Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elton-John

Događaji
1976. Elton John je dobio voštanu repliku u londonskom muzeju Madame Tussaud te postao prvi roker od Beatlesa koji je dobio tu čast.

1953. Američki pjevač hrvatskog porijekla, Guy Mitchell, našao se na britanskom broju jedan sa singlom ‘She Wears Red Feathers’, tek šestim brojem jedan u povijesti te ljestvice. Pjesmu je napisao Bob Merrill 1952. godine.
1966. Tina Turner snimila je vokal za pjesmu Phila Spectora ‘River Deep Mountain High’. Singl je neočekivano dosegao treće mjesto britanske ljestvice, ali tek 88. na američkoj. Rolling Stone ju je proglasio 33. najboljom pjesmom svih vremena te je uvrštena u Grammy Hall of Fame 1999. godine.
1970. Album ‘Bridge Over Troubled Water’ Simona i Garfunkela bio je na vrhu američke ljestvice albuma. Duo je u vrijeme izdavanja albuma već prekinuo suradnju.

1983. Izdan je singl ‘Blue Monday/The Beach’ mančesterskog sastava New Order. Radi se o najprodavanijem 12-inčnom singlu svih vremena. Pjesma na A-strani semplirala je nekoliko disco hitova poput ‘Our Love’ Donne Summer i ‘You Make Me Feel’ Sylvestera te ‘Uranium’ njemačkih Kraftwerk.
1987. Beastie Boys su postali prvi hip-hop/rap sastav s albumom na američkom broju jedan (‘Licensed to Ill’).
2004. Britney Spears je četvrti put imala singl na britanskom broju jedan, ovog puta ‘Toxic’. Singl je dobio Grammy za najbolju dance snimku.

Rođeni:
1944. John Townes Van Zandt, američki kantautor. Jedan je od glazbenika koji je posthumno ostvario mnogo veću slavu nego za života, koji je bio ispunjen nastupima u malim barovima, raznim ovisnostima te borbi s bipolarnim poremećajem. Za života je izdao deset studijskih albuma, a najviše se pamti eponimni album iz 1969. godine te pjesme ‘If I Needed You’ i ‘Pancho and Lefty’. Van Zandtovoj popularnosti pripomogle su obrade njegovih pjesama u izvedbi slavnih glazbenika poput Dylana, Emmylou Harris, Norah Jones, Franka Turnera, Laure Marling i drugih. Preminuo je u novogodišnjoj noći 1997. godine u dobi od 52 godine.
1945. Arthur Taylor Lee, američki glazbenik, najpoznatiji kao vođa benda Love. Bend je postigao velik uspjeh albumom ‘Forever Changes’ iz 1967. godine, a bili su jedan od prvih popularnih bendova s članovima različitih rasa. Proveo je i pet godina u zatvoru zbog posjedovanja oružja i narkotika. Preminuo je 2006. godine. Kao uzor ga navode Brian Jonestown Massacre, MGMT, Belle & Sebastian i Yo La Tengo, između ostalih.
1946. Peter Wolf, rođen kao Peter W. Blankfield, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač J Geils Banda od 1967. do 1983. godine.