Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2016. nova vrsta crne tarantule nazvana je po Johnnyu Cashu

Događaji

1957. 5000 fanova dočekalo je Billa Haleya kada je došao iz New Yorka u Southampton na svoju debitantsku turneju po Velikoj Britaniji. Haley je bio prvi američki rock glazbenik koji je imao koncertnu turneju po Velikoj Britaniji.

1962. Beatlesi su odsvirali dva koncerta u istom danu: prvi oko podneva u Cavern Clubu te drugi u Kingsway Clubu, u večernjim satima. Bili su im to prvi nastupi na kojima je bolesnoga Petea Besta na bubnjevima zamijenio Ringo Starr.

1971. Black Sabbath su u Island Studiju u Londonu započeli snimanje svojega trećeg studijskog albuma "Master Of Reality" koji je objavljen u srpnju iste godine. Unatoč oprečnim glazbenim kritikama, dosegao je peto mjesto na ljestvici engleskih i osmo na američkoj Billboard 200 ljestvici te se prodao u preko dva milijuna primjeraka.

master

1977. Mary MacGregor, američka pjevačica, svojom najpoznatijom pjesmom "Torn Between Two Lovers" osvojila je prvo mjesto američke ljestvice te se ondje zadržala čak dva tjedna. S istom pjesmom osvojila je vrh ljestvica i u Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji.

1972. Paul Simon objavio je svoju prvu pjesmu bez Arta Garfunkela. Bila je to pjesma "Mother And Child Reunion". Popela se na 4. mjesto američke liste singlica. Nadahnuće za pjesmu Simon je dobio u jednom kineskom restoranu gdje se na meniju nalazilo jelo s piletinom i jajima upravo ovoga naziva - "Mother And Child Reunion".

1983. Def Leppard su se albumom "Pyromania" uspeli na američku listu albuma i na njoj se zadržali ukupno 92 tjedna. Album nikada nije dosegao broj 1, ali se samo u SAD-u prodao u više od 6 milijuna primjeraka.

1983. Toto su hitom "Africa“ osvojili prvo mjesto američke liste singlica. U Velikoj Britaniji pjesma se popela tek na 3. mjesto.

1998. Elton John i Stevie Wonder nastupili su zajedno u Bijeloj kući za američkog predsjednika Billa Clintona i britanskog premijera Tonyja Blaira.

2004. pojam "Janet Jackson's right breast" postao je najtraženiji u povijesti interneta. Naime, do nenadanog otkrića dogodilo se kad ju je Justin Timberlake na trenutak razotkrio tijekom zajedničkog nastupa u poluvremenu Super Bowla.

2006. The Rolling Stones su izveli tri pjesme tijekom poluvremena Super Bowla u Detroitu. Izveli su pjesme „Start Me Up“, „Rough Justice“ i „Satisfaction“.

2016. nova vrsta crne tarantule, pauka koja obitava u blizini zatvora Folsom u Californiji nazvana je po Johnnyu Cashu. Aphonopelma johnnycashi postala je jedna je od 14 novih tarantula koji su opisani u ZooKeys.

 

Aphonopelma johnnycashi female

2017. Lady Gaga je poluvrijeme Super Bowla otvorila stihom iz pjesme "God Bless America", a potom izvela "This Land Is Your Land", pjesmu Woodyja Guthrieja, oca tzv. „talking bluesa“ koji je duboko utjecao na Boba Dylana koju je napisao kao parodiju.

2023. na održanoj dodjeli nagrada Grammy u Los Angelesu Beyonce je srušila rekord po broju osvojenih Grammya svih vremena, vlasnica je 32 Grammya i time je pretekla Sir Georga Soltia koji je ostano na 31. Superzvijezda je osvojila najbolju plesnu/elektroničku snimku za "Break My Soul", najbolju tradicionalnu R&B izvedbu za "Plastic Off The Sofa", najbolju R&B pjesmu za "Cuff It" i najbolji plesni/elektronički album "Renaissance". Beyoncé već godinama bilježi rekorde na dodjeli Grammyja. Godine 2010. postala je prva umjetnica koja je osvojila 6 Grammyja u jednoj večeri. Godine 2020. postala je žena s najviše osvojenih Grammyja u karijeri (28), nadmašivši Alison Krauss.

Objavljeno

2008. Lenny Kravitz je objavio svoj osmi studijski album pod naslovom „It Is Time For A Love Revolution“. Album je osvojio je četvrto mjesto američke ljestvice. Album je tijekom 2007. i 2008. donio čak četiri singla: "Bring It On", "I'll Be Waiting", "Love Love Love" i "Dancin' Til Dawn" te ujedno bio posljednji Kravitzov album za Virgin Records.

Rođeni

1929. Hal Blaine, američki bubnjar poznat po suradnji s Wrecking Crew, Elvisom Presleyem, Johom Denverom, The Ronettes, Simon & Garfunkelom, The Carpentersima, The Beach Boysima, Nancy Sinatrom i The 5th Dimension. Blane je svirao na 50 hitova koji su bili na prvom mjestu ljestvica singlica te više od 150 hitova koji su se našli unutar prvih deset najboljih singlica. Jednom je izjavio da je snimio preko 35 tisuća pjesama u 40 godina rada.

1941. Barrett Strong, američki tekstopisac koji je, zajedno s Normanom Whitfieldom napisao mnoge hitove Motowna, uključujući: "Money", "War", "Ball Of Confusion" i "Papa Was A Rolling Stone".

1942. Corey Wells, jedan od pjevača američkog sastava Three Dog Night. Bend je tijekom postojanja (1969. - 1975.) realizirao čak imao 21 ubačaja na Billboardovu ljestvicu Top 40, te u tri navrata osvojio broj jedan. Three Dog Night snimio je mnoge pjesme koje su napisali vanjski tekstopisci, a najzaslužniji su zbog činjenice da su publiku upoznali s mnogim vanjskim suradnicima-tekstopiscima kao što su Paul Williams ("An Old Fashioned Love Song") i Hoyt Axton ("Joy to the World").

1943. Chuck Winfield, trubač grupe Blood Sweat & Tears (1968.-1972.). Svirao je na njihovih prvih pet albuma: „Chili Is Father to the Man“, “Blood, Sweat & Tears“, „Blood, Sweat & Tears 3“,“B, S & T 4“ i „New Blood“.

1944. Al Kooper, klavijaturist koji je nastupao u The Royal Teens i grupi Blood Sweat & Tears. Surađivao je kao studijski glazbenik i s mnogim drugim velikim imenima pa je tako odsvirao orgulje i na Dylanovoj pjesmi "Like A Rolling Stone".

1944. J.R. Cobb, američki gitarist i skladatelj, najpoznatiji po tome što je kao član Classics IV. napisao pjesme "Spooky" i "Stormy" te kao kao član Atlanta Rhythm Section pjesme "Champagne Jam" i "Do It Or Die". Preminuo je 2019. godine.

1948. David Denny, američki rock gitarist koji je bio jedan od osnivača Frumious Bandersnatcha, prijelomnog psihodeličnog rock benda iz San Francisca 1960-ih i kasnije Steve Miller Banda. Svojim gitarskim i vokalnim umijećem Denny je pridonio i uspjehu grupe Bombay Crawlersa te kasnije objavio dva solo albuma: „Diesel Harmonics“ i „Louisiana Melody“. S bivšom suprugom Kathy Peck skladao je i filmsku glazbu.

1948. Nigel Tufnell (Spinal Tap)

1960. Paul Jones, basist alternativne velške grupe Catatonia. U grupi je svirao od 1993. do 2001. pa je tako sudjelovao i u realizaciji njihova sva četiri studijska albuma: „Way Beyond Blue“ (1996.), „International Velvet“ (1999.), „Equally Cursed and Blessed“ (1999.) i „Paper Scissors Stone“ (2001.)

1964. Michael Andrew McKagan, poznatiji svijetu kao Duff McKagan (Seattle, Washington , 5. veljače 1964.), američki glazbenik i basist, najpoznatiji kao basist hard rock sastava Guns N' Roses. U njemu je proveo 13 godina, a potom je svirao u Slashovom bendu Velvet Revolver. Svirao je i na albumu „Brick By Brick“ Iggyja Popa (1990.).

1968. Chris Barron, američki pjevač i skladatelj, član grupe The Spin Doctors, koja se kreće u vodama alternatvnog, blues i jam rocka. Godine 2009. objavio je solo album „Pancho and the Kid“, a godinu dana kasnije i EP „Songs from the Summer of Sangria“. Sudjelovao je u norveškom izboru za Eurosong 2012. godine. Posljednji objavljeni album „Angels and One Armed Jugglers“ (2017.) pridobio je pozitivne osvrte kritike.

1969. Bobby Brown, američki pjevač i tekstopisac, član grupe R&B grupe New Edition. Grupa je dosegla vrhunac popularnosti 1980-ih, a postavu su prvobitno činili Ricky Bell, Michael Bivins, Bobby Brown, Ronnie DeVoe i Ralph Tresvant. Brown je napustio grupu krajem 1985. kako bi započeo uspješnu solo karijeru. Bio je u braku s pjevačicom Whitney Houston od 18. 7. 1992.

Preminuli

2008. Maharishi Mahesh Yogi, koji je Beatlese i Beach Boyse podučavao transcendentalnu meditaciju. Umro je u snu u 90. godini. Paul McCartney ga je ocijenio "velikim čovjekom koji je neumorno radio za jedinstvo svih ljudi svijeta".

2009. Piney Brown, američki R&B i blues pjevač i kompozitor, umro je u 87. godini života. U razdoblju od 1948. do 1988. objavio je niz singlica te kasnije još dva albuma na samome zalazu svoje karijere. Njegove pjesme snimali su Little Milton i James Brown.