Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jefferson starship

1974. Jefferson Airplane su promijenili ime u Jefferson Starship. Postava je tada uključivala sljedeće glazbenike: Paul Kantner, Grace Slick, Johnny Barbata, David Freiberg, Peter Kaukonen, Cragi Chaquico i Papa John Creach.

Događaji

1970. David Bowie po prvi puta je uplovio u bračnu luku. Oženio je model, glumicu i glazbenicu Angelu Barnett.

1971. T-Rex su dobili prvi od svoja ukupno četiri singla na britanskom broju jedan, 'Hot Love'. U istom mjesecu bend ju je odsvirao u slavnoj emisiji 'Top of the Pops', što se uzima kao začetak glam rock pokreta.

1994. nizozemski instrumentalni sastav Doop našao se iznenađujuće na vrhu britanske ljestvice singlova s istoimenom pjesmom. Bilo je to razdoblje u kojem je popularnost techna, eurodancea i sličnih žanrova dosegla vrhunac.

2001. u Rock and Roll Hall of Fame ušli su hard rock legende Aerosmith, 'kralj popa' Michael Jackson, veliki kantautor Paul Simon, britanske ikone Queen, vječni tnejdžer Richie Valens, soul otac Solomon Burke, jazz rokeri Steely Dan i doowop grupa The Flamingos.

2005. 50 Cent je postao prvi samostalni umjetnik koji je imao tri singla na američkom Top 5. "Candy Shop" je bio na 1. Mjestu, "How We Do" grupe The Game (član njegove grupe G-Unit) na 4. mjestu. i "Disco Inferno" na 5. mjestu.

2015. Ed Sheeran je prodao 2 milijuna primjeraka svog drugog albuma X (izgovara se multiply) u Velikoj Britaniji, devet mjeseci nakon što je objavljen. Postao je tek peti umjetnik koji je to postigao u tom desetljeću, slijedeći stope Adele, Emeli Sande, Take That i Michaela Bublea.

x

Ed Sheeran - "X" (naslovnica)

2016. "I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It", drugi studijski album grupe 1975 došao je na 1. mjesto američke ljestvice i postao je album s najdužim naslovom na broju 1 Billboardove ljestvice, sa 71 znakom.

Objavljeno

1962. objavljen je debitantski album Boba Dylana, nazvan po svom autoru. Na albumu su se našla samo dva Dylanova originala ('Talkin' New York' i 'Song to Woody'), dok su ostale pjesme bile obrade folk standarda.

bd

Bob Dylan - "Bob Dylan" (naslovnica)

Rođeni

1946. Paul Ashley Warren Atkinson, britanski glazbenik i agent. Bio je gitarist The Zombies, a nakon njihovog raspada producirao je uratke Eltona Johna te 'otkrio' izvođače poput ABBA-e, Judas Priest i Mr. Mister. Preminuo je 2004. godine.

1946. Ruth Pointer iz američke R&B grupe The Pointer Sisters koji su 1981. imali singl na američkom broju 2, "Slow Hand" i 1984. Singl na britanskom broju 2, "Automatic". The Pointer Sisters su osvojile tri nagrade Grammy i imale su 13 top 20 američkih hitova između 1973. i 1985.

1953. Ricky Wilson, gitarist američkog new wave benda The B-52's. Najpoznatiji su po debitantskom singlu iz 1978. godine "Rock Lobster" i singlu iz 1990. koji je bio na britanskom broju 2 i američkom broju 3, "Love Shack". Wilson je preminuo 12. listopada 1985. u dobi od 32 godine.

1955. američki glumac, producent i pjevač Bruce Willis koji je 1987. postigao hit singl sa svojim verzijama "Under The Boardwalk" i "Respect Yourself" (duet s June Pointer), a oba su preuzeta s njegovog debitantskog albuma "The Return Of Bruno".

1959. Terence Edward 'Terry' Hall, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Specials. Pjevao je još u Fun Boy Three, The Colourfield, Terry, Blair & Anouchka i Vegas. Vodio je i samostalnu karijeru te ostvario brojne suradnje.

Preminuli

1982. Randall William 'Randy' Rhoads (r. 1956.), američki gitarist, najpoznatiji kao član Quiet Riot i pratećeg sastava Ozzyja Osbournea. Nakon početnog uspjeha u bendu Quiet Riot, Rhoads je od 1979. svirao u bendu Ozzyja Osbournea te je njegova virtuoznost na gitari obilježila hitove poput 'Mr. Crowley' i 'Crazy Train'. Poginuo je u neobičnoj prometnoj nesreći koja je uključivala avion i autobus u dobi od samo 25 godina.

1990. Andrew Patrick Wood (r. 1966.), američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i pjevač grunge pionira Mother Love Bone. Prije toga pjevao je u obiteljskom bendu Malfunkshun. Wood se preodzirao heroinom prije izdavanja njihovog debitantskog albuma 'Apple' 1990. U njegovu čast okupio se Temple of the Dog, bend sastavljen od članova Pearl Jam i Soundgarden, koji je snimio album posvećen Woodu. Alice in Chains posvetili su mu svoj hit 'Would?'.

MLB

Mother Love Bone, foto: promo (Andrew Patrick Wood - plava kosa)

2007. Krešimir Blažević, hrvatski skladatelj, tekstopisac, pjevač, gitarist i književnik, osnivač hrvatske novovalne grupe Animatori.