Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

your-hit-parade

1950. glazbena emisija ‘Your Hit Parade’ doživjela je svoju TV premijeru u SAD-u. Prije toga je 15 godina emitirana na radiju. U njoj su poznati pjevači obrađivali hitove tjedna. Godine 1958. show se preselio na CBS, a godinu kasnije je ukinut zbog rastuće popularnosti rock and rolla.

Događaji

1947. s radom je započeo Jugoton, prva i najveća diskografska kuća u bivšoj Jugoslaviji. Godine 1968. izdala je prvi rock LP na našim prostorima, ‘Naši dani’ Grupe 220, a najviše su se od domaćih naslova prodavala izdanja Miše Kovača (od samostalnih izvođača) i Novih fosila (od sastava). Godine 1963. pogon je preseljen u Dubravu, gdje je ostao do gašenja Jugotona 1991. godine. Na njegovim temeljima osnovana je u Croatia Records. Jugoton i nasljednik Croatia Records primili su 2007. nagradu Porin za životno djelo za 60 godina rada i glazbenog doprinosa na ovim prostorima.

jugoton

Logo diskografske kuće Jugoton

1965. ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ Rolling Stonesa je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova, naslijedivši na tom mjestu još jedan današnji klasik, ‘I Can’t Help Myself’ The Four Tops. Desetljećima nakon inicijalnog uspjeha pjesme, Newsweek je slavni riff opisao kao ‘riff koji je protresao zemlju’, a Rolling Stone je pjesmu uvrstio na drugo mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.
1968. Eric Clapton je najavio raspad grupe Cream nakon samo dvije godine postojanja. Jack Bruce, Ginger Baker i Clapton su u to vrijeme okarakterizirani kao ‘najmoćniji glazbeni trio na svijetu’, a stigli su izdati čak četiri vrlo utjecajna albuma. Godine 1993. inaugurirani su u Rock and Roll Hall of Fame, a 2014. je smrt Jacka Brucea odagnala mogućnost novog okupljanja grupe nakon 2005. i koncerata u Royal Albert Hallu.

Cream Clapton Bruce Baker 1960s

Cream

1979. Chuck Berry je osuđen na četiri mjeseca zatvora i 1000 sati dobrotvornog rada zbog utaje poreza.
2005. Planet Rock radio je proveo anketu u kojoj su članovi grupe Led Zeppelin izabrani za najboljeg britanskog gitarista (Page), pjevača (Plant), basista (Jones) i bubnjara (Bonham) svih vremena.
2008. Hard rokeri Whitesnake su, predvođeni Davidom Coverdaleom, prvi put nastupili u Hrvatskoj. Koncert je održan u Osijeku, a predgrupe su bile ponajbolji domaći sastavi sličnog izričaja: Divlje jagode, Opća opasnost i Hard Time.

Rođeni
1939. Mavis Staples, američka pjevačica, glumica i aktivistica, najpoznatija kao članica grupe The Staple Singers.
1942. Ronnie James Dio, rođen kao Ronald James Padavona, američki glazbenik, poznat kao pjevač grupa Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio i Heaven & Hell. Preminuo je 2010. godine.
1954. Neil Francis Tennant, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnicvač i član dua Pet Shop Boys.

1974. Imelda May, pravim imenom Imelda Mary Higham, irska glazbenica i producentica. Izdala je četiri studijska albuma u primarno unutar rockabilly žanra.

IzvještajiPlacebo + Jonathan na Šalati


Habib Koite nastupio na 4. Backstageu


Inciter predstavili novi album u Hard Placeu


Novigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Gogol Bordello razvalili Main Stage