Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Buddy Holly

Događaji

1956. Objavljen je prvi singl Buddya Hollya "Blue Days, Black Nights".

1964. The Rolling Stones su objavili prvi studijski album u Velikoj Britaniji. Na prvo mjesto liste albuma dospio je dva tjedna od izlaska i na listi je ostao idućih 40 tjedana, od čega 11 tjedana na prvom mjestu.

1970. Singl "Whole Lotta Love" grupe Led Zeppelin u SAD-u je dobio status zlatnoga nakon što je prodan u više od milijun primjeraka.

whole lotta love

Whole Lotta Love - singl

1972. Pink Floyd su nastupili u Township Auditoriumu u Kolumbiji, Južna Karolina. Setlista je bila za ovu turneju standardna i uključivala je izvedbu cijelog albuma ''The Dark Side Of The Moon'' te pjesme ''One Of These Days'', ''Careful With That Axe, Eugene'', ''Echoes'' i ''Set The Controls For The Heart of The Sun''.

1991. Objavljen je prvi i dosad jedini album supergrupe Temple of the Dog, istog naziva. Činili su je Chris Cornell (Soundgarden), Jeff Ament, Stone Gossard (obojica Mother Love Bone i kasnije Pearl Jam), Mike McCready (kasnije Pearl Jam) i Matt Cameron (Soundgarden i kasnije Pearl Jam). Gostovao je i budući pjevač Pearl Jam, tada nepoznati Eddie Vedder na pjesmi ''Hunger Strike''. Bend i album nastali su kao posveta preminulom pjevaču Mother Love Bone, Andrewu Woodu. Album je reizdan 2016. godine.

1994. Prince je imao svoj prvi britanski broj jedan pjesmom "The Most Beautiful Girl In The World" (njegov 37. singl).

Rođeni:

1924. Henry Mancini, američki skladatelj i dirigent.

1939. Dusty Springfield, britanska pjevačica koja je svoj prvi UK hit singl imala 1963. godine pjesmom "I Only Want To Be With You", 1966. dosegla je broj 1 u Britaniji i broj 4 u SAD-u pjesmom "You Don't Have To Say You Love Me" te je uz to imala preko 15 Top 40 UK singlova. Preminula je 1999. godine.

dusty

Dusty Springfield

1962. Ian Thomas Garner MacKaye, američki glazbenik, producent i diskograf. Karijeru glazbenika je započeo u punk sastavu The Teen Idles kao basist, a 1980. je osnovao Minor Threat, jedan od prvih hardcore punk bendova. Tri godine kasnije napustio je Minor Threat, razočaran ponašanjem hardcore punk zajednice. Nakon toga je bio osnivač i član jedne od prvih emo-core skupina, Embrace, a sudjelovao je i u projektima Egg Hunt i Pailhead. Godine 1987. osnovao je kao pjevač i gitarist Fugazi, još jedan značajan punk sastav, koji je utabao put mnogim kasnijim post-hardcore bendovima. Nakon šest studijskih albuma i nekoliko EP-jeva, Fugazi su se razišli 2003. godine. Sa suprugom Amy Farinom potom je osnovao duo The Evens, izdavši tri albuma. MacKaye je osnivač i vlasnik neovisne diskografske kuće Dischord Records, koja neprekinuto djeluje od 1980. godine i na kojoj je izdao svu svoju glazbu u međuvremenu te glazbu mnogih drugih značajnih washingtonskih i američkih punk sastava.

1964. Dave Pirner, vokal i gitara grupe Soul Asylum.

1970. Gabrielle, pjevačica.

1971. Selena, meksičko-američka pjevačica poznata kao "Kraljica Tejano glazbe".