Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the stooges

Događaji
1974. The Stooges su održali svoj posljednji nastup do ponovnog okupljanja 2003. godine. Predgrupa su im bili Aerosmith.

1961. The Beatles su nastupili prvi puta u liverpulskom Cavern Clubu, a otada su nastupili u slavnom klubu još 292 puta. Točno tri godine kasnije, grupa je ostvarila svoj televizijski debi u Americi, pojavivši se u The Ed Sullivan Show.

1982. George Harrison je predao UNICEF-u ček na $9 millijuna dolara, deset godina nakon koncerta za Bangladesh na kojem su sredstva prikupljena.

1985. Madonna se popela na prvo mjesto američke ljestvice albuma s ‘Like A Virgin’. Album je producirao Nile Rodgers, a u svijetu je prodan u 25 milijuna primjeraka.

like virgin

1987. na godišnjoj dodjeli Brit Awards najboljim muškim izvođačem proglašen je Peter Gabriel, Kate Bush je osvojila nagradu za najbolju glazbenicu, a najbolja britanska grupa bila je Five Star. Najbolji album bio je ‘Brothers in Arms’ Dire Straitsa, a singl ‘West End Girls’ Pet Shop Boysa. Nagradu za najbolji ‘breakthrough act’ osvojili su The Housemartins, u kojima je bas svirao Norman Cook, danas poznat kao Fatboy Slim.

brits

2001. Eminem je pojačao osiguranje za koncerte na britanskoj turneje zbog prijetnji boraca za prava homoseksualaca. Navedeni pripadnici skupine su kazali kako je reper homofob koji je zapalio predrastude s mržnjom napunjenim tekstovima.

2009. bivši pjevač Led Zeppelina, Robert Plant, za suradnju s Alison Krauss dobio je čak pet Grammyja, uključujući onaj za najbolji album (‘Raising Sand’) i snimku godine (‘Please Read the Letter’).

2009. Ringo Starr je postao 2,401 osoba koja je dobila zvijezdu na holivudskom šetalištu slavnih. Grupa Beatles svoju je zvijezdu dobila 1998.

Rođeni:
1940. Brian Bennett, bubnjar grupe The Shadows.

1942. Carole King, rođena kao Carol Joan Klein, američka kantautorica. Karijeru je započela kao autor pjesama za druge glazbenike, u paru s tadašnjim mužem Gerryjem Goffinom. Nakon neuspješnog debija ‘Writer’, poharala je svjetsko tržište i top ljestvice 1971. s nasljednikom ‘Tapestry’, za kojeg je dobila četiri Grammyja. Do danas je izdala ukupno 25 studijskih albuma, a članica je Songwriters Hall of Fame i Rock and Roll Hall of Fame.

carole king

1947. Joe Ely, country pjevač koji je bio na turneji s grupom The Clash krajem 70-ih te bio jednokratno član benda Linde Ronstadt.

1951. Dennis Thomas, pjevač grupe Kool & The Gang.

1955. Jimmy Pursey, rođen kao James Timothy Pursey, britanski pjevač i producent, najpoznatiji kao osnivač Sham 69, začetnika tzv. Oi! punk žanra.

1960. Holly Johnson, pjevač koji je bio član liverpulskih grupa Big In Japan i Frankie Goes To Hollywood. U samostalnoj karijeri dosegao je 4. mjesto britanske liste singlova pjesmom "Love Train" i 1989. broj 1 britanske liste albuma izdanjem 'Blast'.

1963. Dave Rotheray, gitarista engleske grupe The Beautiful South.

1964. Rachel Bolan, iz američkog heavy metal benda Skid Row.

1970. Pero Galić, frontmen kultne hrvatske hard rock grupe Opća opasnost.

Pero Galic

Pero Galić, foto: Branko Galičić, arhiva SG

Umrli:
1981. Bill Haley, rođen kao William John Clifton Haley 1925., američki glazbenik, pionir rock’n’rolla. S pratećim bendom The Comets uspostavio je prvi pravi rock sastav u svijetu te obilježio 50-e hitovima ‘Rock Around the Clock’, ‘See You Later, Alligator’, ‘Shake, Rattle and Roll’, ‘Rocket 88’, ‘Skinny Minnie’ i ‘Razzle Dazzle’. Prodano je preko 25 milijuna primjeraka njegovih albuma. Nastupao je do svoje smrti u dobi od 55 godina. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1987., a u Muenchenu je otvoren muzej njemu u čast 2007. godine.

Bill Haley

1997. Brian Connolly (r. 1945.), škotski pjevač, član glam rock grupe Sweet. Jedan od prvih bendova bio mu je Wainwright's Gentlemen, gdje je naslijedio Iana Gillana, kasnijeg pjevača Deep Purplea. Sweet je kao The Sweetshop nastao 1968., a popularnost su dosegli u prvoj polovici 70-ih. 1974. Connolly je pretučen te mu je raspon glasa trajno oštećen, a neko vrijeme nije uopće mogao pjevati. Razmirice između njega i ostatka benda kulminirale su 1978., kad je izbačen iz benda, a razlozi su uključivali njegovu ovisnost o alkoholu. Nakon toga ostvario je solidnu samostalnu karijeru te se pridruživao ponovnim okupljanjima Sweeta. Preminuo je od posljedica kroničnog alkoholizma u dobi od 51 godine.

2021. Chick Corea, američki jazz pijanist i skladatelj. Karijeru je započeo sredinom 1960-ih, a na vrh ga je lansirala suradnja s Milesom Davisom iz razdoblja 1968.-1970. godine, kada Davisov bend, u kojem je svirao Corea, postavlja temelje jazz fusion smjera, odnosno kombinacije jazza i rocka. Tijekom 1970-ih Corea je vodio bend Back to Forever u kojem su nastupali poznati glazbenici: Stanley Clark (bas), Airto Moreira (udaraljke), Joe Farrell (saksofon), Al di Meola (gitara) i drugi, i dalje producirajući vrhunsku fusion glazbu, često s puno latinskog utjecaja. Surađivao je s vibrafonistom Garyjem Bartonom na nekoliko albuma istovremeno. Kasnije je imao nekoliko grupa, a svirao je i u drugim kombinacijama. Osim jazza, svirao je i klasičnu glazbu, pa je skladao koncerte na klaviru i svirao s Londonskom filharmonijom. Svirao je i akustični i električni klavir. U karijeri je osvojio 23 nagrade Grammy, čime se ovjenčao titulom najnagrađivanijeg jazz umjetnika svih vremena.

Chick Corea