Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BB King

2010. Sabrosa Park u istoimenom portugalskom gradiću preimenovan je u B.B. King Park u čast glazbeniku koji je tamo održao besplatan koncert za 20 000 ljudi.

Događaji

1942. Bing Crosby je snimio svoj budući hit ‘White Christmas’ (da, u svibnju!). Danas se radi o najprodavanijem singlu svih vremena – prodano je 50 milijuna primjeraka.
1962. ‘Let’s Twist Again’ Chubbyja Checkera osvojila je Grammy za najbolju rock and roll snimku, a najboljom R&B snimkom proglašena je ‘Hit the Road Jack’ Rayja Charlesa.

1971. Rolling Stones su po šesti put zasjeli na vrh američke ljestvice singlova. ‘Brown Sugar’ bio je prvi singl izdan na Rolling Stones Records, a pjesma je tematizirala mnoge tabu teme onog, ali i današnjeg vremena. Magazin Rolling Stone ju je proglasio petom najboljim gitarskom pjesmom svih vremena.
1977. Warsaw su u mančesterskom Electric Circus održali svoj debitantski nastup. Bili su predgrupa Buzzcocks, Penetration i Johnu Cooperu Clarkeu, a uskoro su promijenili ime u Joy Division.
1997. ‘A Design for Life’ Manic Street Preachersa je osvojila Ivor Novello nagradu za najbolju pjesmu. Spice Girls su za ‘Wannabe’ dobile nagradu za hit godine, dok je Elvis Costello nagrađen za izniman doprinos glazbi.

2005. Gorillaz su sa ‘Demon Days’ stigli do vrha britanske ljestvice albuma. Bio je to drugi album virtualnog benda, s Damonom Albarnom kao ‘mastermindom’. NME ga je proglasio 98. najboljim albumom 2000-ih.
2009. slavni producent Phil Spector osuđen je na 19 godina zatvorske kazne zvog ubojstva Lane Clarkson šest godina ranije.

Rođeni

1941. Roy Crewsdon, gitarist beat skupine Freddie And The Dreamers, koja je 1963. imala singl na britanskom broju 3, "You Were Made For Me", i 1965. singl na američkom broju 1, "I'm Telling You Now".

1945. Gary Brooker, engleski pjevač, tekstopisac, pijanist i osnivač i pjevač rock grupe Procol Harum, koja je 1967. imala singl na britanskom broju 1 i američkom broju 5, "A Whiter Shade Of Pale". Brooker je preminuo 2022.

1949. Francis Rossi, pjevač, tekstopisac i gitarist engleskog rock sastava Status Quo. Grupa je imala preko 60 hitova na britanskim top listama, više od bilo kojeg drugog rock benda. Grupa je otvorila Live Aid na stadionu Wembley s "Rockin' All Over The World" u srpnju 1985.

1955. Michael Joseph ‘Mike’ Porcaro, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist američkog rock benda Toto, koji je 1980-ih imao top 5 hitove, "Hold The Line", "Rosanna" i "Africa". Bend je objavio 17 studijskih albuma, a prodao je više od 40 milijuna albuma diljem svijeta. Porcaro je preminuo 2015.

1956. La Toya Yvonne Jackson, američka glazbenica, glumica, model i aktivistica, peto dijete glazbene obitelji Jackson.

1958. Marina Perazić, pjevačica iz Rijeke. Samostalno i u duetu Denis & Denis, Marina Perazić je predvodila val elektronske glazbe osamdesetih godina i bila je seks simbol pop scene SFRJ. (izvor: Wikipedia.org)

1959. Mel Gaynor, bubnjar škotskog rock benda Simple Minds, koji je 1985. imao singl na američkom broju 1, "Don't You, Forget About Me" i 1989. singl na britanskom broju 1, "Belfast Child", plus još preko 20 singlova na britanskom top 40. Godine 2016. osvojili su nagradu Britanske akademije Ivor Novello za izvanrednu zbirku pjesama.

1961. David Palmer, bubnjar engleskog pop benda ABC, koji je 1982. imao singl na britansko broju 4, "The Look Of Love". Njihov debitantski album iz 1982., "The Lexicon Of Love", je bio broj 1 u Velikoj Britaniji, a između 1981. i 1990. su ostvarili deset britanskih i pet američkih singlova na top 40.

1962. John Pedder, basist britanskog indie benda Babybird, koji je 1996, imao singl na britanskom broju 3, "You're Gorgeous", i iste godine album na britanskom broju 9, "Ugly Beautiful".

1963. Blaze Bayley, rođen kao Bayley Alexander Cooke, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Wolfsbane od 1984. do 1994. i opet od 2010. te Iron Maiden od 1994. do 1999. godine.
1967. Noel Thomas David Gallagher, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, vokal i autor pjesama grupe Oasis. Nakon raspada grupe objavio je dva samostalna albuma.

1975. Melanie Brown, (Mel B), članica britanske ženske skupine The Spice Girls, koja je 1996. postigla singl na britanskom broju 1, i 1997. na američkom broju 1 sa "Wannabe", plus još 8 drugih singlova na britanskom broju 1. Mel je 1998. imala solo singl na britanskom broju 1, "I Want You Back". 

Preminuli

1997. Jeffrey Scott ‘Jeff’ Buckley (r. 1966.), američki kantautor. Sin poznatog glazbenika Tima Buckleyja je odrastao sa svojom majkom i očuhom, a odlučio je ponovno uzeti prezime Buckley nakon smrti svog biološkog oca. U glazbenom smislu počeo je privlačiti pažnju početkom 90-ih, uz pomoć očevog bivšeg menadžera i brojnih samostalnih kavanskih koncerata. Jedini album, ‘Grace’, izdao je 1994., a javno su ga hvalile veličine poput Jimmyja Pagea, Boba Dylana i Davida Bowieja. Buckley je iduće dvije godine bio na turneji, a 1997. je počeo pripremati svoj drugi album, no jedne večeri je odlučio zaplivati u rijeci Mississippi te se utopio. Imao je 30 godina. Pjesme su mu posvetili Massive Attack, Chris Cornell, Coldplay i PJ Harvey, između ostalih.

2021. B.J. Thomas, kantautor koji će u globalnim razmjerima ostati zapamćen po svojoj inačici pjesme "Raindrops Keep Fallin' on My Head" iz kultnog filma "Butch Cassidy and the Sundance Kid" preminuo je u 78. godini u svome domu uslijed komplikacija uzrokovanih rakom pluća. Vijest o dijagnozi Thomas je objavio u ožujku. Rođen 7. kolovoza 1942. u Hugu u Oklahomi, Thomas je mladost proveo odrastajući u Houstonu gdje je pjevao u crkvenom zboru. Prvi hit imao je 1966. godine s verzijom Hanka Williamsa "I’m So Lonesome I Could Cry". Pjesma se prodala u više od milijun primjeraka, a dosegla je 8. mjesto na Bilbordu 100. Njegov sljedeći hit, 1968. "Hooked on a Feeling", nastavio je uspjeh prvog singla. Pjesma je također prodana u više od milijun primjeraka te je zauzela 5. mjesto na Billboardovoj listi. Uslijedila je njegova verzija pjesme Burta Bacharacha i Hala Davida "Raindrops Keep Fallin' on My Head" iz film Paula Newmana / Roberta Redforda Butch Cassidy i Sundance Kid. Osvojio bi Oscara za najbolju originalnu pjesmu za svoju verziju pjesme 1969. godine. Thomas je nastavio s tematskom pjesmom za Growing Pains, "As Long As We’ve Got Each Other", a pisao je pjesme za marke poput Coca-Cole i Pepsija. Thomas je osvajio pet Grammyja i primljen je u grammyjevu Kuću slavnih. U svojoj karijeri Thomas je prodao preko 70 milijuna albuma širom svijeta, a imao je i osam broj 1 i 26 Top 10 singlova. Iza kantautora su ostale njegova supruga 53 godine Gloria, njihove tri kćeri Paige Thomas, Nora Cloud i Erin Moore te četvero unučadi Nadia Cloud, Keira Cloud, Ruby Moore i Billy Joe Moore.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici