Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1938. rođena je Etta James, rođena kao Jamesetta Hawkins, američka pjevačica.

Događaji

1973. David Bowie je završio s probama za nadolazeći britanski dio "Ziggy Stardust" turneje. Probe su trajale tjedan dana, a održale su se u Royal Ballroomu u londonskom Tottenhamu. Bowie je ranije već odradio turneju u Sjevernoj Americi i Japanu, a ukupno je turnejom održao 182 koncerta.

1975. Led Zeppelini su nastupili u Market Square Areni u Indianapolisu, Indiana, pred više od 17,000 fanova. Setlista je uključivala sljedeće pjesme: 'Rock And Roll', 'Over The Hills And Far Away', 'The Song Remains The Same', 'The Rain Song', 'Kashmir', 'The Wanton Song', 'No Quarter', 'Trampled Under Foot', 'Moby Dick', 'How Many More Times', 'Stairway To Heaven', 'Whole Lotta Love' i 'Black Dog'. Ulaznica za koncert je koštala 8.50$.

1975. The Carpenters su se s obradom ‘Please Mr. Postman’ The Marvelettesa našli na vrhu američke ljestvice singlova. Pjesmu su ranije obradili i Beatlesi.

1975. održan je posljednji Sunbury festival u australskoj Victoriji. Promotori, koji su doživjeli velike financijske gubitke, platili su samo Deep Purple. AC/DC su trebali nastupiti nakon Deep Purplea, no zbog tučnjave na pozornici koja je nastala između timova ova dva benda AC/DC nisu uopće nastupili. Razlog tučnjave je bio taj što je time Deep Purplea nakon njihovog nastupa skinuo s pozornice svu rasvjetu i produkciju. Izgradio je Bearsville Recording Studio 1969. u blizini Woodstocka te je osnovao Bearsville Records.

1978. nakon što su promijenili dvoje ime iz Warsaw, (prema pjesmi Warszawa na albumu Davida Bowiea "Low"), Joy Division su imali koncertni debi nastupom u Pips Discu u Manchesteru.

1986. tijekom leta Concordeom od New Yorka prema Londonu, od posljedica srčanog udara preminuo je američki glazbeni manager Albert Grossman. Grossman je bio manager Boba Dylana (između 1962. i 1970.), sastava Peter, Paul and Mary, grupe The Band, Janis Joplin i Todda Rundgrena.

1986. "The Sun Always Shines on TV" norveške grupe A-Ha došao je na prvo mjesto britanske ljestvice singlova. Zanimljivo, singl je u rodnoj im Norveškoj ‘zapeo’ na drugom mjestu nacionalne ljestvice. Bio im je ovo prvi britanski broj jedan ("Take on Me" je dospio do drugog mjesta, no bio je broj jedan u SAD-u).

2011. kanađanka Mary-Lu Zahalan-Kennedy postala je prva osoba koja je diplomirala na temu The Beatlesa. Mary-Lu je bivša finalistica Miss Kanade i glazbenica.

Rođeni

1915. Ewan MacColl, rođen kao James Henry Miller, irski folk glazbenik, pjevač, aktivist, pjesnik, glumac i producent. Bio je jedan od nositelja folk revivala 50-ih i 60-ih. Napisao je kasnije standarde ‘Dirty Old Town’ i ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ (hit broj 1 u izvedbi Roberte Flack). Otac je glazbenice Kirsty MacColl. Preminuo je 1989. godine od posljedica srčanih problema u 75. godini života.

1931. Stig Anderson, švedski tekstopisac, producent i manager grupe ABBA. Koautor je nekih od najvećih hitova grupe, kao što su: ‘Waterloo’, ‘Mamma Mia’, ‘S.O.S’, ‘Fernando’, ‘Dancing Queen’, ‘Knowing Me, Knowing You’, itd.

1938. Etta James, rođena kao Jamesetta Hawkins, američka pjevačica. Profesionalnu karijeru počela je snimajući za Chess Records, gdje je otpjevala svoje do danas najpoznatije pjesme: ‘At Last’, ‘Tell Mama’, ‘I’d Rather Go Blind’ i ‘Something’s Got a Hold on Me’. Kasnije je potpisala za Warner Records, no nakon sredine 70-ih nije uspjela ponoviti svoje prijašnje uspjehe. Tih se godina počela boriti s raznim ovisnostima. Nastavila je nastupati do par godina prije svoje smrti 2012. u 74. godini života. 2008. u filmu ‘Chess Records’ glumila ju je Beyonce. Etta je dobitnica šest Grammyja te član Rock and Roll, Blues i Grammy Hall of Fame. Rolling Stone ju je svrstao na 22. mjesto najboljih pjevača i 62. mjesto najvećih glazbenika svih vremena.

1954. Robert Finch, pjevač američke disco i funk grupe KC and the Sunshine Band, poznate po hitovima 'That's The Way, I Like It', i 'Give It Up'.

1981. Alicia Keys, rođena kao Alicia Augello Cook, američka glazbenica. Jedna je od najuspješnijih R&B izvođača 21. stoljeća: prodano je preko 35 milijuna njenih albuma te 30 milijuna singlova, a samo je njen debitantski album, ‘Songs in A Minor’, prodan u 12 milijuna primjeraka te je za njega dobila pet Grammyja. VH1 ju je izabrao na 14. mjesto liste najvećih glazbenica svih vremena.

Preminuli

2015. grčki pjevač Demis Roussos. U karijeri je prodao više od 60 milijuna albuma diljem svijeta. Imao je 65 godina.