Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elvis-Presley-009

1956. Elvis je održao prvi koncert u sklopu dvotjednog gostovanja (2 nastupa dnevno) u New Frotntier Hotelu u Las Vegasu. Presley nije bio tipičan izvođač za Las Vegas u to vrijeme te su njegovi nastupi doživjeli hladan prijem.

Događaji

1969. Beatlesi su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova s "Get Back", njihovim 16. brojem 1 u Velikoj Britaniji. "The Beatles s Billyjem Prestonom", jedini singl Beatlesa koji su djelili sa drugim izvođačem. "Get Back" je ujedno i prvi singl Beatlesa snimljen kao "pravi stereo" u SAD-u..

1971. The Rolling Stones su u Britaniji objavili svoj kultni album "Sticky Fingers". Naslovnicu albuma dizajnirao je Andy Warhol za što je bio plaćen 15.000 dolara.

1976. The Ramones su objavili svoj prvi studijski album.

1977. Thelma Houston našla se na broju 1 američke liste singlova svojim hitom "Don't Leave Me This Way".

1978. Basista Sex Pistolsa, Sid Vicious, snimio je svoju verziju pjesme "My Way" za film Sex Pistolsa "The Great Rock n Roll Swindle".

1983. David Bowie započeo je trotjedno stolovanje na broju 1 britanske liste albuma izdanjem "Let's Dance" koje je producirao Neil Rodgers.

1988. Iron Maiden došli su na 1. mjesto britanske liste albuma svojim drugim broj 1 izdanjem "Seventh Son Of A Seventh Son".

1988. Roy Orbinson je proslavio svoj 52. rođendan na koncertu Brucea Springsteena, tijekom kojeg mu je publika otpjevala pjesmu "Happy Birthday To You".

1988. Whitney Houston skinula je rekort Beatlesa i Bee Geesa svjojim singlom "Where Do Broken Hearts Go" koji je postao njezin sedmi za redom broj 1 na američkoj listi singlova.

1989. Kylie Minogue po prvi puta se pojavila na televiziji i to u sapunici "The Henderson Kids".

1991. uslijed predoziranja drogom preminuo je Johnny Thunders, jedan od izvornih članova grupe The New York Dolls.

1994. Na prvom mjestu britanske liste albuma našli su se Pink Floydi svojim izdanjem "The Division Bell".

rs

2020. Velikani rocka, grupa The Rolling Stones objavila je novu pjesmu. Pjesma "Living in a Ghost Town" njihov je prvi singl od objave albuma obrada "Blue & Lonesome" iz 2016. godine te prvi autorski singl još od 2012. i singlova "Doom And Gloom" i "One More Shot" s kompilacije "GRRR!". U medijskoj objavi Mick Jagger je kazao kako je bend počeo raditi na spomenutom singlu prije nego se koronavirus rapidno raširio diljem planete: Stonesi su bili u studiu, snimali neki novi materijal prije zatvaranja i tu je bila ta pjesma koja najbolje oslikava vremena u kojima živimo upravo sada. I evo je - zove se "Living in A Ghost Town" - nadam se da će vam se svidjeti. Gitarist Keith Richards je dodao: "Skratimo priču. Rezali smo ovu pjesmu prije više od godine dana u Los Angelesu kao dio novoga albuma, nadolazeće stvari, no onda je sranje postalo ozbiljno pa smo Mick i ja odlučili da ova mora ići u obradu odmah i sada je tu. Ostanite sigurni!".

Rođeni

1936. Roy (Kelton) Orbison (Vernon, Teksas, 23. travnja 1936. - Hendersonville, Tennessee, 6. prosinca 1988.) popularni i utjecajni američki, pjevač, skladatelj i gitarist. On je jedan od pionira rock and rolla koji je u svojoj dugoj karijeri (četiri desetljeća) presudno utjecao na razvoj tog muzičkog žanra.
Orbison će trajno ostati upamćen po svojim velikim uspješnicama: "Only the Lonely", "In Dreams", "Oh, Pretty Woman", "Crying", "Running Scared" i "You Got It", koje je pjevao sa svojim finim baritonom. Imao je veliki raspon glasa od dvije i pol oktave.
Vizualno će se ga pamtiti po sunčanim naočalima, bez kojih se nije pojavljivao. Za zasluge na polju glazbe, dobio je brojne nagrade i priznanja, od nagrade Grammy do uvrštenja u Rock and Roll kuću slavnih 1989. godine (Rock and Roll Hall of Fame). (izvor: hr.wikipedia.org)

roy

Roy Orbison

1939. američki pop pjevač Ray Peterson, koji je 1960. postigao broj 7 u SAD-u, "Tell Laura I Love Her". Pjesmu je snimio i objavio Ricky Valance u Velikoj Britaniji, gdje je dospjela na 1. mjesto. Peterson je umro 25. siječnja 2005. u dobi od 65 godina.

1949. britanski rock pjevač, tekstopisac, gitarist i klavijaturist John Miles, koji je 1976. godine imao britanski broj 3 sa singlom "Music". Miles je također surađivao s Alanom Parsonom, Jimmyjem Pageom, Joeom Cockerom i Tinom Turner.

1960. David Gedge, pjevač i gitarista The Wedding Presentea.

1960. Steve Clark, gitarista Def Lepparda.

1968. Stan Frazier, Sugar Ray.

1985. Taio Cruz, engleski kantautor i producent koji je 2009. imao singl broj 1 u Velikoj Britaniji, "Break Your Heart".