Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the-verve

Događaji
1999. Mančesterska skupina The Verve obznanila je kraj svog djelovanja. Kraj je uslijedio nakon njihovog najvećeg uspjeha, albuma ‘Urban Hymns’ iz 1997., koji je osvojio vrh britanske ljestvice albuma, dok je ‘Drugs Don’t Work’ bio singl broj jedan. Grupa se već jednom nakratko razdvojila, no ovaj prekid rada trajao je do 2007., kada su se ponovno okupili na dvije godine. Njihov pjevač Richard Ashcroft ostvario je i uspješnu samostalnu karijeru.

1963. Little Peggy March je singlom ‘I Will Follow Him’ srušila rekord najmlađe glazbenice s američkim brojem jedan. Imala je samo 15 godina. Bio je to ujedno i jedini veći uspjeh mlade pjevačice, koja se, u pokušaju oživljavanja karijere, krajem 60-ih odselila u Njemačku.

1967. ‘Puppet on a String’ Sandie Shaw zasjeo je na vrh britanske ljestvice singlova. Bio je to njezin trinaesti singl i treći na broju jedan. S tom pjesmom je Shaw pobijedila i na izdanju Eurovizije te godine.
1974. Publika na sveučilištu Connecticut počašćena je besplatnim popodnevnim koncertom na kojem su nastupili Aerosmith, Bruce Springsteen, Fairport Convention i Fat Back. Prva dva izvođača iza sebe su imala tek po dva albuma, a ‘britanski Jefferson Airplane’ već su imali devet studijskih albuma. Fat Back su poznati po navodno prvom ikad hip-hop singlu, ‘King Tim III (Personality Jock)’ iz 1979.
1981. Ringo Starr oženio je nekadašnju Bond djevojku, glumicu Barbaru Bach. Par se upoznao na snimanju filma ‘Caveman’.
1985. USA For Africa su osvanuli na vrhu američke ljestvice singlova s karitativnim singlom ‘We Are the World’. All-star ekipu pjevača činili su Stevie Wonder, Tina Turner, Bruce Springsteen, Diana Ross, Bob Dylan, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Ray Charles, Billy Joel, Paul Simon te skladatelji pjesme Michael Jackson i Lionel Richie.

2008. Last Shadow Puppets, projekt Alexa Turnera iz Arctic Monkeys i Milesa Kanea iz The Rascals, dobio je album na britanskom broju jedan. ‘The Age of the Understatement’ nominiran je kasnije za Mercury Prize.

Rođeni:
1947. Peter William Ham, velški glazbenik,  najpoznatiji kao pjevač i gitarist sastava Badfinger. Autor je najvećih hitova grupe poput ‘No Matter What’, ‘Day After Day’ i ‘Baby Blue’. Također je autor ‘Without You’, hita za Harryja Nilssona. Objesio se u garaži svoje kuće tri dana prije svog 28. rođendana.
1948. Catherine Elizabeth ‘Kate’ Pierson, američka glazbenica, najpoznatija kao suosnivačica i pjevačica benda B-52s. Pjevala je i na hitovima R.E.M.-a ‘Shiny Happy People’ i Iggyja Popa ‘Candy’.

1951. Paul Daniel ‘Ace’ Frehley, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i bivši lead gitarist sastava Kiss. Kao ‘Spaceman’ je bio u bendu od 1973. do 1982. te ponovno od 1996. do 2002. godine.
1959. Marco Francesco Andrea Pirroni, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao gitarist grupe Adam and the Ants te pratećeg sastava Adama Anta. Bio je i član prve postave Siouxsie and the Banshees te studijskog sastava Sinead O’Connor.