Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

usa

1984. Bruce Springsteen je sa "Born In The USA" zauzeo 1. mjesto američke ljestvice albuma

Događaji

1957. Elvis Presley postigao je svoj prvi broj 1 u Velikoj Britaniji sa "All Shook Up", i na 1. mjestu je ostao sedam tjedana.

1963. The Rolling Stones su prvi put nastupili na televiziji pojavivši se u emisiji ‘Thank Your Lucky Stars’. U iduće tri godine tamo su gostovali još 12 puta.
1966. ‘Sunny Afternoon’ Kinksa je zasjeo na čelno mjesto britanske ljestvice singlova. Bio je to treći i posljednji broj jedan slavne britanske grupe.

1980. Led Zeppelin su u Zapadnom Berlinu održali svoj posljednji koncert u originalnoj postavi. Sjevernoamerička turneja, koja je trebala početi tu jesen, nije se nikad dogodila zbog iznenadne smrti bubnjara Johna Bonhama.

1984. Prince je dobio svoj prvi broj jedan na američkoj ljestvici singlova s ‘When Doves Cry’. Rolling Stone je pjesmu proglasio 52. najboljom svih vremena.

1984. Bruce Springsteen je sa "Born In The USA" zauzeo 1. mjesto američke ljestvice albuma. Album je proveo ukupno 139 tjedana na američkoj top listi. To je također jedan od tri albuma koji su proizveli sedam top deset američkih singlova, druga dva su Thriller Michaela Jacksona i Rhythm Nation 1814 Janet Jackson.
2010. Paul McCartney se pridružio bivšem kolegi Ringu Starru na pozornici Radio City Music Halla na koncertu povodom Ringovog 70. rođendana. Među gostima Ringo All Starr Banda tog dana bili su i Lennonova udovica Yoko Ono, Joe Walsh (The Eagles), Angus Young (AC/DC) i Steven Van Zandt (E Street Band).

Rođeni

1928. Mary Ford, američka pjevačica koja je sa sa svojim mužem tvorila glazbeni duoi Les Paul & Mary Ford. Godien 1953. su imali singl na američkom broju 1, "Vaya Con Dios" i 16 hitova na ljesvici top 10. Ford je preminula 1977.

1932. Joseph Eric ‘Joe’ Zawinul, austrijski klavijaturist, jedan od utemeljitelja jazz fusion pravca. Proslavio se sviranjem u bendu Milesa Davisa, a kasnije je osnovao utjecajni Weather Report s Jacom Pastoriusom te Zawinul Syndicate. Preminuo je 2007. godine.
1940. Ringo Starr, rođen kao Richard Starkey, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Beatles od 1962. do njihovog raspada. Skladao je i neke pjesme benda, poput ‘Yellow Submarine’, te pjevao lead vokal u ‘With A Little Help From My Friends’. Nakon Beatlesa je ostvario uspješnu samostalnu karijeru, za koju je zaslužio ulazak u Rock and Roll Hall of Fame po drugi puta 2015. godine (prvi put kao Beatle 1988.).

1944. Linda Jansen, američka pjevačica i tekstopisac, koja je 1963. imala singl na američkom broju 1 sa grupom The Angels, "My Boyfriend's Back". Preminula je 2019.

1945. Jim Rodford, basist i jedan od osnivača engleskog rock sastava Argent, koji je 1972. imao singl na britanskom broju 5, "Hold Your Head Up". Bio je basist grupe The Kinks od 1978. do raspada 1996., a 2004. pridružio se ponovno okupljenim Zombiesima, a bio je i član The Swinging Blue Jeans. Rodford je preminuo 2018.

1950. David Hodo, član američke disko grupe The Village People, koja je 1978. Imala singl na američkom broju 2, "YMCA", kao i hitove "Macho Man", "In The Navy" i "Go West". Grupu su izvorno osmislili Jacques Morali i Henri Belolo kako bi ciljali na homoseksualnu publiku diska.

1962. Mark White, basist američkog rock sastava The Spin Doctors, koji je 1993. imao singl na britanskom broju 3 i američkom broju 7, "Two Princess" i hit "Little Miss Can't Be Wrong".

1981. Synyster Gates, gitarist i tekstopisac američkog metal sastavaAvenged Sevenfold, koji je 2010. imao imao album na američkom broju 1, "Nightmare", i 2013. album na američkom broju 1, "Hail To The King".

1994. Ashton Irwin, bubnjar australskog pop rock sastava 5 Seconds Of Summer, koji je imao singl na britanskom broju 1, "She Looks So Perfect". Njihov debitantski album iz 2014. je bio na američkom broju 1 i britanskom broju 2. Također su prvi australski bend koji je svojim debi albumom postigao 1. mjesto u SAD-u.

Preminuli

2006. Syd Barrett (r. 1946.), britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i pjevač grupe Pink Floyd. Barrett je iz grupe izašao 1968., nakon drugog studijskog albuma benda te je kasnije objavio dva studijska albuma (The Madcap Laughs i Barrett). Pink Floyd su nakon njegovog odlaska napisali mnogo pjesama Sydu u čast, od kojih je svakako najpoznatija ‘Shine On You Crazy Diamond’.IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici