Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kiss

Događaji
1973. Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley i Peter Criss prvi put su nastupili pod imenom Kiss.

1961. The Shirelles su bili na američkom broju jedan sa singlom ‘Will You Love Me Tomorrow?’. Pjesma je dosegla četvrto mjesto britanske ljestvice singlova. Obradili su je mnogi slavni glazbenici od Brende Lee do Amy Winehouse.

1968. Izašao je ‘White Light/White Heat’, drugi album kultne skupine The Velvet Underground. Bio je to posljednji album grupe s basistom i violistom Johnom Caleom. Sadrži samo šest pjesama, među kojima popularne ‘White Light/White Heat’ i ‘Here She Comes Now’ te 17-minutnu ‘Sister Ray’, jednu od najutjecajnijih pjesama za nastanak punk i post-punk žanrova. Teško slušljiv album došao je tek do 199. mjesta američke ljestvice, no s vremenom je stekao legendaran status te ga je Rolling Stone uvrstio u svoju listu 500 najboljih albuma svih vremena.
1972. Paul McCartney napisao je i snimio pjesmu ‘Give Ireland Back to the Irish’ neposredno nakon događaja poznatim pod nazivom ‘Bloody Sunday’.
1988. Australci INXS dobili su svoj prvi američki singl na broju jedan u ‘I Need You Tonight’, skinutom s hit-albuma ‘Kick’.
1990. Članovi grupe Stone Roses uništili su prostore diskografske kuće Revolver FM i zalili bojom njihove automobile. Bend je bio nezadovoljan reizdanjem svog singla ‘Sally Cinnamon’.

1996. Izdan je drugi studijski album čikaškog post-rock/experimental sastava Tortoise. ‘Millions Now Living Will Never Die’ je ime dobio po frazi Jehovinih svjedoka, a bio je album koji je bendu i novom podžanru post-rocka donio širu popularnost. Na njemu je svirao i David Pajo (ex-Slint). Album je uvršten u knjigu ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.
2000. Gabrielle je bila na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘Rise’, koja sadrži sample Dylanove ‘Knocking on Heaven’s Door’.
2005. ‘Push the Button’ Chemical Brothersa postao je njihov četvrti album na britanskom broju jedan zaredom. Naredni album ‘We Are the Night’ nastavio je taj niz, dok album nakon njega, ‘Further’, to nije mogao postići zbog kršenja odredbi za uvrštenje na nacionalnu ljestvicu.

Rođeni:
1947. Steve Marriott, rođen kao Stephen Peter Marriott, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist u The Small Faces (1965.-1969.) i Humble Pie (1969.-1975. i 1980.-1981.). Za vrijeme karijere sa The Small Faces, David Bowie je s njim htio osnovati duo, a Jimmy Page ga je htio regrutirati na mjesto pjevača u novoosnovanim Led Zeppelin. The Small Faces su u eri Stevea Marriotta postigli velike uspjehe kao mod rock grupa s pjesmama ‘Itchycoo Park’, ‘Lazy Sunday’, ‘All or Nothing’ i ‘Tin Soldier’. Godine 1969. Marriott odlazi iz grupe te osniva Humble Pie, u kojima je svirao i Peter Frampton. Nakon 1975. posvetio se samostalnoj karijeri i raznim kolaboracijama, ali i ovisnostima o narkoticima i alkoholu. Preminuo je 1991. godine nakon što je zaspao s cigaretom u ruci te nije uspio pobjeći iz sobe nakon požara. Posthumno mu je 1996. dodijeljena Ivor Novello nagrada za izvanredan doprinos britanskoj glazbi, a 2012. je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame kao član Small Facesa.
1951. Phil Collins, rođen kao Phillip David Charles Collins, britanski pjevač, multiinstrumentalist i glumac. Slavu je stekao s progressive rock sastavom Genesis, gdje je bio bubnjar, a nakon odlaska vokala Petera Gabriela 1975., preuzeo je njegovu ulogu te odveo bend u pretežno pop rock vode. Godine 1981., paralelno s radom u Genesis, započinje uspješnu samostalnu karijeru. Najviše uspjeha imali su mu singlovi ‘In the Air Tonight’, ‘You Can’t Hurry Love’, ‘Against All Odds’, ‘Easy Lover’, ‘A Groovy Kind of Love’ i ‘Another Day in Paradise’. Uz Paula McCartneyja i Michaela Jacksona jedini je glazbenik koji je kao dio benda i samostalno prodao po više od 100 milijuna albuma u svijetu. Dobitnik je sedam Grammyja, šest Brit Awarda, a dio je Hollywood, Songwriters i Rock and Roll (kao dio Genesisa) Hall of Fame. Rolling Stone ga je proglasio 22., Gigwise 10., a MusicRadar 9. najboljim bubnjarem svih vremena.

1954. Husein Hasanefendić ‘Hus’, hrvatski glazbenik te bivši predsjednik i jedan od osnivača Hrvatske Glazbene Unije, član Hrvatskog društva skladatelja, član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te suosnivač jednog od najpopularnijih rock sastava na području bivše Jugoslavije, Parnog valjka.

Umrli:
1982. Lightnin’ Hopkins, rođen 1912. kao Sam John Hopkins, američki country blues glazbenik. Profesionalna karijera mu je doživjela uzlet tek krajem 50-ih i tijekom 60-ih. Poznatije pjesme su mu ‘Baby, Please Don’t Go’, ‘Trouble in Mind’ i ‘Lightnin’s Blues’. Preminuo je 1982. godine od posljedica raka. Rolling Stone ga je svrstao na 71. mjesto najboljih gitarista svih vremena.