Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Neil-Diamod

Rođeni

1941. Neil Diamond, pjevač i tekstopisac. U karijeri je imao više od 30 američkih i više od 10 britanskih top 40 hit singlova. Za grupu The Monkees napisao je pjesmu "I'm a Believer", a mnogi izvođači, od Elvisa preko Lulu do Deep Purplea obrađivali su njegove pjesme. Albumom "Home Before Dark" iz 2008. postao je nastariji izvođač koji se popeo na broj jedan liste albuma i tako s prvog mjesta svrgnuo Dylana koji je taj rekord držao albumom "Modern Times" iz 2006.

1941. pjevač Aaron Neville, član grupe The Neville Brothers (hit: "Tell It Like It Is"). U samostalnoj karijeri imao je hit singl s Lindom Ronstadt "Don't Know Much".

1949. John Belushi, pjevač i glumac, poznat po utjelovljenju Jolieta "Jake" Bluesa u filmu The Blues Brothers.

belushi

1955. Jools Holland, engleski pijanista, frontmen, pjevač, skladatelj i osnivač grupe Squeeze. Vodio je i vodi dvije velike glazbene emisije "The Tube" i "Later.. With Jools Holland".

1974. Christopher River Hesse, bubnjar grupe Hoobastank, koja je 2004. pjesmom 'The Reason' dosegla drugo mjesto liste singlova u SAD-u.

Događaji

1953. Eddie Fisher došao je na 1. mjesto britanske ljestvice singlova pjesmom "Outside Is Heaven".

1958. Elvis je zasjeo na 1. mjesto britanske ljestvice singlova hitom "Jailhouse Rock".

1962. Brian Epstein potpisao je ugovor s The Beatlesima. Epstein je, prema ugovoru, dobijao 25% zarade benda, normalna visina naknade je bila 10%.

1967. Pink Floydi odradili su u drugi od tri dana snimajući pjesme Syda Barretta 'Arnold Layne' i 'Candy And A Current Bun' u Sound Techniques Studiu, Chelsea, London.

1968. Georgie Fame bio je na prvom mjestu britanske ljestvice singlova pjesmom "The Ballad Of Bonnie and Clyde". Bio je to treći i posljednji Fameov singl koji je u britaniji dosegao broj 1.

1969. državni tužitelj u New Jerseyu izdao je upozorenje američkim diskografima da će biti optuženi za distribuciju pornografije ukoliko budu prodavali album "Two Wirgins" Od Johna Lennona i Yoko Ono. Prednja strana omota prikazivala je par frontalno gol, dok se na zadnjoj strani vidjela gola njihova stražnja strana. Album je ipak uspio doći do mjesta broj 124 američke liste albuma.

two virgins

1969. grupa The Doors nastupila je u njujorškom Madison Square Gardenu. Za taj nastup dobili su 50.000 $ što ih je učinilo jednim od najplaćenijih bendova te godine.

1970. Led Zeppelini su nastupili na sveučilištu u Leedsu. Na tome koncertu održali su sastanak s predavačem umjetnosti Zacronom kako bi raspravili ideje o omotu za njihov sljedeći album, Led Zeppelin III. Zacron, rođen kao Richard Drew, studirao je na Kingston College of Art s članovima grupe Yardbirds.

1976. Bob Dylan je došao na broj jedan američke liste albuma 17. studijskim izdanjem "Desire". Na albumu se nalazi i legendarna pjesma "Hurricane" u kojoj Dylan protestira protiv osude bivšeg boksačkog prvaka u srednjoj kategoriji Robina "Hurricane" Cartera za trostruko ubojstvo 1966. ističući njegovu nevinost. Album "Desire" na prvom mjestu se zadržao 5 tjedana.

1976. Diana Ross se popela na broj 1 američke liste singlova pjesmom "Theme From Mahogany".

1979. grupa The Clash objavila je prvi singl u Americi - "I Fought The Law"

1980. Veliki reklamni oglas podignut je na Sunset Stripu u zapadnom Hollywoodu u svrhu promocije novog albuma grupe Pink Floyd. Na postavljenom velikom prazno zidu svakoga dana bila je uklonjena jedna cigla kako bi u konačnici otkrila naziv albuma.

1981. Steve Tyler bio je hospitaliziran nakon što je doživio nesreću svojim motorom.

1992. Nirvana je održala prvi koncert u Australiji, i to u klubu Phoenician u Sydneyu.

1998. Oasis su došli na prvom mjesto britanske liste singlova pjesmom "All Around The World". Pjesma trajanja 9 minuta i 38 sekundi bila je najduža pjesma koja je postala broj 1 na britanskoj listi singlova.

1999. The Offspring su došli na broj 1 britanske liste singlova hitom "Pretty Fly, For A White Guy".

2008. Amy Winehouse je prijavljena na odvikavanje od droga.

2018. Elton John je objavio kraj karijere i finalnu turneju koja će trajati 3 godine, a u sklopu koje će održati preko 300 koncerata i nastupiti na 5 kontinenata. Početak turneje bio je rezerviran za 8. rujna 2018. u američkom Allentownu.