Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ella fitzgerald

Događaji

1964. Ella Fitzgerald je postala prvi glazbenik koji je imao hit obradom pjesme Beatlesa. Na britansku listu ušla je pjesmom ‘Can’t Buy Me Love’.

1969. Objavljena je jedna od prvih rock-opera u svijetu, ‘Tommy’ grupe The Who. Priča o slijepom, gluhom i nijemom dječaku koji rastura u fliperu osvojila je svijet i učinila grupu planetarno popularnom. Godine 1996. album je uvršten u Grammy Hall of Fame, a Rolling Stone ga je proglasio 96. najboljim albumom svih vremena.

1970. Debi album Paula McCartneya, ‘McCartney’, na tri je tjedna bio na broju 1 američke liste albuma.

1970. Dvanaesti, a ujedno i posljednji studijski album Beatlesa, ‘Let It Be’, započeo je trotjedni boravak na vrhu britanske liste albuma.

1970. The Grateful Dead održali su svoj prvi koncert izvan SAD-a i to u sklopu ‘The Hollywood Rock Music Festivala’ u Newcastleu.

holly-dead-lshot-tone 

The Grateful Dead tijekom nastupa na The Hollywood Rock Music Festival, foto: The Tone

1973. Grupi Jefferson Airplane zabranjeno je održavanje besplatnog koncerta u Golden Gate parku u San Franciscu zbog odredbe vlasti o zabrani električnih instrumenata. Bend (pod kasnijim imenom Jefferson Starship) je kasnije napisao pjesmu ‘We Built This City’ o spomenutom događaju.

1974. George Harrison najavio je osnivanje vlastite izdavačke etikete ‘Dark Horse’.

1979. Zbog nesuglasica s izdavačkom kućom, Tom Petty je bio primoran objaviti bankrot zbog duga od 575.000 dolara. Nakon toga uslijedila je dugogodišnja sudska borba.

1991. Fotograf Michael Lavine snimio je kadar koji će kasnije postati fotografija s naslovnice Nirvaninog albuma ‘Nevermind’. Fotografija je snimljena u Jay Aaron studiju u Los Angelesu, a ideju za omot dobili su Kurt Cobain i Dave Grohl nakon što su gledali dokumentarni film o bebama. Na snimanju je korišteno nekoliko beba, no najbolje je ispala fotografija petomjesečnog Spencera Eldona koja je potom i uzeta za omot albuma.

nirvana

Nirvana - "Nevermind"

1992. Iron Maiden su došli na vrh britanske liste albuma studijskim izdanjem ‘Fear Of The Dark’.

2000. Noel Gallagher napustio je Oasis tijekom europske turneje. Ostatak turneje bend je odradio sa zamjenskim gitaristom Mattom Deightonom.

2006. Švedski kralj dodijelio je u Stokholmu živućim članovima grupe Led Zeppelin glazbenu nagradu Polar prepoznajući ih kao ‘velike pionire’ rock glazbe. Plantu, Pageu, Jonesu pridružila se kćerka pokojnog bubnjara Bonhama koji je preminuo 1980. godine. Nagradu ‘Polar’ utemeljio je Stig Andreson, menadžer grupe ABBA, a ime joj je nadjenuo po svojoj izdavačkoj kući Polar Records. Prije Zeppelina neki od nagrađenih bili su Bruce Springsteen, Paul McCartney i producent Quincy Jones.

2010. The Rolling Stones su dobili svoj prvi broj 1 na britanskoj listi albuma nakon punih 16 godina i to reizdanjem albuma ‘Exile On Main Street’. Album je prvotno objavljen 1972. godine.

Rođeni

1934. Robert Moog, izumitelj sintisajzera.

1944. Raymond Fullwood (Parliament/Funkadalic).

1947. Bill Hunt (Electric Light Orchestra).

1953. Rick Fenn (10cc).

1965. Simon Gilbert, bubnjar grupe Suede.

1967. Philip James Selway, bubnjar grupe Radioheaed.

Philip James Selway

Philip James Selway; foto: A.V. Club

1970. Matt Flynn, bubnjar grupe Maroon 5.

1972. Maxwell, američki pjevač.

1974. Richard Jones, basist Stereophonicsa.

1983. Heidi Range, izvorna članica grupe Atomic Kitten.