Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

crawdady

1966. svijet je dobio prvi časopis posvećen isključivo rock and rollu – 'Crawdaddy!'. Osnovao ga je student Paul Williams, a prestao je izlaziti 1979. godine. No, od 1993. ‘uskrsnuo ’ ga osnivač Williams. Posljednjih godina objavljuje svoj sadržaj u obliku web bloga.

Događaji

1959. Lloyd Price osvojio je prvo mjesto američke ljestvice s pjesmom "Stagger Lee", preskočivši tako "16 Candles" grupe Crests i "Donnu" Ritchieja Valensa, koji je poginuo u tragičnoj avionskoj nesreći 3. veljače. Lloyd Price je objavljivao ploče od 1952. godine, ali nijedna nije bila toliko popularna poput ove, kojom je poboljšao tzv. ritam & blues New Orleansa te postigao niz nacionalnih hitova. U Kuću slavnih rock and rolla primljen je 1998. godine.

1959. Buddy Holly sahranjen je u Lubbocku u Texasu. Na nadgrobnom spomeniku prezime mu je napisano kao "Holley", kako u stvari točno i glasi, a prikazana je i slika njegovoga instrumenta - gitare

1961. The Jive Five, američka doo-wop skupina, snimila je svoj najveći hit, pjesmu "My True Story." Pjesma je osvojila treće mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici te ujedno bio broj jedan na R&B Sides ljestvici i to čak tri tjedna.

1963. u SAD- u u sklopu etikete Vee Jay Prvi objavljen je prvi singl grupe The Beatles 'Please Please. Iako je američkim izdavačkim kućama Capitol Records i EMI ponuđeno da objave singl na američkom području one su to nepromišljeno odbile.

1964. Beatlesi su sletjeli JFK aerodrom u New Yorku kako bi krenuli na prvu turneju po SAD-u. Gomila od 5000 vrištećih obožavatelja, pretežito ženskog spola, ostvarila je buran doček koji je bio sastavni dio „beetlemanije“.

1966. deveti studijski album grupe The Beach Boys pod naslovom 'Summer Days Summer Days (And Summer Nights!!)' osvojio je zlatnu nakladu.

1967. Barry, Robin i Maurice Gibb (Bee Gees) vratili su se u Englesku nakon što su u Australiji živjeli devet godina.

1966. svijet je dobio prvi časopis posvećen isključivo rock and rollu – 'Crawdaddy!'. Osnovao ga je student Paul Williams, a prestao je izlaziti 1979. godine. No, od 1993. ‘uskrsnuo ’ ga osnivač Williams. Posljednjih godina objavljuje svoj sadržaj u obliku web bloga.

1969. John Lennon i Yoko Ono našli su se na naslovnici magazina Rolling Stone. Mjesec dana kasnije par se vjenčao, a Lennon se u rujnu iste godine razišao s ostatkom Beatlesa.

1969. The Who su u Londonu snimili ‘Pinball Wizard’, jednu od njihovih najprepoznatljivijih pjesama i okosnicu albuma ‘Tommy’.

1969. Jim Morrison, pjevač grupe Doors, imao je i dalje problema u Los Angelesu jer je uhićen zbog vožnje u pripitom stanju i to bez vozačke dozvole.

1970. Led Zeppelin su svojim drugim albumom zasjeli na vrh britanske ljestvice. Spin ga je 1989. proglasio petim najboljim albumom svih vremena, Q 37. najboljim britanskim albumom, a Rolling Stone 75. najboljim ikada. Reizdanje je objavljeno 2014. godine.

1970. Nizozemci Shocking Blue postali su prvi bend iz te zemlje s američkim singlom broj jedan. ‘Venus’ je također bila hit 1986. u obradi britanskoga benda Bananarama.

1970. album Johnnyja Casha 'Hello, I'm Johnny Cash' osvojio je zlatnu nakladu. Slavni duet „If I were a Carpenter“, s njegovom suprugom June Carter Cash osvojio je 1971. Grammyja za najbolju country izvedbu dueta ili grupe s vokalom, a pjesma se probila i do 2. mjesta na country ljestvicama. Album je uključivao i "To Beat the Devil", prvu pjesmu Krisa Kristoffersona koju je Cash obradio.

1970. Dionne Warwick osvojila je prvo mjesto s pjesmom "I'll Never Fall In Love Again".

1970. pjesma Sly & the Family Stonea "Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)" bila je broj jedan na R&B ljestvici.

1974. pjesma "Never, Never Gonna Give Ya Up" Barryja Whitea s njegova albuma „Stone Gon'” osvojila je zlato.

1976. Paul Simon se svojom pjesmom ’50 Ways to Leave Your Lover uspeo na broj jedan američkih singlica. Točno pet godina kasnije tamo se našao ‘Celebration’ Kool & the Ganga.

1976. album 'Desire' Boba Dylana, koji između ostaloga sadrži pjesme "Isis" i "Mozambique", bio je hit na prvom mjestu američke ljestvice.

1976. novi singl "Lonely Night (Angel Face)" grupe The Captain & Tennille poskočio je s 50. na 25. mjesto američke ljestvice.

1979. The Clash je koncertom u Berkeley Community Center u Kaliforniji započeo svoju američku turneju.

1979. Stephen Stills je postao prvi rock izvođač koji je snimao na digitalnoj opremi i to u Record Plant studiu u Los Angelesu, ali, materijal nije nikada objavljen, tako da je 'Bop Till You Drop' Ry Coodera zabilježen kao prvi koji je uistinu realiziran.

1980. AC/DC su se pojavili na Top of the Pops teizveli svoju pjesmu "A Touch Too Much." Bilo je to posljednje pojavljivanje s pjevačem Bonom Scottom, jer se ubio pretjeranim ispijanjem alkohola 12 dana kasnije.

1980. na Memorial Sports Areni u Los Angelesu Pink Floyd je po prvi puta izveo „The Wall”. Bila je toimpresivna koncertna izvedba u kojoj se na pozornici podiže divovski zid dok bend svira, koji predstavlja otuđenje publike i izvođača. Na kraju koncerta zid bi eksplodirao, tako da bi publika tek u zadnjoj pjesmi vidjela izvođače.

1981. Kool & The Gang su zasjeli na mjesto broj 1 liste singlova u SAD-u hit singlom 'Celebration'. Bio je to prvi broj 1 grupe u SAD-u i 8 top 40 hit. Na broju 1 su se zadržali čak dva tjedna, a u Velikoj Britaniji su istom pjesmom dosegli tek sedmo mjesto ljestvice.

1981. John Lennon je bio na broju 1 britanske ljestvice singlova s pjesmom 'Woman', jednom u nizu oda svojoj supruzi Yoko Ono. Bio je to Lennonov treći broj 1, a došao je na vrh liste 7 tjedana nakon ubojstva 8. prosinca 1980.

1985. pjesma "New York, New York" Franka Sinatre postala je službena himna grada New Yorka. Skladba koja je ostvarila popularnost istoimenim filmom u kojemu je glumila Liza Minelli, je Sinatru 1977. u ljestvicu Top 40.

1987. George Michael i Aretha Franklin bili su na broju 1 britanske liste singlica s pjesmom 'I Knew You Were Waiting (For Me)'. Bio je to prvi britanski singl broj 1 Arethe Franklin nakon gotovo 20 godina.

1987. Madonna je pjesmom "Open Your Heart" osvojila prvo mjesto američke ljestvice, te tako smijenila "At This Moment" Billyja Vere & the Beaters. Sa začelja se uzdizao Bon Jovi s "Livin' On A Prayer".

1989. predstavnik američke savezne države Georgije, Billy Randall predložio je izmjenu zakona kojim bi Little Richardova tema "Tutti Frutti" postala službena državna rock pjesma, ali prijedlog nije prošao. Od 24. 4. 1979. to je 'Georgia On My Mind' (Hoagy Carmichael - Stuart Gorrell) u izvedbi Raya Charlesa. (autor: Zoran Šimunović)

1993. Neil Young je snimio svoj MTV Unplugged. Uslijed obilja problema zbog Youngovog nezadovoljstva nastupima njegovog pratećeg benda, objavljen je kao album nešto kasnije te iste godine.

1994. pjevač Shannon Hoon uhićen je nakon nedoličnog ponašanja na American Music Awards. Kasnije je optužen u više točaka. Član Blind Melona, benda kojeg je proslavio singl ‘No Rain’, iz istog je grada kao i Axl Rose, s kojim je pjevao na pjesmama Gunsa ‘Don’t Cry’ i ‘The Garden’. Preminuo je nakon predoziranja u listopadu 1995. godine.

1994. na 21. dodjeli American Music Awards pobijedila je Whitney Houston.

1999. Blondie su bili na britanskom broju jedan sa singlom ‘Maria’. Bio je to i prvi singl grupe nakon ‘War Child’.

2004. singl grupe Queen 'We Will Rock You' zasjeo je na prvo mjesto ankete pjesama koje se mogu smatrati najboljim rock himnama. Anketu je među 1000 ispitanika proveo lanac kino dvorana UCI cinema u povodu izlaska filma "School of Rock" s Jackom Blackom u naslovnoj ulozi. Pjesma 'Bohemian Rapsody' našla se na drugom mjestu.

2008. dokumentarni film o grupi The Rolling Stones s naslovom „Shine a Light” prikazan je na filmskom festivalu u Berlinu.

2009. Chris Brown bio je pod policijskom istragom zbog optužbe da je fizički napao svoju djevojku Rihannu nakon zabave uoči dodjele Grammyja.

2012. Alicia Keys i Nas pridružili su se Jay-Z-ju na drugom od dva dobrotvorna koncerta koji su se održali u Carnegie Hallu u New Yorku. Koncertima je prikupljeno 3,5 milijuna dolara za United Way i Shawn Carter Scholarship Foundation.

2016. Coldplay i američka reprezentacija nastupili su zajedno u poluvremenu emisije Super Bowl 50 između Denver Broncosa i Caroline Panthers. Neobičan spoj izveo je pjesme "Viva La Vida" i "Paradise", u kojima se pojavio i Bruno Mars, a zatim Beyoncé, koja je plasirala svoj novi hit "Formation".

Objavljeno

1973. Izašao je ‘Raw Power’, treći i do 2007. godine posljednji album The Stooges. Izbacio je poznate pjesme ‘Search and Destroy’ i ‘Gimme Danger’, a smatra se jednim od preteča i glavnih utjecaja na punk pokret. Album je izvršio presudan utjecaj na glazbenika poput Johnnyja Marra, Kurta Cobaina, Stevea Jonesa, Henryja Rollinsa i Jasona Piercea. Pjesme s albuma obradili su, između ostalih, RHCP, Dead Boys, Def Leppard i Guns‘n’Roses. Kerrang! ga je imenovao 36. najutjecajnijim albumom svih vremena, a Rolling Stone 125. najboljim ikada.

raw power

1990. Primus su objavili svoj prvi studijski album 'Frizzle Fry'. Njihova mješavina progresivnog, punka i alternative zvučala je kao pobjednička kombinacija, što im je priskrbilo nevjerojatan broj obožavatelja koja je s ljubavlju vrištala "Primus Sucks!" na koncertima.

1993. Carmen Electra je objavila svoj istoimeni debitantski album pod naslovom "Carmen Electra".

1995. Objavljen je "The Woman in Me", drugi studijski album Shanije Twain. Album je ocjenjen kao najbolji album godine Billboarda.

Rođeni

1920. Oscar Brand, folk kantautor rođen je u Winnipegu u Manitobi u Kanadi. Odrastao je u Brooklynu u New Yorku. Njegova glazba obuhvaćala je široki spektar društvenih tema onoga vremena i obuhvaćala niz žanrova.Brand je također napisao niz kratkih priča. Čak 70 godina bio je voditelj tjedne emisije s temom folk glazbe na radiju WNYC u New Yorku, najdugovječnije radijske emisija sa samo jednim voditeljem u svojoj cijeloj povijesti emitiranja.

1934. Earl King, blues gitarista iz New Orleansa. Napisao je pjesmu 'Come On, (Let The Good Times Roll'), koju su obradili Jimi Hendrix i Stevie Ray Vaughan.

1948. Jimmy Greenspoon, klavijaturist grupe Three Dog Night. Bend je bio visoko pozicioniran na Billboardovoj ljestvici između 1969. i 1975., s čak tri hita broj jedan. Snimili su mnoge pjesme koje su napisali vanjski tekstopisci, a ujedno su pripomogli da se mainstream publici upozna s piscima kao što su Paul Williams ("An Old Fashioned Love Song") i Hoyt Axton ("Joy to the World").

1949. Alan Lancaster, basista engleske rock grupe Status Quo. Grupu je napustio 1984.

1955. Saksofonist Jimmy Z rođen je kao Jimmy Zavala u North Highlandsu u Kaliforniji.

1959. Brian Travers, saksofonist u grupi UB40.

1960. Steve Bronski, britanski glazbenik, suosnivač, klavijaturist i perkusionist synthpop tria Bronski Beat. Bio je to britanski sinthpop trio koji je postigao uspjeh sredinom 1980-ih, posebno s hitom ljestvice iz 1984. "Smalltown Boy", s njihovog debitantskog albuma The Age of Consent. "Smalltown Boy" bio je njihov jedini američki Billboard Hot 100 singl. Inicijalnu postavu, koja je snimila većinu hitova benda, činili su Jimmy Somerville (vokal), Steve Bronski (rođen Steven William Forrest), klavijature, udaraljke i Larry Steinbachek (klavijature, udaraljke).

1962. David Bryan, klavijaturist grupe Bon Jovi. Ovaj američki rock sastav iz New Jerseya osnovan 1983. godine, pod vodstvom glavnoga pjevača i tvorca imena Jona Bon Jovija. Sastav je ostvario veliki uspjeh 1980-ih kao glam metal sastav. Bon Jovi se dokazao kao daleko trajniji od većine tako obilježenih sastava, spajajući elemente hard rocka, glam metala, heartland rocka, i stila "MTV Unpluggeda" da bi održao komercijalno uspješnu karijeru i duboko u trećem tisućljeću.

1962. Troyal Garth Brooks, američki country glazbenik. Jedan je od najpopularnijih američkih glazbenika u posljednjih 25 godina. Od 1989. izdao je deset studijskih albuma, a ukupno 20, koji su prodani u preko 190 milijuna primjeraka. Postigao je iznimne uspjehe čak i tijekom prošlog desetljeća, kada je bio u privremenoj mirovini. Ušao je u Country Music Hall of Fame 2012. godine i dobitnik je dva Grammyja.

1968. Sully Erna, gitarist i vokal Godsmacka, rođen je u Lawrenceu, Massachusettsu. Skupinu je osnovao s Robbiejem Merrillom i Tonyjem Rombolom te je ujedno svirao na svim albumima. Tri albuma ovoga sastava („Faceless”, „IV” i „The Oracle”) dostigla su prvo mjesto Billboardove 200 ljestvice. Grupa je do danas prodala preko 25 milijuna primjeraka albuma diljem svijeta i zbog toga je jedna od komercijalno najuspješnijih glazbenih skupina u SAD-u. Do danas je objavila sedam studijskih albuma. Njezin zasada posljednji album, When Legends Rise, objavljen je 2018. godine. Hit Parader ga je proglasio 47. najboljim heavy metal pjevačem svih vremena. Bavi se i pokerom i glumom, a 2007. napisao je memoar ‘The Paths We Choose’.

1974. Danny Goffey, bubnjar engleske grupe Supergrass, koja je 1995. imala singl na britanskom broju 2, "Alright". Iste godine su imali album na britanskom broju 1 koji je proveo 35 tjedana na britanskoj ljestvici, "I Should Coco".

1975. Wes Borland, gitarist grupe Limp Bizkit. Sastav su osnovali Fred Durst, Sam Rivers i Rob Waters 1995. godine, a Wes se ukazao kasnije.

1983. Sam Martin, američki glazbenik, pjevač, tekstopisac. Proslavio se 2014. ne samo po tome što je napisao, već i po tome što je bio istaknuti umjetnik na broju 1 singlovima Davida Guette, "Lovers On The Sun" i "Dangerous".

Preminuli

1959. Eddie Jones, poznatiji kao Guitar Slim, izgubio je borbu s alkoholizmom te je preminuo u dobi od 32 godine. Ostat će zapamćen po pjesmi ‘The Things That I Used to Do’, koja je prodana u više od milijun primjeraka.

2000. Dave Peverett, gitarist i pjevač grupe Foghat i gitarist grupe Savoy Brown. Preminuo je od raka u dobi od 56 godina.

2000. Reper Big Pun, pravim imenom Christopher Lee Rios umro je u 28. godini od srčanog udara i zatajenja disanja. Objavio je dva albuma: „Capital Punishment“ (1998.) i „Yeeeah Baby“ (2000.)

2009. jazz pjevačica Blossom Dearie umrla je u snu u 84. godini. Dearie je često nastupala u Londonu i New Yorku te surađivala s mnogim glazbenicima uključujući Johnnyja Mercera, Milesa Davisa, Jacka Segala, Johnnyja Mandela, Duncana Lamonta, Boba Dorougha, Dave Frishberg i Jay Berliner.