Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1963. Charlie Watts je napustio Blues Incorporated te se pridružio The Rolling Stonesima.

Događaji

1955. ‘Mambo Italiano’ Rosemary Clooney popela se na vrh britanske ljestvice singlova. U SAD-u je dosegla 10. mjesto. Autor pjesme je Bob Merrill, koji ju je napisao u talijanskom restoranu te putem telefona prenio tekst, melodiju i ritam Rosemaryjinom pijanistu. Pjesma je mnogo puta obrađena, a najviše se pamti obrada Deana Martina iz iste godine.

1965. The Beatlesi su započeli devetotjedni boravak na vrhu listi najprodavanijih albuma u SAD-u s izdanjem 'Beatles 65'. Bio je to četvrti broj jedan na ovoj listi za grupu.

1970. tijekom turneje po Britaniji, Led Zeppelini su na 26. rođendan Jimmya Pagea održali koncert u The Royal Albert Hallu u Londonu. Koncert su iz publike gledali: John Lennon, Eric Clapton i Jeff Beck were all in the audience. Koncert dug više od dva sata u potpunosti je snimljen te je 2003. objavljen na DVD-u. Setlista je uključivala pjesme: We’re Gonna Groove, I Can’t Quit You Baby, Heartbreaker, Dazed and Confused, White Summer / Black Mountainside, Since I’ve Been Loving You, What Is and What Should Never Be, Moby Dick, How Many More Times (medley incl. Boogie Chillen’, Bottle Up ‘n Go, Move On Down The Line, Leave My Woman Alone, Lemon Song), Whole Lotta Love, Communication Breakdown, Thank You – organ solo, Bring It On Home, C’Mon Everybody, Something Else i Long Tall Sally (medley incl. Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, Move On Down The Line).

1973. Micku Jaggeru je odbijena japanska viza zbog osude vezane uz drogu iz 1969. što je rezultiralo otkazivanjem turneje The Rolling Stonesa.

1976. grupa Queen bila je na broju 1 britanske liste singlova antologijskom 'Bohemian Rhapsody'. Singl se na listi zadržao 9 tjedana, a prodan je u više od milijun kopija do kraja mjeseca. Broj 1 ponovno je dosegao 1991. kada je preminuo Mercury i tamo se tada zadržao 5 tjedana, čime je postao treći najprodavaniji singl svih vremena u Velikoj Britaniji.

1982. treći album Human League, ‘Dare’, vratio se na prvo mjesto britanske ljestvice albuma. Sadržavao je hit-singl ‘Don’t You Want Me’. U anketi NME-a album je svrstan na 77. mjesto najboljih svih vremena, dok ga je Q proglasio 19., a Slant 86. najboljim albumom dekade.

dare

1988. Whitney Houston se šesti put za redom popela na vrh liste singlova u SAD-u i to pjesmom "So Emotional".

1997. David Bowie je održao koncert povodom svog 50. rođendana (koji je imao dan prije) u newyorškom Madison Square Garden, uz sljedeće goste: Franka Blacka, Sonic Youth, Roberta Smitha iz grupe The Cure, Foo Fighters, Loua Reeda i Billya Corgana.

2003. klavir koji je nekad pripadao Elvisu Presleyu prodan je na aukciji za 685 000 američkih dolara.

2014. Rolling Stone je objavio rezultate svoje ankete u kojoj se glasovalo za najbolji dvostruki album svih vremena. Na prvom mjestu se našao ‘White Album’ The Beatlesa, na drugom ‘The Wall’ Pink Floyda, na trećem ‘Exile on Main Street’, a na četvrtom ‘The River’ Bruce Springsteena, peti su bili Led Zeppelin s ‘Physical Graffiti’.

omoti

2016. zvijezde su odale počast preminulom frontmenu grupe Motorhead Lemmyu tijekom njegove sahrane na groblju Forest Lawn Memorial. Na obredu su se Lemmya prigodnim riječima prisjetili i od njega oprostili: bubnjar Motorheada Mikkey Dee, Dave Grohl iz Foo Fightersa, Slash iz Guns n' Rosesa, Robert Trujillo i Lars Ulrich iz Metallice, pjevač Judas Priesta Rob Halford i frontman Anthraxa Scott Ian.

Rođeni

1941. Joan Chandos Baez, američka kantautorica. Poznata je po svom folk izričaju, socijalnim i protestnim temama te po aktivizmu. Najveće je uspjehe postizala snimajući obrade pjesama drugih velikana svog doba, a pomogla je Bobu Dylanu postići nacionalnu popularnost. Nastupila je i na Woodstocku 1969. Njenim najboljim singlom smatra se ‘Diamonds&Rust’ iz 1975., dok je na ljestvicama najviše kotirala obrada ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ The Banda, koja je dospjela do trećeg mjesta na Billboardu.

IMG 3841

1943 Kenneth Kelley, pjevač u grupi The Manhattans, koja je 1976. imala broj 1 singl u SAD-u te broj 4 u UK-u 'Kiss And Say Goodbye'.

1943. Scott Engel, pjevač u grupi The Walker Brothers, s kojom je 1966. imao hit singl The Sun Ain't Gonna Shine Anymore (UK #1 i SAD #13 single).

1944. James Patrick ‘Jimmy’ Page, britanski gitarist i producent, najpoznatiji kao član grupe Led Zeppelin. Karijeru je započeo kao uspješan session glazbenik, a svirao je i na singlu ‘I Can’t Explain’ grupe The Who. 1965. ulazi u The Yardbirds kao zamjena za Erica Claptona. Nakon odlaska drugog gitarista Jeffa Becka, Page postaje vođa Yardbirdsa te njihov zvuk postaje ekperimentalniji i žešći. Nakon odlaska gotovo svih članova Page nastavlja voditi grupu pod imenom The New Yardbirds, koja uskoro postaje Led Zeppelin. S njom snima ukupno devet albuma, od kojih već prva četiri osiguravaju besmrtnost bendu i Pageu kao vještom skladatelju i viruoznom gitaristu. Nakon smrti bubnjara Johna Bonhama, Led Zeppelin se raspadaju te Page nastavlja karijeru uglavnom surađujući s drugim poznatim glazbenicima te snima soundtrackove i producira. Smatran je jednim od najboljih i najutjecajnijih rock gitarista svih vremena. Njegov solo iz ‘Stairway to Heaven’ imenovan je najboljim svih vremena prema Guitar Worldu i Total Guitaru. Rolling Stone ga je proglasio trećim najboljim gitaristom svih vremena, Gibson drugim, a Mojo devetim. Prvi je inauguriran u British Walk of Fame, a uručene su mu i nagrade ‘Living Legend’ od strane Classic Rock magazina te počasni doktorat od strane Sveučilišta u Surreyu.

1948. Tim Hart, gitarist i pjevač engleskog folk rock benda Steeleye Span, koji je 1975. imalo singl na britanskom broju 5, "All Around My Hat", i hit "Gaudete". Hart je preminuo 24. prosinca 2009.

1950. David Roger Johansen, američki pjevač, najpoznatiji kao član proto punk benda New York Dolls.

1951. Crystal Gayle, američka country pjevačica koja je 1977. imala singl na američkom broju 2 i britanskom broju 5, "Don't It Make Your Brown Eyes Blue".

1963. Eric Erlandson, gitarist američkog alternativnog rock benda Hole.

1965. Haddaway, pjevačica koja je 1993. imala britanski broj 2. singl 'What Is Love'.

1967. David John ‘Dave’ Matthews, američki glazbenik, osnivač i vođa Dave Matthews Band. Nakon neuspješnog započinjanja samostalne karijere, osnovao je Dave Matthews Band 1991. U prošlom desetljeću to je bio bend s najviše prodanih ulaznica i najvećom zaradom od istih u Sjevernoj Americi. Matthews je dobitnik i dva Grammyja.

1967. Steve Harwell, američki glazbenik najpoznatiji kao glavni vokal američkog rock sastava Smash Mouth.

1978. A.J McLean, pjevač u grupi Backstreet Boys.

1987. Paolo Giovanni Nutini, škotski pjevač. Dosad je izdao tri albuma, a njegov drugi i treći album, ‘Sunny Side Up’ i ‘Caustic Love’, debitirali su na vrhu britanske ljestvice albuma. Dobitnik je jedne Ivor Novello i dvije Q nagrade, između ostalih.