Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

brian-eno-in-nyc-titler

1973. klavijaturist Brian Eno je napustio Roxy Music. Ostvario je potom uspješnu samostalnu karijeru glazbenika i producenta.

Događaji

1966. verzija ‘Strangers in the Night’ Franka Sinatre je zasjela na vrha američke ljestvice singlova. Pjesma je svom izvođaču Sinatri i aranžeru Ernieju Freemanu priskrbila ukupno tri Grammyja. Na pjesmi je bubnjeve svirao čuveni Hal Blaine, a gitaru Glen Campbell.

1969. basist Noel Redding i bubnjar Mitch Mitchell prestali su biti dijelom The Jimi Hendrix Experience.

1979. Sony je predstavio Walkman, prvi prijenosni audio kasetofon. Tijekom sljedećih 30 godina prodano je više od 385 milijuna Walkmana u verzijama kaseta, CD-a, mini-diskova i digitalnih datoteka i bili su tržišni lideri do dolaska Appleovog iPoda i drugih novih digitalnih uređaja.

1980. The Replacements su prvi put nastupili u Jay’s Longhorn Baru u Minneapolisu, gdje je kao DJ radio Peter Jasperson. On ih je kasnije doveo u diskografsku kuću Twin/Tone te postao njihov menadžer. Grupa je za Twin/Tone izdala svoja prva tri studijska albuma, od kojih je posljednji, ‘Let It Be’ iz 1984. godine, stekao kultni status.
1983. ‘Baby Jane’ je postao šesti i, pokazalo se, posljednji singl na britanskom broju jedan za Roda Stewarta.

1988. Michael Jackson je postao prvi izvođač s pet singlova na američkom broju jedan s istog albuma. To je uspio zahvaljujući singlu ‘Dirty Diana’, a prije toga su na vrh ljestvice zasjeli ‘Bad’, ‘I Just Can't Stop Loving You’, ‘The Way You Make Me Feel’ i ‘Man in the Mirror’ s albuma ‘Bad’.

1988. Tracy Chapman je započela je trotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice albuma svojim istoimenim prvijencem.
2001. glavna liverpulska zračna luka preimenovana je u John Lennon Airport u čast slavnog Beatlea.
2005. simultano je u osam zemalja G8 i Južnoafričkoj Republici održan Live 8, događaj kojim su poznati glazbenici htjeli staviti pritisak na svjetske sile da pomognu afričkim zemljama u razvoju. Koncert je održan uoči G8 summita. Neki od nezaboravnih koncertnih trenutaka bili su sljedeći: ‘Sgt. Pepper’s...’ u izvedbi U2 i Paula McCartneyja, prvi nastup klasične postave Pink Floyda nakon 24 godine (Gilmour, Wright, Waters, Mason), ‘Children of the Revolution’ T-Rex u izvedbi Eltona Johna i Petea Dohertyja, zajednička izvedba ‘Bittersweet Symphony’ Coldplayja i Richarda Ashcrofta, Bob Geldof i njegova izvedba ‘I Don’t Like Mondays’ (sve u Londonu), nastupi Willa Smitha, koji je odrepao temu iz ‘Princa iz Bel Aira’ i Stevieja Wondera (Philadelphia), nastupi Briana Wilsona i Green Day u Berlinu te Deep Purple i Neila Younga u kanadskom Barrieju.

Rođeni

1939. Paul Williams, američki pjevač, najpoznatiji kao bariton pjevač u vokalnom sastavu The Temptations. Prestao je pjevati u grupi 1971., a dvije godine kasnije si je oduzeo život.