Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

January4

Događaji

1936. Magazin Billboard je uveo prvu ‘pop’ ljestvicu u svijetu, temeljenu na prodaji ploča u SAD-u. Prvi broj jedan na njoj bio je violinist Joe Venutti.

1960. ‘El Paso’ Martyja Robbinsa popela se na vrh američke ljestvice singlova. Na britanskoj ljestvici je dospjela do 19. mjesta. Dobila je Grammy za najbolju country&western snimku.
1965. Fender Guitar Company je prodana CBS-u (Columbia Broadcasting System) za 13 milijuna dolara. Prodaja je za posljedicu imala smanjenje kvalitete izrade Fenderovih proizvoda, budući da su novi vlasnici povećali proizvodnju i učinili proizvode dostupnijima.

1967. The Jimi Hendrix Experience odsvirali su prvi od, što će se kasnije pokazati, 240 koncerata u godini, kada su nastupili u Bromel klubu u Bromleyu. Mnogi nastupi uključivali su dva koncerta po večeri.

Jimi Hendrix

1967. Izašao je debitantski album The Doorsa, nazvan po imenu grupe. Sadrži neke od najpoznatijih pjesama grupe, poput ‘Break on Through’, ‘Soul Kitchen’, ‘Light My Fire’ i ‘The End’. Do danas je prodan u preko 17 milijuna primjeraka u svijetu. Rolling Stone ga je svrstao na 42. mjesto najboljih albuma svih vremena.

1968. The University of California u Los Angelesu objavilo je da će studenti koji studiraju glazbu morati učiti o glazbi The Rolling Stonesa jer su Stonesi dali izniman doprinos modernoj glazbi.

1970. Vozač Keitha Moona, Neil Boland, pregažen je kad je bubnjar pokušao pobjeći od huligana koji su ga krenuli napasti nakon što je izbila tučnjava u baru gdje se dvojac zabavljao. Moon nikad nije položio vozački ispit, a smrt Bolanda je proglašena nezgodom te Moon nikad nije odgovarao za nju.

1974. Bruce Springsteen je odsvirao prvi od tri koncerta u klubu Joes' Place u Cambridgeu, Massachusetts. Na ulaznici je stajalo: Zbog energetske krize, sva vanjska svjetla, osim jednoga, će biti ugašena. Predgrupa su bili Peter Johnson & The Manic Depressives.

1975. Elton John je započeo dvotjedni boravak na broju 1 američke liste singlova obradom pjesme grupe beatles 'Lucy In The Sky With Diamonds', s Johnom Lennonom na gitari. Bio je to njegov treći američki broj 1.

1977. The Sex Pistols su šokirali putnike na letu za Amsterdam kada su kod ukrcaja u avion na aerodromu Heathrow počeli povraćati i pljuvati.

2001. iz muzeja voštanih figura Madame Tussaud u Londonu objavili su podatak kako je statua pjevača Oasisa Liama Gallaghera treća najomraženija nakon onih Adolfa Hitlera i Slobodana Miloševića.

2006. Barry Gibb iz The Bee Gees postao je vlasnikom kuće u kojoj je 35 godina živio Johnny Cash. Kuća u blizini Nashvillea, Tennessee, izgorjela je već naredne godine tijekom obnove.

2009. Robert Plant je proglašen najboljim pjevačem svih vremena prema anketi radio postaje Planet Rock. Pjevač Led Zeppelina našao se ispred Freddieja Mercuryja (Queen), Paula Rodgersa (Free, Bad Company, Queen) i Iana Gillana (Deep Purple).

plant

Rođeni:
1942. John McLaughlin, britanski glazbenik. Poznat je kao jazz i rock gitarist koji je spojio te žanrove s indijskom tradicionalnom glazbom, postavši time jedan od pionira fusion glazbe. U mladosti je zarađivao pretežno od sesijskog rada, a davao je instrukcije i Jimmyju Pageu. Uspjeh postiže selidbom u SAD gdje svira u grupi Lifetime te na albumima Milesa Davisa. U 70-ima osniva danas slavni Mahavishnu Orchestra, a surađivao je i s Jacom Pastoriusom te Carlosom Santanom. Bio je uzor gitaristima od Pata Methenyja do Omara Rodrigueza-Lopeza i Grega Ginna. Jeff Beck ga je prije nekoliko godina prozvao ‘najvećim živućim gitaristom’, a Rolling Stone ga je proglasio 49. najboljim gitaristom svih vremena.

john mclaughlin

1955. Brian Ray, američki session glazbenik, gitarista, basista i kantautor, najpoznatiji po svom radu kao ritam gitarista i basista Paula McCartneya.

1956. Bernard Edward Sumner, britanski gitarist i pjevač, poznat kao član Joy Division i New Order te supergrupa Electronic i Bad Liutenant. Karijeru je započeo u mračnom post punk bendu Joy Division, gdje je svirao gitaru, klavijature i pjevao back vokale, a skladao je neke od njihovih najpoznatijih pjesama poput ‘Love Will Tear Us Apart’. Nakon samoubojstva pjevača Iana Curtisa, s preostalim članovima grupe i Gillian Gilbert osniva New Order te se ubrzo okreću komercijalnijem, alternative dance zvuku. Sumner je preuzeo dužnost pjevača. 1993. grupa se raspada zbog nesuglasica Sumnera i basista Petera Hooka te Sumner osniva Electronic s Johnnyjem Marrom (The Smiths) i Neilom Tennantom (Pet Shop Boys). New Order su se ponovno okupili 1998., razišli 2007. te se posljednji put okupili 2011. bez Hooka. U međuvremenu je Sumner bio članom grupe Bad Liutenant. Na filmu je prikazan dvaput, kao član Joy Division u filmovima ’24 Hour Party People’ i ‘Control’.

1956. Nels Cline, gitarista američkog benda Wilco.

1960. John Michael Stipe, američki pjevač, član grupe R.E.M. od 1980. do njihovog raspada 2011. godine. Čitavu karijeru proveo je u grupi s Peterom Buckom (gitara), Michaelom Millsom (bas) i Billom Berryjem (bubnjevi, do 1997.). Grupa slavu dobrim dijelom duguje Stipeovom karakterističnom glasu i složenim tekstovima različite tematike. Od raspada R.E.M.-a nije glazbeno aktivan, no posljednjih godina sve se češće bavio filmom i ostalim granama umjetnosti, ponajviše kiparstvom.

rem michael stipe

1962. škotski glazbenik i tekstopisac Robin Guthrie, član grupe Cocteau Twins.

1963. Till Lindemann, njemački glazbenik najpoznatiji kao frontman i vodeći pjevač industrial-metal grupe Rammstein.

1965. Beth Gibbons, britanska pjevačica, članica grupe Portishead.

1965. Cait O'Riordan, član irsko-britanskog celtic punk benda The Pogues.

1967. Ben Darvill, član grupe Crash Test Dummies, najpoznatije po velikom hit-singlu iz 1993. 'Mmm Mmm Mmm Mmm'

Umrli:
1986. Phillip Parris ‘Phil’ Lynott (r. 1949.), irski pjevač, najpoznatiji kao član grupe Thin Lizzy. Prije toga je pjevao u Skid Row, u kojem je gitarist bio Gary Moore, a nakon Thin Lizzy imao je samostalnu karijeru. U Thin Lizzy je pjevao i svirao bas, a uspjeh su postigli singlovima ‘Whiskey in the Jar’, ‘The Boys Are Back in Town’ i ‘Jailbreak’. Bavio se i poezijom. Razne ovisnosti bile su glavni uzrok njegove prerane smrti u dobi od 36 godina. U Dublinu je 2005. podignut kip njemu u čast.

2005. tridesetšestogodišnji AJ Abdallah, vlasnik studija u kojem je Eminem snimio album "Slim Shady", pronađen je mrtav. Policija je utvrdila da je ubijen tijekom pljačke te da je do pronalaska bio mrtav već dva dana.