Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kurt Cobain

Događaji
1992. na plaži Waikiki na Havajima u bračne vode su uplovili Kurt Cobain iz Nirvane i Courtney Love, frontwoman benda Hole.

1969. The Jimi Hendrix Experience održali su nastup u londonskom Royal Albert Hallu, za kojeg se kasnije ispostavilo da je bio njihov posljednji britanski nastup. Četiri godine kasnije, The Byrds su se u New Jerseyju oprostili od publike, a grupa se ponovno okupila (i to u drukčijem sastavu) tek 1989. godine.
1973. Roberta Flack je dobila svoj drugi singl na američkom broju jedan. ‘Killing Me Softly With His Song’ je navodno inspirirana Donom McLeanom, a Roberti je priskrbila Grammy.
1982. u Londonu je održana prva dodjela Brit Awardsa. Najboljom grupom proglašeni su The Police, najbolji album bio je ‘King of the Wild Frontier’ Adam and the Antsa, a najbolji novi zvođač bili su Human League. Iste večeri održana je dodjela Grammyja na kojoj je albumom godine proglašen ‘Double Fantasy’ Johna Lennona i Yoko Ono, a najbolja pjesma bila je ‘Bette Davis Eyes’ Kim Carnes.
1998. Elton John proglašen je vitezom zbog svojih zasluga u glazbi na ceremoniji u Buckinghamskoj palači.
2000. bend Santana je osvojio nevjerojatnih osam Grammyja na godišnjoj dodjeli tih nagrada. Razlog tomu bio je superuspješan album ‘Supernatural’. Stingu su pripale dvije nagrade, a Phil Collins je dobio Grammy za najbolji soundtrack (‘Tarzan’).

Rođeni:
1942. Paul Jones, rođen kao Paul Pond, britanski glazbenik, glumac te radio i TV voditelj, najpoznatiji kao pjevač i svirač usne harmonike u sastavu Manfred Mann. Nakon raspada grupe, imao je samostalnu karijeru te je bio članom The Blues Banda i The Manfredsa.
1944. Nicholas Christian ‘Nicky’ Hopkins, britanski klavijaturist. Karijeru je počeo u Savages, pratećem sastavu Screaming Lord Sutcha kad mu je bilo 16 godina. Kasnije je dospio na glas kao vrhunski sesijski glazbenik te je svirao s najvećima: Beatlesima, Rolling Stonesima, Kinksima, The Who, Led Zeppelinima, Jefferson Airplane i mnogim drugima. Bio je i član The Jeff Beck Group. Njegove klavijature mogu se čuti na pjesmama poput ‘Symphaty for the Devil’, ‘Gimme Shelter’, ‘Street Fightning Man’, ‘My Generation’, ‘Revolution’, ‘Sunny Afternoon’, ‘You Are So Beautiful’, ‘Volunteers’, ‘Jealous Guy’ i ‘Matthew And Son’, između ostalih. Karijeru je službeno prekinuo 1985., a preminuo je 1994. od posljedica Crohnove bolesti.

Umrli:
1990. John Alvin ‘Johnnie’ Ray (r. 1927.), američki glazbenik, jedan od najpopularnijih glazbenika 50-ih. Neki ga smatraju i pravim začetnikom rock and rolla i ‘Elvisom prije Elvisa’. Najveću popularnost ostvario je van granica svoje domovine. Proslavile su ga pjesme ‘All of Me’, ‘Don’t Blame Me’, ‘Ain’t Misbehavin’, ‘Everyday I Have the Blues’, ‘Just Walkin’ in the Rain’, ‘As Time Goes By’, ‘Flip, Flop and Fly’ i mnoge druge. Preminuo je u dobi od 63 godine. Dobio je zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih, ali još veće priznanje dali su mu glazbenici koji su ga spomenuli u svojim pjesmama: Dexys Midnight Runners u ‘Come On Eileen’, Billy Joel u ‘We Didn’t Start the Fire’ te Tom Jones i Van Morrison u ‘Sometimes We Cry’.