Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jim kerr

1984. Jim Kerr iz Simple Minds je oženio Chrissie Hynde iz The Pretenders. U braku su ostali šest godina.

Događaji

1956. Elvis Presley je dobio svoj prvi singl na američkom broju jedan u ‘Heartbreak Hotel’. To je i prvi singl u SAD-u s prodajom većom od milijun primjeraka te najprodavaniji singl te godine. Na pjesmi je akustičnu gitaru svirao legendarni Chet Atkins.

1962. Soundtrack filma ‘West Side Story’ došao je do vrha američke ljestvice albuma. Film je snimljen prema istoimenom mjuziklu Leonarda Bernsteina.

1966. Manfred Mann su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "Pretty Flamingo". Na snimci sudjeluje budući basist grupe Cream, Jack Bruce, koji se nakratko pridružio bendu 1965.

1967. The Kinks su objavili singl "Waterloo Sunset" koji je dosegao 2. mjesto britanske ljestvice. Tekstopisac i pjevač Kinksa, Ray Davies, je kasnije izjavio da je pjesma izvorno nosila naziv "Liverpool Sunset", po njegovoj ljubavi prema Liverpoolu i Merseybeatu.
1968. Raspali su se Buffalo Springfield. Richie Furay je suosnovao Poco, Stephen Stills je oformio sastav s Grahamom Nashom i Davidom Crosbyjem, a Neil Young je započeo samostalnu karijeru.
1973.Alladin Sane’ je postao prvi album na vrhu britanske ljestvice za Davida Bowieja. Rolling Stone ga je proglasio 277. najboljim albumom svih vremena.

1983. "Golden Brown" grupe The Stranglers je proglašena najizvođenijom pjesmom 1982. godine na 28. dodjeli nagrada Ivor Novello. Singl je postao britanski hit nakon što ga je relativno konzervativni BBC Radio Two uvrstio u "singl tjedna", što je bio iznenađujući korak s obzirom na to da je bend bio zloglasan gotovo kao Sex Pistols samo nekoliko godina ranije.

1984. Duran Duran su bili na prvom mjestu britanske ljestvice singlova sa "The Reflex", njihovim drugim i posljednjim brojem 1. Pjesma preuzeta s njihovog trećeg albuma "Seven And The Ragged Tiger" je također bila na američko broju 1.

1990. u Zagrebu je održan 35. izbor za pjesmu Europe, Eurosong. Pobjednik je bio Talijan Toto Cutugno s pjesmom "Insieme: 1992".  Voditelji natjecanja bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Na natjecanju u Zagrebu prvi je put predstavljena i službena maskota, nazvana Eurocat.
1996. Rage Against the Machine su zasjeli na vrh američke ljestvice albuma s ‘Evil Empire’. Naziv albuma su posudili od Ronalda Reagana i njegovog nadimka za Sovjetski Savez. Album je bendu priskrbio Grammy iste godine.
2002.
Australka Holly Valance i njen ‘Kiss Kiss’ dospjeli su do vrha britanske ljestvice singlova. Bio je to prepjev ‘Şımarık’, pjesme turskog pjevača Tarkana iz 1997.

2016. The Rolling Stones su poručili Donaldu Trumpu da prestane puštati njihove pjesme tijekom njegove predsjedničke kampanje. Bend je izdao izjavu u kojoj je napisano da američki predsjednički kandidat nije imao dopuštenje za korištenje njihove glazbe. Njihov hit iz 1969. godine "You Can't Always Get What You Want" je bio posebno omiljen tijekom njegove kampanje.
2018.
u ljubljanskoj hali Tivoli nastupio je Rag 'n' Bone Man, glazbena zvijezda koja je glazbnene ljestvice i slavu stekla zahvaljujući velikom hitu "Human".
2018.
na splitskom Žnjanu besplatan koncert održale su škotske rock zvijezde Simple Minds. Predgrupa je trebala biti grupa Buđenje, no zbog velikog nevremena bilo je upitno održavanje koncerta uopće. Kiši unatoč, koncert je održan pred nekoliko tisuća najzagriženijih fanova.

Simple Minds u Splitu, foto: Irena Škarica

Rođeni

1937. američki pjevač i tekstopisac Johnnie Taylor koji je 1976. imao singl na američklom broju 1 i britanskom broju 25, "Disco Lady". Preminuo je od srčanog udara 2000.

1942. Tammy Wynette, rođena kao Virginia Wynette Pugh, američka kantautorica. Jedna je od country ikona u SAD-u, što joj je priskrbilo nadimak ‘Prve dame countryja’. Najpoznatija je po hitu ‘Stand By Your Man’ i braku te glazbenom partnerstvu s glazbenikom Georgeom Jonesom. Inaugurirana je u Country Music Hall of Fame nedugo nakon svoje smrti u 56. godini života.

1948. William Thomas ‘Bill’ Ward, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Black Sabbath.

1951. Rex Goh, gitarist australskog soft rock sastava Air Supply. 1980. su imali singl na britanskom broju 11, "All Out Of Love", a 1981. singl na britanskom broju 1, "The One That You Love".
1959. Ian Stephen McCulloch, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Echo and the Bunnymen.

1962. Kevin Paul Mooney, basist engleskog rock sastava Adam And The Ants koji su 1981. godine imali singl na britanskom broju 1, "Stand And Deliver", i još 15 britanskih top 40 hitova.
1981. Craig Ashley David, britanski pjevač. Proslavio se debijem ‘Born to Do It’ iz 2000., a otada je izdao još četiri studijska albuma. Među najvećim hitovima su mu ‘Fill Me In’, ‘7 Diays’, ‘Walking Away’, ‘Rise&Fall’ i ‘All the Way’.
1988. Adele Laurie Blue Adkins, britanska glazbenica. Jedna je od najpopularnijih glazbenica mlađeg soul i pop naraštaja. Izdala je tri studijska albuma, ‘19’, megauspješni ‘21’ i ‘25’, koji su prodani u ukupno desetcima milijuns primjeraka i koji su Adele priskrbili deset Grammyja. Bila je ‘izvođač godine’ prema Billboardu u 2011. i 2012., VH1 ju je postavio na peto mjesto liste ‘100 najvećih glazbenica ikada’, a Time ju je uvrstio među najutjecajnije ljude na svijetu. Skladala je i naslovnu pjesmu za ‘Skyfall’, film iz serijala o Jamesu Bondu.

Adele

Adele, foto: promo