Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

blues brothers

Događaji
1978. John Belushi i Dan Aykroyd nastupili su po prvi puta uživo kao The Blues Brothers. Gostovali su u emisiji Saturday Night Live.

1965. The Beatles su dobili svoj sedmi singl na britanskom broju jedan u ‘Ticket to Ride’. Pjesma je uvrštena na 394. mjesto Rolling Stone-ove liste najboljih pjesama svih vremena.
1969. The Who su u engleskom Doltonu po prvi puta izveli svoju rock operu ‘Tommy’ u cijelosti. Točno pet godina kasnije, počelo je snimanje filma prema tom albumu.

1972. Deep Purple su u ‘Machine Head’ dobili svoj drugi album na vrhu britanske ljestvice. Do danas je ostao jedan od najslavnijih heavy metal albuma, uvelike zahvaljujući pjesmama poput ‘Smoke on the Water’, ‘Highway Star’ i ‘Lazy’. Dao je i ime poznatom kalifornijskom metal bendu. Ozzy Osbourne je album uvrstio među deset najdražih, a Kerrang! na 35. mjesto svoje liste najboljih metal albuma svih vremena.
1978. Bob Marley je s Wailersima nastupio po prvi puta na Jamajci otkad je krajem 1976. ranjen u pokušaju atentata.
1989. Madonnin ‘Like A Prayer’ postao je njen sedmi singl na američkom broju jedan, a našao se i na vrhu britanske ljestvice. Skinut je s istoimenog albuma, a Rolling Stone ga je svrstao na 300. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1991. Dave Matthews Band su održali svoj prvi nastup. Povod je bio obilježavanje Dana planeta Zemlje u Charlottesvilleu, Virginia.
2001. Destiny’s Child su bile na britanskom broju jedan sa ‘Survivor’. Njihova tadašnja članica, Beyonce, točno je šest godina kasnije ponovila taj uspjeh kad joj se na vrhu britanske ljestvice našao duet s Shakirom ‘Beautiful Liar’.

Objavljeno

1966. U SAD-u je objavljen singl ‘Wild Thing’ britanskih The Troggs. Pjesmu je napisao američki kantautor Chip Taylor, a prvi su je snimili također Amerikanci, The Wild Ones, godine 1965. Verzija The Troggsa je ipak ostala najpopularnija (broj 1 u SAD-u, broj 2 u Britaniji) i najutjecajnija, postavši uzorom za mnoge kasnije garage i punk pjesme. Rolling Stone je ovu verziju uvrstio na 261. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

Rođeni

1922. Charles Mingus Jr., američki kontrabasist i skladatelj. ‘Ljutiti jazzist’ navodio je Dukea Ellingtona i crkvu kao glavne uzore, a u svojoj glazbi je miješao hard bop s gospelom i free jazzom, ipak ne dopuštajući definiranje svoje glazbe. Bio je vođa Mingus Big Band-a, Mingus Dynasty i Mingus Orchestra. Izdao je na desetke albuma, od kojih je ‘Mingus Dynasty’ iz 1959. uvršten u Grammy Hall of Fame. Godine 1971. uvršten je u Down Beat Jazz Hall of Fame, a 1997. je, posthumno, nagrađen Grammyjem za životno djelo. Preminuo je 1979. u Meksiku od posljedica skleroze.

mingus

Charles Mingus

1936. Glen Travis Campbell, američki country glazbenik, TV voditelj i povremeni glumac. U 50 godina karijere izdao je preko 70 albuma, koji su se prodali u oko 45 milijuna primjeraka. Dobitnik je deset Grammyja, među kojima je i onaj za životno djelo. Najviše ga se pamti po pjesmama s kraja 60-ih ‘By the Time I Get to Phoenix’ i ‘Wichita Lineman’. Vodio je i TV emisiju ‘The Glen Campbell Goodtime Hour’ na CBS-u te glumio uz Johna Waynea u filmu ‘True Grit’.
1950. Peter Kenneth Frampton, angloamerički glazbenik i producent. Bio je član bendova The Herd i Humble Pie da bi se 1971. otisnuo u solo vode. Najpoznatiji je po svom live albumu, ‘Frampton Comes Alive’ iz 1976. godine i hitovima ‘Baby, I Love Your Way’, ‘Show Me Your Way’ i ‘Do You Feel Like We Do’.

framptonPeter Frampton

1951. Paul Melvyn Carrack, britanski glazbenik. Bio je član bendova Ace, Roxy Music, Squeeze (s Joolsom Hollandom) i The Bleeding Heart Band (prateći sastav Rogera Watersa), između ostalih. Bio je i autor pjesama za Mike and the Mechanics. ‘Čovjek sa zlatnim glasom’ ostvario je i zapaženu samostalnu karijeru, a njegove pjesme su obradili brojni slavni bendovi i glazbenici poput The Eaglesa i Diane Ross.

Umrli

2003. Felice Bryant, rođena kao Matilda Genevieve Scaduto 1925., američka skladateljica. S mužem Diadoriusom Boudleauxom Bryantom skladala je brojne hitove i evergreene poput ‘Bye Bye Love’, ‘All I Have to Do Is Dream’, ‘Wake Up, Little Susie’ (za The Everly Brothers), ‘Raining in My Heart’ (Buddy Holly), ‘Love Hurts’, ‘Sleepless Nights’ (Gram Parsons i Emmylou Harris), ‘Rocky Top’ (The Osbourne Brothers) i mnoge druge.
2013. Richie Pierce Havens (r. 1941.), američki glazbenik. Najpoznatiji je po nastupu kojim je otvorio Woodstock 1969. i po obradi ‘Here Comes the Sun’ The Beatlesa iz 1971. godine.