Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Događaji
1992. časopis NME je najboljim debi albumom svih albuma proglasio ‘Horses’ Patti Smith. Iza nje su se svrstali Joy Division s ‘Unknown Pleasures’, MC5 s ‘Kick Out the Jams’, Jesus and the Mary Chain sa ‘Psychocandy’ i ‘Marquee Moon’ Televisiona.

1962. Elvis Presley je dobio svoj deseti singl na britanskom broju jedan s ‘Rock-a-Hula Baby/Can’t Help Falling in Love’. Pjesme su bile dio soundtracka za njegov film ‘Blue Hawaii’.
1975. škotska grupa The Average White Band bili su na američkom broju jedan sa singlom ‘Pick Up The Pieces’. Njihov album ‘AWB’ također je bio na vrhu Billboardove ljestvice. Velik uspjeh u SAD-u zabilježili su i njihovi sljedeći albumi, ‘Cut The Cake’ i ‘Soul Searching’.

1975. na britanskom broju jedan našli su se Steve Harley and Cockney Rebel sa svojim hitom ‘Make Me Smile (Come Up And See Me)’. Pjesmu su, između ostalih, obradili Duran Duran i Erasure.

1986. MTV je emitirao svih 45 nastavaka TV serije o The Monkees u razmaku od 22 sata.
1989. na svečanosti dodjele glazbene nagrade Grammy prvi put su se dijelile nagrade u ‘heavy metal’ kategoriji, a dobitnici u kategoriji ‘Best Hard Rock/Metal Performance Vocal or Instrumental’ bili su Jethro Tull s ‘Crest of a Knave’. Album godine pripao je Georgeu Michaelu za ‘Faith’, a pjesma godine Bobbyju McFerrinu za ‘Don’t Worry, Be Happy’.

1997. na vrhu britanske ljestvice singlova bila je ‘Wannabe’ Spice Girls, a na vrhu američke ‘Don’t Speak’ No Doubt, predvođenih pjevačicom Gwen Stefani.
2001. snimkom i pjesmom godine na dodjeli Grammy nagrada proglašena je ‘Beautiful Day’ U2, album godine iznenađujuće je pripao Steely Dan za ‘Two Against Nature’, a Shelby Lynne je bila najbolji novi izvođač. Macy Gray i Sting bili su najbolji ženski, odnosno muški izvođač.
2004. ‘Anarchy in the UK’ Sex Pistolsa proglašena je najutjecajnijom pjesmom 70-ih. Iza nje su se našli ‘Bohemian Rhapsody’ Queen i ‘I Feel Love’ Donne Summer.

2021. francuski dvojac Daft Punk objavio je razlaz nakon 28 godina iznimno uspješne karijere stvaranja elektroničke i pop glazbe. Kraj su najavili videom "Epilogue" na njihovom YouTube kanalu, koristeći scene iz filma Daft Punk's Electroma. U videu se pojavljuje scena s njihovim robotskim rukama i ispod njih tekst "1993-2021".

Rođeni:
1974. James Blunt, rođen kao Jame Hillier Blunt, britanski kantautor. Prije glazbene karijere bio je pripadnik mirovnih snaga, a boravio je i na Kosovu. Njegov debi album ‘Back to Bedlam’ iz 2004. donio je Bluntu svjetsku slavu, usput bivajući najprodavanijim albumom u Britaniji te godine i čitavog prošlog desetljeća. Izdao je još tri vrlo uspješna studijska albuma. Osvojio je dvije Brit nagrade, dvije Ivor Novello nagrade, a pet puta je bio nominiran za Grammy.

Umrli:
1987. Andy Warhol, rođen 1928. kao Andrew Warhola, američki umjetnik i menadžer. Najpoznatiji je kao kovač fraze ’15 minuta slave’ i jedan od vodećih i najutjecajnijih ‘pop art’ umjetnika. Njegova umjetnička djela postizala su i još uvijek postižu astronomske cijene na tržištu. U glazbenom svijetu poznat je kao menadžer i autor vizualnog identiteta grupe Velvet Underground te kao dizajner omota za album ‘Sticky Fingers’ Rolling Stonesa. David Bowie mu je posvetio pjesmu ‘Andy Warhol’ na svom albumu ‘Hunky Dory’ iz 1971. Preminuo je u snu nakon komplikacija prilikom rutinske operacije u dobi od 58 godina.
2001. John Aloysius Fahey (r. 1939.), američki gitarist. Začetnik je pravca poznatog pod nazivom ‘American Primitivism’. Izdao je 35 studijskih albuma prije smrti u dobi od 61 godine. Rolling Stone ga je 2003. proglasio 35. najboljim gitaristom svih vremena.