Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1958. The Everly Brothers su započeli dominaciju vrhom američke top ljestvice s "All I Have To Do Is To Dream". Na toj su se poziciji zadržali četiri tjedna. Pjesmu su napisali supružnici Bryant, a snimljena je u samo dva pokušaja.

Događaji

1961. The Beatlesi su u Hamburgu potpisali ugovor s producentom Bertom Kaempfertom. Navečer su svirali u The Top Ten Clubu u istom gradu.

1963. Bob Dylan napustio je probu emisije Ed Sullivan show nakon što su mu rekli da ne smije izvesti pjesmu "Talking John Birch Paranoid Blues" jer se ismijava iz američke vojske i segregacije. Službenici CBS-a su ga zamolili da je zamijeni nekom drugom pjesmom, no Dylan je odbio.

1964. The Beach Boysi su započeli dominaciju prvim mjesto američke top ljestvice albuma s "Beach Boys Concert". Bio je to njihov prvi broj jedan.

1965. The Rolling Stonesi su snimili "(I Can't Get No), Satisfaction" u RCA Hollywood studiju. Ideju za riff dobio je Keith Richards tjedan dana ranije, usred noći. Bio je to njihov prvi broj jedan u SAD-u.

1967. Pink Floydi su nastupili u Queen Elizabeth dvorani u Londonu u sklopu posebnog koncerta "Games For May - Space Age Relaxation For The Climate Of Spring". Ovo je bio njihov prvi nastup s pravim ozvučenjem koje se nalazilo iza dvorane kako bi se dobio kvadrofonski efekt, pojednostavljeno, Pink Floydi su održali prvi kvadrofonijski rock koncert u povijesti. Ovaj je patent ukraden tehničarima EMI-ja nekoliko godina kasnije.

1967. objavljen je debitantski album "Are You Experienced" Jimija Hendrixa. Tog je dana svirao u Londonu.

Hendrix

The Jimi Hendrix Experience - "Are You Experienced"

1968. Jimi Hendrix je uhićen u Torontu zbog posjedovanja hašiša i heroina.

1973. Led Zeppelin su započeli trotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma svojim petim albumom "Houses Of The Holy". "Houses Of The Holy" je 11 puta certificiran kao platinasti od strane Recording Industry Association Of America (RIAA) za prodaju veću od 11 milijuna primjeraka.

1975. Jefferson Starship odradio je besplatni koncert u Central Parku u New Yorku pred 60 000 fanova. Bend i sponzor događaja bili su prisiljeni platiti 14 000 dolara nakon koncerta zbog čišćenja nastalog nereda.

1977. The Sex Pistols su potpisali za Virgin Records.

pistols virgin

Isječak iz novina - "Sex Pistolsi potpisali za Virgin"

1981. Meat Loaf su proglasili bankrot s dugovima većim od milijun dolara.

1984. Lionel Richie je započeo dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Hello", svojim drugim američkim brojem 1, također brojem 1 u Velikoj Britaniji.

1986. Joeu Strummeru iz The Clasha je oduzeta vozačka dozlova zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

2001. američki pjevač i TV voditelj Perry Como je preminuo u dobi od 88 godina. Imao je 14 singlova na američkom broj 1, uključujući singlove "Magic Moments" i "Catch A Falling Star". Como je nekoć bio najplaćeniji izvođač u povijesti televizije.

2008. vrsta pauka nazvana je po Neilu Youngu. Američki biolog Jason Bond odlučio je nazvati novootkrivenu vrstu po svom najdražem glazbeniku. Myrmekiaphila neilyoungi je pronađen u Alabami 2007. godine.

Rođeni

1928. Burt Bachrach, amerčki tekstopisac, pijanist i aranžer.

1928. američki tekstopisac, aranžer, producent i glazbenik Henry Cosby koji je radio za Motown Records od njegovih početnih godina. Zajedno sa Silvijom Moy, Cosby je bio ključni suradnik Steviea Wondera od 1963. do 1970. godine. Cosby je koautor 3 američka hita broj 1: Stevie Wonder "Fingertips", The Supremes "Love Child" i The Miracles "The Tears of a Clown". Preminuo je 22. siječnja 2002.

1940. Norman Whitfield, američki tekstopisac i producent, najpoznatiji po radu s Berryjem Gordyjem i Motownom.

1942. engleski rock and roll kantautor i glumac Ian Dury. Njegov album iz 1977. "New Boots And Panties!!" je dosegao 5. mjesto britanske ljestvice, a ukupno je proveo 90 tjedana na britanskoj ljestvici. 1979. je imao singl na britanskom broj 1, "Hit Me With Your Rhythm Stick". Također je bio član Kilburn And The High Roads. Dury je umro 27. ožujka 2000. u dobi od 57 godina.

1944. Billy Swan, američki pjevač.

1948. američki glazbenik, filmaš, producent i kantautor Ivan Král, rođen u Češkoj. Svirao je bas za Blondie, Patti Smith i Iggy Pop. Njegove pjesme su, između ostalih, snimili glazbenici kao što su U2, Pearl Jam, David Bowie, Simple Minds i John Waite. Umro je 2. veljače 2020. u dobi od 71 godine.

1948. engleski glazbenik Steve Winwood, koji je sa Spencer Davis Group 1966. godine imao singl na britanskom broju 1 "Keep On Running", s Traffic 19667. godine singl na britanskom broju 2, "Hole In My Shoe", i s Blind Faith 1969. godine album na britanskom i američkom broju 1. Winwood je svirao Hammond orgulje na pjesmi Jimi Hendrix "Voodoo Child". Također je imao uspješnu solo karijeru s hitovima među kojima su "While You See a Chance", "Valerie", "Back In The High Life Again", a tijekom kasnih 80-ih dva hita na američkom broju 1, "Higher Love" i "Roll With It".

1954. Eric Singer, bubnjar grupe Kiss. Debitirao je na albumu "Revenge".

1959. Billy Duffy, gitarist, tekstopisac - Theater Of Hate i The Cult.

1972. Mark Morrison, britanski hip hop i R&B pjevač koji je 1996. imao singl na britanskom broju 1, "Return Of The Mack", koja je također bila hit u nekoliko Europskih zemalja.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima