Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elvis1967. Elvis Presley je oženio 21-godišnju djevojku Priscillu Beaulieu u Las Vegasu. Upoznali su se sedam godina ranije, a rastali krajem 1973. godine.

Događaji

1967. Beach Boy Carl Wilson uhićen je od strane FBI-ja jer se nije odazvao regrutaciji. Kasnije je pušten iz pritvora te se pridružio svom bendu na turneji po britanskom otočju.
1973. u gradu Washingtonu proglašen je dan Marvina Gayea u čast slavnog pjevača.
1974. The Carpenters su dobili čast nastupiti u Bijeloj Kući, na zahtjev tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona.
presence front1976. ‘Presence’ je postao peti album na američkom broju jedan za grupu Led Zeppelin. Album je bio znatno slabije prihvaćen od ranijih radova grupe, no Jimmy Page ga je proglasio ‘najvažnijim albumom grupe dotada’.
1977. započela je zajednička turneja The Clasha, The Jam i The Buzzcocks, nazvana ‘White Riot Tour’ po hitu The Clasha.
1979. Elton John je postao prva pop zvijezda koja je nastupila u Izraelu, a uskoro je to postao i u Sovjetskom Savezu.
1984. Bubnjar Fleetwood Maca, Mick Fleetwood, proglasio je osobni bankrot.
1997. kuća u kojoj je Kurt Cobain počinio samoubojstvo puštena je na prodaju. Tražena cijena je iznosila tri milijuna dolara, no dio kuće u kojoj se dogodio suicid je tada već bio srušen.
2005. Coldplay su postali prvi Britanci nakon Beatlesa koji su imali singl u američkih top 10 odmah po njegovom izlasku na tržište. ‘Speed of Sound’ se našao na osmom mjestu Billboardove ljestvice.

2005. ‘Devils & Dust’ postao je šesti album Brucea Springsteena na britanskom broju jedan. U SAD-u je debitirao na vrhu ljestvice.

Rođeni

1930. Little Walter, rođen kao Marion Walter Jacobs, američki blues glazbenik. Imao je revolucionaran pristup sviranju usne harmonike, koji je utjecao na sve kasnije sirače tog instrumenta. Njegovi singlovi ‘Juke’ i ‘My Babe’ bili su na vrhu Billboard R&B ljestvice, a album ‘Best of Little Walter’ je u Rolling Stoneu svrstan na 198. mjesto liste najboljih albuma svih vremena. Preminuo je u snu nakon tučnjave u noćnom klubu, a imao je 37 godina. Dio je Blues i Rock and Roll Hall of Fame.
1939. Judith Marjorie ‘Judy’ Collins, američka kantautorica. Slavna je po obradama ‘Both Sides Now’, ‘Amazing Grace’ i ‘Send in the Clowns’. Dobitnica je četiriju Grammyja.

1945. Rita Coolidge, američka glazbenica. Bivša je žena glazbenika i glumca Krisa Kristoffersona i dobitnica dvaju Grammyja. Pjevala je i prateće vokale za Boba Dylana, Joea Cockera, Leona Russella, Jimija Hendrixa, Erica Claptona, Grahama Nasha, Stephena Stillsa i mnoge druge. Također je bila članicom Delaney & Bonnie.
1967. Samuel Timothy ‘Tim’ McGraw, američki glazbenik i glumac. Poznat je po singlovima ‘It’s Your Love’, ‘Just to See Your Smile’ i ‘Live Like You Were Dying’, a osvajač je triju Grammyja te mnogo nagrada unutar country žanra.

1970. Bernard Joseph Butler, britanski glazbenik i producent. Najpoznatiji je kao originalni gitarist i autor pjesama britpop sastava Suede, u kojem je ostao do 1994. godine. Producirao je i surađivao je s Duffy, The Cribs, The Libertines, Neneh Cherry i mnogim drugima. U BBC-jevoj anketi iz 2010. je plasiran na 24. mjesto najboljih britanskih gitarista od 1980. godine.