Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hyde park 1969

1968. U londonskom Hyde Parku održan je veliki besplatni koncert, a nastupili su Pink Floyd, Jethro Tull, Tyrannosaurus Rex (kasnije T-Rex) i Roy Harper. Bio je to prvi besplatni koncert u tom parku, a to je idućih godina postala praksa: godinu kasnije tamo su besplatno nastupili Blind Faith, a kasnije i mnogi drugi svjetski poznati glazbenici i sastavi.

Događaji

1968. konceptualni album ‘Ogdens' Nut Gone Flake’ Small Faces stigao je do vrha britanske ljestvice. Naziv albuma i njegov omot bili su referenca na brend cigareta iz Liverpoola. Njihova diskografska kuća Immediate Records oglašavala je album parodijom na molitvu ‘Oče naš’.

small faces-ogdens nut gone flake4

Small Faces - "Ogdens' Nut Gone Flake"

1974. Charles Aznavour, Francuz armenskog porijekla, postao je najstariji živući izvođač sa singlom na britanskom broju jedan. Imao je 50 godina. Pjesma je skladana kao tema britanske serije ‘Seven Faces of Woman’.
1985. David Bowie i Mick Jagger snimili su verziju ‘Dancing in the Street’ kao svojevrsnu najavu nadolazećeg Live Aida. Singl je s vremenom stigao do vrha britanske ljestvice. Originalno su pjesmu snimile Martha & the Vandellas 1964. godine.
1985. Lennonov dvadeset godina star Rolls Royce Phantom V obojen u psihodeličnom stilu prodan je preko aukcijske kuće Sotheby’s u New Yorku za više od 3 milijuna dolara.

rolls

1994. Oasis su debitirali na BBC-jevoj emisiji ‘Top of the Pops’, gdje su odsvirali svoj aktualni singl ‘Shakermaker’.
1996. producent George Martin imenovan je vitezom Britanskog Carstva. Martin je počeo raditi s Beatlesima 1962. kao producent te producirao i aranžirao njihove singlove i albume. Postao je integralni dio sastava, što mu je priskrbilo nadimak ‘Peti Beatle’. Surađivao je i s Gerry and the Pacemakers, America, Jeffom Beckom, Eltonom Johnom, Ultravox te mnogim drugima. Producirao je čak 30 britanskih singlova broj 1.
2008. ‘Closer’ pjevača Ne-Yo se našao na prvom mjestu britanske ljestvice singlova. Rolling Stone je pjesmu uvrstio na 60. mjesto liste najboljih pjesama godine.

Rođeni

1948. Ian Anderson Paice, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Deep Purple i njihov jedini stalni član od začetka grupe.

1951. Darko Glavan, hrvatski glazbeni kritičar i povjesničar umjetnosti. Bavio se mnogim granama umjetnosti, a karijeru glazbenog kritičara započeo je 1969. u časopisu ‘Pop Express’. Autor je djela ‘Punk’, ‘Ništa mudro’ (s Draženom Vrdoljakom), ‘The Rolling Stones: Rock'n'roll Babilon’ i ‘Sve je lako kad si mlad’ (obje s Hrvojem Horvatom). Poginuo je u prometnoj nesreći 2009. godine. Primio je nagradu ‘Crni mačak’ 2003. te, posthumno, nagradu ‘Porin’ za životno djelo 2010. godine.
1978. Nicole Scherzinger, rođena kao Nicole Prescovia Elikolani Valiente, američka pjevačica, plesačica, glumica i TV lice. Karijeru je počela u sastavu Eden’s Crush, a svjetski uspjeh postigla je kao prevodnica vokalno-plesnog sastava Pussycat Dolls. Nakon toga je započela uspješnu samostalnu karijeru. Prodano je ukupno preko 70 milijuna primjeraka njenih singlova i albuma.

Preminuli

1975. Timothy Charles ‘Tim’ Buckley (r. 1947.), američki glazbenik. Počeo je karijeru kao folk kantautor, a kasnije je u svoju glazbu ugradio elemente jazza, psihodelije, funka, soula i anangarde. Izdao je devet studijskih albuma prije smrti od predoziranja heroinom u dobi od 28 godina. Iza sebe je ostavio dva sina, od kojih je Jeff također postao poznati glazbenik i preminuo u dobi od samo 30 godina.