Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Keith-Moon-Tara-House

1967. Bubnjar The Who, Keith Moon, proslavio je 21. rođendan divljim partyjem koji je postao sinonim za raskalašenost rock zvijezda. Moon i bend su bili smješteni u Holiday Innu u mjestu Flint u saveznoj državi Michigan, a u tijeku je bila njihova prva američka turneja, na kojoj su bili predgrupa Herman’s Hermits. Moon je započeo nabacivanje hranom, a kasnije su aktivirani aparati za gašenje požara, nastala je i eksplozija, a komadi namještaja su bili bacani u hotelski bazen. Navodno je uništen i hotelski klavir, a urbana legenda kaže da je Moon parkirao limuzinu u – bazen.

1962. John Lennon je oženio svoju djevojku Cynthiu Powell, s kojom je dotad bio u vezi četiri godine. Dobili su sina Seana, a ostali su u braku do 1968., kada je John već ljubovao s Yoko Ono. Cynthia se udavala još tri puta, a preminula je u travnju 2015. na Mallorci, gdje je provela nekoliko posljednjih godina svog života.

1969. ‘At San Quentin’ Johnnyja Casha je zasjeo na vrh američke ljestvice albuma. Bio je to ukupno 31. album country legende, a snimljen je uživo u zatvoru San Quentin u blizini San Francisca. Cashu je priskrbio Grammy (za najbolji muški country vokal: ‘A Boy Named Sue’). Na vrhu ljestvice singlova našao se ‘Honky Tonk Women’ The Rolling Stones.

at st quentin

1970. Lou Reed je nastupio posljednji put u originalnim Velvet Underground. Nastup se odvio u njujorškom klubu Max’s Kansas City. Naredne dvije godine Reed je radio kao daktilograf za svog oca, a u međuvremenu je snimio svoj prvi samostalni album, ‘Lou Reed’, kojeg je izdao 1972. godine. Velvet Underground su nastavili djelovati do 1973., kada u bendu nije bio više nitko iz najpoznatije postave Reed-Cale-Morrison-Tucker.

1975. Devetnaestogodišnji Ian Curtis oženio je Deborah Woodruff, svoju srednjoškolsku ljubav. Deborah je ostala udovica kada je pjevač Joy Division počinio samoubojstvo 1980. godine.

Rođeni:

1946. Keith John Moon, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe The Who. Energični i hiperaktivni bubnjar, poznat kao ‘Moon the Loon’, u The Who je ušao 1964., napustivši bend The Beachcombers. Njegov talent najviše se iskazao na hitovima ‘My Generation’, ‘I Can See for Miles’, ‘The Real Me’ i ‘Won’t Get Fooled Again’. Tijekom 70-ih, uslijed tereta slave, slučajnog ubojstva svog vozača Neila Bolanda (za što nije kazneno odgovarao) te rastave braka Moon je razvio ovisnost o alkoholu i tabletama. Potonje su ga koštale života kad su mu bile 32 godine. The Who su nastavili s djelovanjem, postavivši Kennyja Jonesa (The Faces) na njegovo mjesto. Godine 1998. izdana je Moonova biografija ‘Dear Boy: The Life of Keith Moon’. Mnogi slavni magazini su ga uvrstili među najbolje bubnjare svih vremena (Rolling Stone na drugo mjesto), a inauguriran je i u Modern Drummer Hall of Fame kao njen tek drugi član.

1949. Rick Springfield, rođen kao Richard Lewis Springthorpe, američki glazbenik, glumac i autor. Karijeru je počeo u bendu Zoot, a 1971. krenuo je u solo vode. Najveći je uspjeh postigao singlom ‘Jessie’s Girl’ 1981. (broj jedan u SAD-u te osvojen Grammy) te albumima ‘Working Class Dog’ (’81.) i ‘Success Hasn’t Spoiled Me Yet’ (’82.). Niz godina je glumio ulogu dr. Noaha Drakea u seriji ‘General Hospital’. Godine 2010. izdao je svoju autobiografiju ‘Late, Late at Night: A Memoir’.

1959. Edwyn Stephen Collins, škotski glazbenik i producent. Bio je pjevač Orange Juice kasnih 70-ih i ranih 80-ih, nakon čega je započeo samostalnu karijeru, koja je dosegla vrhunac u 90-ima zahvaljujući singlu ‘A Girl Like You’ i albumu ‘Gorgeous George’ iz 1994. Godine 2005. doživio je moždani udar nakon kojeg je gotovo izgubio moć artikuliranog govora. Glazbi se vratio dvije godine kasnije, a 2011. je suosnovao diskografsku kuću Postcard Records. Izdao je ukupno osam studijskih albuma.

1962. Shaun William George Ryder, britanski glazbenik, glumac, TV lice, autor i kolumnist, najpoznatiji kao pjevač grupa Happy Mondays i Black Grape.

1978. Julian Fernando Casablancas, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač The Strokes. Izdao je i po jedan samostalni album te jedan s grupom Julian Casablancas + The Voidz. Surađivao je i na nekoliko pjesama s Daft Punk za album ‘Random Access Memories’.