Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the who umg

Događaji
1970. The Who su održali koncert u Leedsu, koji je snimljen za live album ‘Live at Leeds’. Smatran je jednim od najboljih live albuma svih vremena. U New York Timesu je opisan kao ‘hard rock holokaust’, a Rolling Stone ga je uvrstio na 170. mjesto liste najboljih albuma svih vremena.

1968. Manfred Mann su bili na britanskom broju jedan sa singlom ‘The Mighty Quinn’. Autor pjesme je Bob Dylan, koji ju je snimio tijekom čuvene Basement Tapes sesije, no njegova verzija nije objavljena do 1971. ‘The Mighty Quinn’ je u SAD-u dosegla 10. mjesto ljestvice.
1973. David Bowie je kolabirao tijekom nastupa u Radio City Music Hallu u New Yorku. U to vrijeme, Bowie je na koncertima nastupao kao Ziggy Stardust. Iste godine bio je glazbenik s najvećom prodajom u Britaniji.
1976. Silk je bio na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘Forever And Ever’. Član škotskog benda bio je Midge Ure, kasnije dio Ultravoxa i Visagea.
1977. B-52’s su održali svoj prvi live nastup, a dogodilo se to u njihovom gradu Athensu, Georgia.
1980. Lou Reed je stupio u brak s britanskom dizajnericom Sylviom Morales. Ostali su zajedno nešto dulje od desetljeća.
1987. Bon Jovi su bili na američkom broju jedan s ‘Livin’ on a Prayer’, singlom s albuma ‘Slippery When Wet’.
1992. Kultni glazbeni film ‘Wayne’s World’, s Mikeom Myersom u glavnoj ulozi, doživio je premijeru u američkim kinima. U filmu su uloge ostvarili i glazbenici Meat Loaf i Alice Cooper.
1998. ‘My Heart Will Go On’ Celine Dion, pjesma sa soundtracka filma ‘Titanic’, postavila je rekord za najemitiraniju pjesmu na američkom radiju u jednom tjednu – puštena je čak 116 milijuna puta.
1999. ‘Fly Away’ postao je prvi britanski singl broj jedan za Lennyja Kravitza. U SAD-u je došao do 12. mjesta istovjetne ljestvice.
2008. Liam Gallagher iz Oasis je oženio svoju dugogodišnju partnericu, pjevačicu All Saintsa Nicole Appleton.

Rođeni:
1945. Victor Harvey ‘Vic’ Briggs, britanski glazbenik, najpoznatiji kao lead gitarist The Animalsa od 1966. do 1968. godine.
1947. Timothy Charles ‘Tim’ Buckley, američki glazbenik. Počeo je karijeru kao folk kantautor, a kasnije je u svoju glazbu ugradio elemente jazza, psihodelije, funka, soula i anangarde. Izdao je devet studijskih albuma prije smrti od predoziranja heroinom u dobi od 28 godina. Iza sebe je ostavio dva sina, od kojih je Jeff također postao poznati glazbenik i preminuo u dobi od samo 30 godina.

1950. Josipa Lisac, hrvatska glazbenica. Jedna je od najpopularnijih i najcjenjenijih pjevačica na ovim prostorima već pola stoljeća. Karijeru je počela kao tinejdžerica u rock sastavima O‘Hara i Zlatni akordi, a prvi samostalni album snimila je 1973. s Karlom Metikošem. ‘Dnevnik jedne ljubavi’ proglašen je 1998. devetim najboljim pop ili rock albumom bivše Jugoslavije. Pjevala je u prvoj domaćoj rock-operi ‘Gubec-beg’ 1975., a do kraja 80-ih nanizala nekoliko odlično prihvaćenih albuma poput ‘Made in USA’, ‘Hir, hir, hir’, ‘Lisica’ i ‘Boginja’. Od 1992. svake godine održava koncert u čast pokojnog muža i suradnika Karla Metikoša. Imala je i mnogo drugih uspješnih suradnji, a posljednju je ostvarila s bendom Chui. Josipa je bila i ostala prepoznatljiva u široj javnosti po osebujnom glasu i modnom stilu.
1972. Robert Kelly ‘Rob’ Thomas, američki pjevač, najpoznatiji kao pjevač Matchbox 20 i gostujući pjevač na Santaninom albumu ‘Supernatural’ i zajedničkom megahitu ‘Smooth’.

Umrli:
2010. Douglas Lars ‘Doug’ Fieger (r. 1952.), američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač sastava Knack i koautor njihovog hita ‘My Sharona’.