Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sid viscious

1978. Sid Vicious je održao svoj posljednji nastup uživo nastupivši u londonskom Electric Ballroomu s Ratom Scabiesom iz The Damned, bivšim Sex Pistolom Glenom Matlockom i svojom djevojkom Nancy Spungen. U publici su bili Elvis Costello, Joan Jett te članovi Blondie i The Slits. Sid je preminuo šest mjeseci kasnije u dobi od 21 godine.

1964. The Supremes su dobile svoj prvi američki hit broj jedan s ‘Where Did Our Love Go’, pjesmom autorskog tima Holland-Dozier-Holland. Pjesma je prvo ponuđena The Marvelletes, koje su ju odbile riječima da je djetinjasta. Rolling Stone je pjesmu uvrstio na 475. mjesto svoje liste najboljih pjesama svih vremena.

1968. Ringo Starr je uslijed razmirica prilikom snimanja albuma ‘Abbey Road’ napustio Beatlese na dva tjedna. Otišao je na odmor na Sardiniju, gdje je posudio brod glumca Petera Sellersa. Na odmoru je dobio inspiraciju za kasniju pjesmu Beatlesa, ‘Octopus’ Garden’. Kad se vratio u Englesku, našao je svoj set bubnjeva prekriven cvijećem.

1970. Peti album Creedence Clearwater Revival, ‘Cosmo’s Factory’, zasjeo je na vrh američke ljestvice. Naziv je dobio prema bubnjaru benda, Dougu ‘Cosmu’ Cliffordu, i prostoru gdje su uvježbavali pjesme za album, kojeg je Clifford prozvao ‘The Factory’. U filmu ‘Big Lebowski’, Jeff ‘The Dude’ ima kazetu s albumom u svom autu te se mogu čuti dvije pjesme s njega. Rolling Stone je album proglasio 265. najboljim ikada.

cosmo ccr

Rođeni:

1917. John Lee Hooker, američki blues glazbenik. Jedan je od pionira električnog delta bluesa i među najpoznatijim blueserima svih vremena. Njegove najpoznatije pjesme su ‘Boogie Chillen’, ‘Crawling King Snake’, ‘Boom Boom’ (hit za The Animals) i ‘One Bourbon, One Scotch, One Beer’. Karijeru je revitalizirao u 80-ima glumeći u filmu The Blues Brothers i snimivši album ‘The Healer’ s Carlosom Santanom, za kojeg su dobili Grammy. Preminuo je 2001. godine. Član je Rock and Roll Hall of Fame i Blues Hall of Fame, dobitnik Grammyja za životno djelo, a dvije njegove pjesme su uvrštene među pjesme koje su ‘oblikovale rock and roll’. Njegove su pjesme obradili mnogi poznati glazbenici od Hendrixa, Claptona i Springsteena do Led Zeppelin, AC/DC, The Doors, Vana Morrisona, Nicka Cavea i The White Stripes.

John Lee Hooker

1958. Vernon Alphonsus Reid, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač, gitarist i autor pjesama grupe Living Colour.

1961. Roland Orzabal, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao suosnivač, multiinstrumentalist, pjevač i glavni autor pjesama grupe Tears for Fears.

1963. Myra Ellen ‘Tori’ Amos, američka glazbenica. Vrlo nadarena pijanistica prepoznata je kao čudo od djeteta s pet godina, no izbačena je iz slavnog Peabody instituta kad je imala 11 godina zbog inzistiranja na sviranju po sluhu te velikog interesa prema rock glazbi. Bila je pjevačica grupe Y Kant Tori Read da bi 1990. započela uspješnu samostalnu karijeru. Neki od njenih hitova su ‘Crucify’, ‘Silent All These Years’, ‘God’, ‘Cornflake Girl’, ‘Caught a Lite Sneeze’, ‘Professional Widow’, ‘Spark’, ‘1000 Oceans’, ‘Flavor’ i ‘A Sorta Fairytale’. Prodano je preko 12 milijuna primjeraka njenih albuma u svijetu, a Tori je dosad osam puta nominirana za Grammy. Aktivna je u Rape, Abuse & Incest National Network u SAD-u (RAINN).

1967. Layne Thomas Staley, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač grupe Alice in Chains te kao član supergrupa Mad Season i Class of ’99. Osnovao je Alice in Chains s gitaristom Jerryjem Cantrellom 1990., a s grupom je izdao tri studijska LP-ja i jedan EP, od kojih je posebno uspješan bio ‘Dirt’ iz 1992. godine. Godine 1996. održao je posljednji nastup uživo s grupom te se izolirao, ponajviše zbog svoje dugogodišnje ovisnosti o narkoticima. Preminuo je u svom stanu 2002. nakon predoziranja.

layne staley

1969. Stephen John ‘Steve’ Cradock, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist sastava Ocean Colour Scene. Svirao je i na svim solo albumima Paula Wellera od ‘Wild Wood’ iz 1993. godine.

Preminuli:

2004. Al Dvorin, tvorac slavnog izraza ‘Elvis has left the building’, kojom se odjavljivao koncert slavnog glazbenika. Dvorin se vraćao kući s Elvisove konvencije u Kaliforniji kad je doživio kobnu prometnu nesreću.

2011. Jerome ‘Jerry’ Leiber (r. 1933.), američki skladatelj, član slavnog skladateljskog dua Leiber-Stoller s Mikeom Stollerom. Koator je hitova ‘There Goes My Baby’ (The Drifters), ‘Hound Dog’, ‘Jailhouse Rock’ (Elvis Presley), ‘Stand By Me’, ‘Spanish Harlem’ (Ben E. King), ‘Love Potion No. 9 (The Clovers) i mnogih drugih. Sa Stollerom je uvršten u Songwriters Hall of Fame 1985. i Rock and Roll Hall of Fame 1987. godine.