Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LedZeppelin1980

1980. Led Zeppelin su u Zapadnom Berlinu održali svoj posljednji koncert u originalnoj postavi. Sjevernoamerička turneja, koja je trebala početi tu jesen, nije se nikad dogodila zbog iznenadne smrti bubnjara Johna Bonhama.

Događaji

1957. Elvis Presley postigao je svoj prvi broj 1 u Velikoj Britaniji sa "All Shook Up", i na 1. mjestu je ostao sedam tjedana.

1963. The Rolling Stones su prvi put nastupili na televiziji pojavivši se u emisiji ‘Thank Your Lucky Stars’. U iduće tri godine tamo su gostovali još 12 puta.
1966. ‘Sunny Afternoon’ Kinksa je zasjeo na čelno mjesto britanske ljestvice singlova. Bio je to treći i posljednji broj jedan slavne britanske grupe.

1984. Prince je dobio svoj prvi broj jedan na američkoj ljestvici singlova s ‘When Doves Cry’. Rolling Stone je pjesmu proglasio 52. najboljom svih vremena.

1984. Bruce Springsteen je sa "Born In The USA" zauzeo 1. mjesto američke ljestvice albuma. Album je proveo ukupno 139 tjedana na američkoj top listi. To je također jedan od tri albuma koji su proizveli sedam top deset američkih singlova, druga dva su Thriller Michaela Jacksona i Rhythm Nation 1814 Janet Jackson.
2010. Paul McCartney se pridružio bivšem kolegi Ringu Starru na pozornici Radio City Music Halla na koncertu povodom Ringovog 70. rođendana. Među gostima Ringo All Starr Banda tog dana bili su i Lennonova udovica Yoko Ono, Joe Walsh (The Eagles), Angus Young (AC/DC) i Steven Van Zandt (E Street Band).

Rođeni

1928. Mary Ford, američka pjevačica koja je sa sa svojim mužem tvorila glazbeni duoi Les Paul & Mary Ford. Godien 1953. su imali singl na američkom broju 1, "Vaya Con Dios" i 16 hitova na ljesvici top 10. Ford je preminula 1977.

1932. Joseph Eric ‘Joe’ Zawinul, austrijski klavijaturist, jedan od utemeljitelja jazz fusion pravca. Proslavio se sviranjem u bendu Milesa Davisa, a kasnije je osnovao utjecajni Weather Report s Jacom Pastoriusom te Zawinul Syndicate. Preminuo je 2007. godine.
1940. Ringo Starr, rođen kao Richard Starkey, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Beatles od 1962. do njihovog raspada. Skladao je i neke pjesme benda, poput ‘Yellow Submarine’, te pjevao lead vokal u ‘With A Little Help From My Friends’. Nakon Beatlesa je ostvario uspješnu samostalnu karijeru, za koju je zaslužio ulazak u Rock and Roll Hall of Fame po drugi puta 2015. godine (prvi put kao Beatle 1988.).

ringo

Ringo Starr

1944. Linda Jansen, američka pjevačica i tekstopisac, koja je 1963. imala singl na američkom broju 1 sa grupom The Angels, "My Boyfriend's Back". Preminula je 2019.

1945. Jim Rodford, basist i jedan od osnivača engleskog rock sastava Argent, koji je 1972. imao singl na britanskom broju 5, "Hold Your Head Up". Bio je basist grupe The Kinks od 1978. do raspada 1996., a 2004. pridružio se ponovno okupljenim Zombiesima, a bio je i član The Swinging Blue Jeans. Rodford je preminuo 2018.

1950. David Hodo, član američke disko grupe The Village People, koja je 1978. Imala singl na američkom broju 2, "YMCA", kao i hitove "Macho Man", "In The Navy" i "Go West". Grupu su izvorno osmislili Jacques Morali i Henri Belolo kako bi ciljali na homoseksualnu publiku diska.

1962. Mark White, basist američkog rock sastava The Spin Doctors, koji je 1993. imao singl na britanskom broju 3 i američkom broju 7, "Two Princess" i hit "Little Miss Can't Be Wrong".

1981. Synyster Gates, gitarist i tekstopisac američkog metal sastavaAvenged Sevenfold, koji je 2010. imao imao album na američkom broju 1, "Nightmare", i 2013. album na američkom broju 1, "Hail To The King".

1994. Ashton Irwin, bubnjar australskog pop rock sastava 5 Seconds Of Summer, koji je imao singl na britanskom broju 1, "She Looks So Perfect". Njihov debitantski album iz 2014. je bio na američkom broju 1 i britanskom broju 2. Također su prvi australski bend koji je svojim debi albumom postigao 1. mjesto u SAD-u.

Preminuli

2006. Syd Barrett (r. 1946.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i pjevač grupe Pink Floyd. Barrett je iz grupe izašao 1968., nakon drugog studijskog albuma benda te je kasnije objavio dva studijska albuma (The Madcap Laughs i Barrett). Pink Floyd su nakon njegovog odlaska napisali mnogo pjesama Sydu u čast, od kojih je svakako najpoznatija ‘Shine On You Crazy Diamond’.

IzvještajiŽeljezna djeva započela svoj pohod u Ljubljani


Buč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans