Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cream

1966. Osnovana je supergrupa Cream. Njeni članovi bili su Eric Clapton, Jack Bruce i Ginger Baker. Često ih se smatra pionirima hard rocka i heavy metala. Rolling Stone ih je proglasio 67. najvećim izvođačima svih vremena.

Događaji

1966. The Rolling Stones su započeli dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova s "Paint It, Black", njihovim trećim singlom na američkom broj 1. Također broj 1 u Velikoj Britaniji, to je prvi singl br. 1 koji je na snimci imao sitar.

1977. KC And The Sunshine Band su postali druga grupa nakon The Jackson Five koja je postigla četiri američka broja 1 kada je "I'm Your Boogie Man" dospio na vrh ljestvice.

1977. Usred proslave kraljičinog Srerbnog jubileja, ‘God Save the Queen’ Sex Pistolsa je dosegla drugo mjesto britanske ljestvice singlova.

1988. Održan je koncert povodom 70. rođendana Nelsona Mandele na stadionu Wembley u Londonu. Među izvođačima su bili Whitney Houston, Phil Collins, Dire Straits, Stevie Wonder, Tracy Chapman, George Michael, Eric Clapton, UB40, The Eurythmics, Simple Minds i Peter Gabriel.

mandela tribute

2000. Aaliyah je bila na vrhu američke ljestvice singlova s ‘Try Again’, prvim singlom kojemu je to uspjelo samo prema kriteriju puštanja na radiju, ne prema prodanim primjercima.

2005. Jimmy Page je odlikovan kao Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE), a Brian May (Queen) kao Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) od strane britanske kraljice.

Rođeni

1947. Glenn Carl Leonard, američki pjevač, najpoznatiji kao prvi tenor vokalnog sastava The Temptations od 1975. do 1983. godine.

1947. Richard Palmer-James, engleski glazbenik koji je surađivao s King Crimson početkom 1970-ih. Bio je jedan od osnivača engleskog rock sastava Supertramp, gdje je bio vokal i tekstopisac za njihov istoimeni album prvijenac.

1949. Frank Beard, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar ZZ Top. Beard je poznat kao jedini glazbenik u bendu bez duge brade, što je ironično s obzirom na njegovo prezime. Bend je globalnu prodaju albuma premašio 50 milijuna od 2014. godine.

1951. Lynsey De Paul, britanska pjevačica i spisateljica koja je 1972. imala singl na 5. mjestu britanske ljestvice, "Sugar Me". Postala je prva žena koja je osvojila nagradu Ivor Novello za pisanje pjesama.

1952. Donnie Van Zant, američki rock pjevač i gitarist, najpoznatiji po tome što je bio član 38 Special od njihovog osnivanja 1974. do 2013.
1961. Robert Charles Birch, poznat i kao Rob B, britanski glazbenik, pjevač Stereo MCs.

1964. američka kantautorica Penny Ford iz eurodance grupe Snap! Njihov debitantski album "World Power" je prodan u više od 7 milijuna primjeraka širom svijeta i postao je jedan od najuspješnijih dance albuma do danas, a sadržavao je i hit broj 1 "The Power".