Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

laura-jane-grace

Događaji
2012. Frontman floridskog punk benda Against Me, Tom Gabel, najavio je promjenu spola te zaintrigirao svjetsku glazbenu javnost. Danas je poznat(a) kao Laura Jane Grace.

1954. ‘Such a Night’ Johnnieja Rayja zabranjena je na BBC-ju zbog navodne ‘sugestivnosti’. Singl je unatoč tome dosegao vrh britanske ljestvice.
1976. Prvi singl ABBA-e koji se nije našao ni na jednom albumu, ‘Fernando’, stigao je do prvog mjesta britanske ljestvice. Prodan je u 10 milijuna primjeraka diljem svijeta.

1993. ‘Get a Grip’, jedanaesti studijski album Aerosmitha, dosegao je vrh američke ljestvice. Najprodavaniji je album grupe s 20 milijuna prodanih primjeraka. Svojim tvorcima je priskrbio i dva Grammyja. Na albumu su gostovali Don Henley (The Eagles) i Lenny Kravitz.
1993. Mark Knopfler je primio počasni doktorat iz glazbe Sveučilišta u Newcastleu na rijeci Tyne.
1999. ‘Livin La Vida Loca’ Rickyja Martina našla se na vrhu američke ljestvice singlova. Za pjesmu se tvrdi kako je započela ‘Latin pop’ eksploziju na svjetskom glazbenom tržištu.

Objavljeno

1970. Objavljen je dvanaesti i posljednji album The Beatlesa, ‘Let It Be’. Album je izašao mjesec dana nakon raspada grupe. Na njemu su radili slavni producenti Glyn Johns, čijom produkcijom bend nije bio zadovoljan, i Phil Spector. Sadrži hitove ‘Let It Be’, ‘Get Back’ i ‘Across the Universe’. Svrstan je na 392. mjesto Rolling Stone-ove liste najboljih albuma svih vremena.

Rođeni

1911. Robert Leroy Johnson, američki blues glazbenik. Proslavio je žanr delta bluesa, a slovi kao jedan od najutjecajnijih glazbenika svih vremena. Uz, za života nepriznatog glazbenika, vežu se mnoge legende, poput one da je prodao dušu vragu na raskrižju za glazbeni talent i one kako je svojom smrću s 27 godina započeo tzv. ‘Klub 27’, u koji su kasnije ušli mnogi slavni glazbenici. Kontroverze se vežu i uz njegovu najpoznatiju fotografiju, gdje sjedi ispred crnog zastora, a na zastoru se ocrtava demonsko lice koje kao da oblizuje vrh Johnsonove gitare. Danas su blues klasici njegove ‘Cross Road Blues’ (uzor Claptonu za ‘Crossroads’), ‘Sweet Home Chicago’, ‘Ramblin’ on My Mind’, ‘Love in Vain’ i ‘Hellhound on My Trail’. Robert Johnson je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame 1986. kao ‘rani utjecaj’, a Rolling Stone ga je proglasio petim najboljim gitaristom svih vremena. Legenda o Johnsonu je inspirirala i film ‘Crossroads’ iz 1986., u kojem je glumio i Steve Vai.

robert johnson

Robert Johnson

1940. Rick Nelson, rođen kao Eric Hilliard Nelson, američki glazbenik i glumac. Osim što je ostvario zapažene uloge u seriji ‘The Adventures of Ozzie and Harriet’ i filmu ‘Rio Bravo’, Nelson je imao čak 53 pjesme na Billboardovoj Top 100 ljestvici između 1957. i 1973. godine, uključujući broj 1 ‘Poor Little Fool’. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1987., a 1996. ga je TV Guide uvrstio među 50 najvećih TV zvijezda ikada. Poginuo je u padu aviona sa svojom zaručnicom na Staru godinu 1985. Bilo mu je 45 godina.
1943. Daniel Ray ‘Danny’ Whitten, američki gitarist, najpoznatiji kao član Crazy Horse, pratećeg sastava Neila Younga. Preminuo je kao 29-godišnjak, uzevši valijum u kombinaciji s alkoholom.
1951. Charlton Christopher ‘Chris’ Frantz, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao bubnjar Talking Heads i Tom Tom Club. Koproducirao je i album ‘Yes Please’ Happy Mondaysa, a surađivao je i s Gorillaz, projektom Damona Albarna.
1951. Philip James Bailey, američki glazbenik i glumac, najpoznatiji kao pjevač sastava Earth, Wind & Fire te po duetu s Philom Collinsom na hitu ‘Easy Lover’. Član je Rock and Roll Hall of Fame i Vocal Group Hall of Fame kao član EWF te Songwriters Hall of Fame.
1953. Alexander ‘Alex’ Van Halen, američki glazbenik nizozemskog porijekla, najpoznatiji kao suosnivač i bubnjar grupe Van Halen.

1975. Enrique Miguel Iglesias Preysler, španjolski glazbenik, glumac i producent. ‘Kralj Latin popa’ prodao je 137 milijuna albuma i singlica u svijetu te time potvrdio svoj nadimak. Imao je i dva singla na broju jedan američke ljestvice. Sin je slavnog pjevača Julia Iglesiasa.
1976. Martha Wainwright, kanadsko-američka kantautorica. Izdala je pet studijskih albuma, a surađivala je i s bendovima Snow Patrol i Hole. Sestra je glazbenika Rufusa Wainwrighta.
1977. Joe Bonamassa, američki glazbenik. Smatran je ‘čudom od djeteta’ kad je s 12 godina nastupio prije B.B. Kinga. Izdao je 11 studijskih albuma, od kojih mu je posljednji, ‘Different Shades of Blue’, došao do osmog mjesta američke ljestvice.

Joe

Joe Bonamassa u klubu Boogaloo, foto: Dragutin Andrić, arhiva SoundGuardian.com

Umrli

1974. Graham John Clifton Bond, britanski glazbenik, ‘otac britanskog R&B-ja’. Izglasan je ‘novom britanskom jazz zvijezdom’ 1961. godine. Proslavio se radom u sastavu The Graham Bond Organisation s Johnom McLaughlinom, Jackom Bruceom i Gingerom Bakerom. Prvi je u Britaniji koristio orgulje Hammond i mellotron u nekom rock sastavu. Počinio je samoubojstvo bacivši se pod vlak. Imao je 36 godina.