Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

GetzGilberto

1965. Grammy za snimku godine dobili su Stan Getz i Joao Gilberto za ‘The Girl from Ipanema’. Pjesmu su tri godine ranije napisali Antonio Carlos Jobim i Vinicius de Moraes. Radi se o drugoj najviše puta snimanoj pjesmi svih vremena nakon ‘Yesterday’ The Beatlesa.

1967. Frank i Nancy Sinatra imali su singl na vrhu američke ljestvice. ‘Something Stupid’ postao je prvi broj jedan nekog oca i kćeri. Pjesmu je napisao i prvi snimio C. Carson Parks, a ponovno je postala hit 2001. u izvedbi Robbieja Williamsa i Nicole Kidman.

1974. ‘Band on the Run’ Paula McCartneyja i Wingsa zauzeo je vrh američke ljestvice albuma. Bio je najprodavaniji album te godine u SAD-u i Australiji. Magazin Q ga je proglasio 75. najboljim britanskim albumom svih vremena, a Rolling Stone 418. najboljim ikada.
1985. ‘We Are the World’ u izvedbi all-star postave USA for Africa popela se na prvo mjesto američke ljestvice singlova. Pjesmu su napisali Michael Jackson i Lionel Ritchie, a producirao ju je Quincy Jones. Singl je prodan u preko 20 milijuna primjeraka diljem svijeta.

1993. U saveznoj državi Massachussetts po prvi puta je obilježen ‘Aerosmith Day’ u čast slavnih rokera iz Bostona.
1996. Rage Against the Machine su nastupili u emisiji Saturday Night Live, no izveli su samo jednu od planirane dvije pjesme, budući da su pokušali objesiti preokrenute američke zastave na svoja pojačala.

2011. Roger Waters, nekadašnji basist, pjevač i autor u Pink Floyd, povodom turneje ‘The Wall’ nastupio je u zagrebačkoj Areni. Odsvirao je čak 28 pjesama uz impozantnu video produkciju.

wall

Roger Waters u Areni Zagreb, foto: Elvis Kosina, arhiva SoundGuardian

2012. Pet gitara Toma Pettyja i njegovih Heartbreakersa ukradeno je iza pozornice u Culver Cityju, Kalifornija. Ukradene su: 1967 Blonde Rickenbacker, 1967 Epiphone Sheridan, 1965 Gibson SG TV Jr., Fender Broadcaster i Dusenberg Mike Campbell Model. Petty je ponudio 7500 dolara za bilo kakvu informaciju o krađi.

Rođeni:
1946. Albert ‘Al’ Green, američki soul pjevač. Smatran je jednim od posljednjih velikih soul glazbenika. Poznat je po nizu hitova iz 70-ih poput ‘Let’s Stay Together’, ‘Tired of Being Alone’, ‘I’m Still in Love With You’ i ‘Love and Happiness’. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1995., a magazin Rolling Stone proglasio ga je 66. najvećim izvođačem svih vremena.

1962. Hillel Slovak, izraelsko-američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist Red Hot Chili Peppersa. Grupu je osnovao 1983., no nije sudjelovao u snimanju prvog, već samo drugog (‘Freaky Styley’) i trećeg (‘The Uplift Mofo Party Plan’) albuma grupe. Preminuo je od posljedica predoziranja u dobi od 26 godina. U bendu ga je zamijenio tada nepoznati, a danas slavni gitarist John Frusciante.