio sastav The Shadows, čiji je ritam-gitarist Bruce Welch i napisao pjesmu. Welch je, zanimljivo, i jedan od prvih vlasnika Fender Stratocaster gitare u Britaniji.
1967. Pjevač Dave Mason napustio je grupu Traffic, čiji je član bio i Steve Winwood. Godinu dana kasnije vratio se u bend, no ponovno ga napustio da bi joj opet bio članom 1971. godine.
2002. Četvero fanova tužilo je sastav Creed nakon katastrofalnog nastupa u Chicagu, gdje njihov pjevač Scott Stapp nije uspio otpjevati gotovo nijednu cijelu pjesmu. Optužnica je kasnije odbačena.
2006. Zvijezda burleske Dita Von Teese predala je zahtjev za rastavu od shock-rokera Marilyna Mansona nakon samo godine dana braka.

Rođeni:
1942. Rick Danko, rođen kao Richard Clare Danko, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao basist i pjevač grupe The Band. Glazbeniku ukrajinskog porijekla najraniji uzori su bili Hank Williams i Sam Cooke. Prvi bend osnovao je s 12 godina, a 1960. postaje članom The Hawks. Sredinom 60-ih postaje dio pratećeg sastava Boba Dylana, koji je kasnije samostalno nastupao pod imenom The Band te postigao velik uspjeh već svojim debijem iz 1968., ‘Music from Big Pink’. Zajedno s ostatkom The Banda, Danko je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 1994. godine. Preminuo je pet godina kasnije u snu.
1946. Marianne Evelyn Faithfull, britanska pjevačica i glumica. Svoju slavu i uspjeh u 60-ima i ranim 70-ima najviše duguje prijateljevanju s The Rolling Stones i vezi s Mickom Jaggerom, kojeg je inspirirala za pjesme ‘Sympathy for the Devil’, ‘You Can’t Always Get What You Want’ i ‘Wild Horses’. Dao joj je pjesmu ‘As the Tears Go By’, a zajedno su napisali ‘Sister Morphine’. Uspjeh duguje i pjesmi ‘Come and Stay With Me’. Ovisnosti su joj zamrznule karijeru do kraja 70-ih, kad izdaje hvaljeni album ‘Broken English’. VH1 ju je 1999. imenovao 25. najvećom rock’n’roll glazbenicom svih vremena.
1961. Jim Reid, škotski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač alter-rock grupe Jesus and the Mary Chain. S njima je izdao šest studijskih albuma, od kojih je najveću slavu doživio debi ‘Psychocandy’ iz 1985. godine. Bio je i članom grupe Freehat te je nastupao samostalno.

Umrli:
1980. James Timothy ‘Tim’ Hardin (r. 1941.), američki glazbenik, najpoznatiji po pjesmama ‘If I Were a Carpenter’ i ‘Reason to Believe’, koje su proslavili drugi glazbenici. Za života je objavio ukupno deset albuma, a nastupio je i na Woodstocku. Preminuo je od posljedica predoziranja heroinom u dobi od 39 godina.

2015. Lemmy Kilmister, osnivač i frontman legendarne grupe Motörhead. Motörhead jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih rock bendova, davne 1975. godine osnovao je pjevač, basist i autor pjesama Ian Fraser Kilmister – Lemmy, ujedno i jedna od najlegendarnijih ličnosti u povijesti rock glazbe. Osim bojom glasa, Lemmy se ističe i samom svojom pojavnošću, poznat je po svom imidžu i brkovima, a karakterizira ga i scenski nastup uz neuobičajen položaj mikrofona.